Reprezentanţa în România

Resurse pentru tineri

În această secțiune, poți găsi informații despre paginile dedicate tinerilor și celor care lucrează cu ei.

 

Colțul Copiilor

Prin intermediul acestui instrument educațional oferit de Comisia Europeană copiii pot învăţa despre UE într-un mod distractiv.

Deciziile luate la nivel european ne influenţează viaţa cotidiană, însă nu doar adulţii trebuie să ştie şi să înveţe despre Uniunea Europeană. Este important ca şi copii să dețină cunoştinţe despre UE pentru a putea înţelege modul de funcționare a acesteia.

„Colţul copiilor” oferă tinerilor din Europa acces on-line la jocuri, quiz-uri şi informaţii despre UE şi despre statele membre, disponibile în toate limbile oficiale ale UE.

 

Portalul European pentru Tineret

Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani şi nu numai, Comisia Europeană a creat, în urmă cu câţiva ani, Portalul European pentru Tineret, urmărind să ofere unui număr cât mai mare de tineri acces rapid şi facil la informaţii relevante pentru ei din întreaga Europă. Astfel, portalul urmăreşte să încurajeze participarea tinerilor în viaţa publică şi să contribuie la cetăţenia lor activă.

 

Oferte de educaţie din spaţiul european

Oferte de studiu, posibilităţi de formare disponibile în întreaga Uniune Europeană, informaţii despre programele de schimb şi burse - despre toate acestea găsești informaţii în portalul PLOTEUS (Portalul Ofertelor de Educaţie din Spaţiul European), coordonat de Direcţia Generală pentru Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene. Cu ajutorul portalului PLOTEUS, pe lângă acces direct la paginile universităţilor şi instituţiilor de învăţământ superior, baze de date cu şcoli şi cursuri de formare profesională şi educaţia adulţilor, ai acces şi la informaţii despre ţara în care dorești să studiezi (costuri pentru subzistenţă, taxe de studii, cazare, cadrul legal etc.), inclusiv despre sistemul de învăţământ de acolo.

 

Spațiul Profesorului

„Spaţiul profesorului” este o sursă unică de materiale didactice despre Europa și UE realizate de diferite instituţii europene sau organisme guvernamentale şi neguvernamentale. Acestea au scopul de a-i ajuta pe tineri să înveţe mai multe despre Uniunea Europeană şi politicile sale.

Site-urile, broşurile, cărţile, hărţile şi afişele prezentate explică ce este şi ce face UE. Acestea abordează numeroase aspecte şi provocări cu care societatea se confruntă în prezent (de exemplu, răspund la întrebări de tipul „Ce putem face pentru a proteja mediul?” sau „Cum putem convieţui în pace şi siguranţă?”)

Materialele, structurate pe grupe de vârstă, pot fi utile atât ca sursă de inspiraţie pentru orele de curs, cât şi ca sursă de informaţii despre istoria Europei.

Pentru a consulta materialele de care ai nevoie, nu trebuie decât să faci clic pe una din grupele de vârstă afişate pe site. Ai, de asemenea, posibilitatea de a-ți exprima opinia asupra resurselor didactice disponibile pe site, precum și să contribui cu un material didactic pe care îl consideri util.

 

Lecturi online

Pentru cei pasionaţi de lectură, o resursă valoroasă este Biblioteca Digitală Europeană, Europeana, portal cofinanţat de Uniunea Europeană. El oferă acces la o gamă largă de cărţi, dar şi la picturi, muzică, hărţi, manuscrise, ziare etc.