Reprezentanţa în România

Întrebări frecvente - Concurs creație logo - #10aniROinUE

Dacă ai nelămuriri în ceea ce privește concursul, găsești mai jos răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. În cazul în care întrebarea ta nu se află aici, contactează-ne la adresa concurs@spatiuleuropa.eu, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Pentru o descriere a mecanismului concursului, te invităm să verifici acest link, iar pentru a vedea Regulamentul complet, te rugăm să verifici acest link. Formularul de înscriere se poate descărca de AICI.

1. Care este tema concursului?

Marcarea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

În 2007, pe 1 ianuarie, România a aderat la Uniunea Europeană. Președinția României, Guvernul și Reprezentanța Comisiei Europene în România vor coordona în parteneriat o campanie națională de comunicare dedicată acestei aniversări și evaluării acestei decade de apartenență a României la Uniunea Europeană.

2. În ce constă concursul?

#10aniROinUE este un concurs de creație a unui logo de campanie, care să asigure identitatea vizuală unitară a campaniei, și care va fi folosit pe materialele campaniei, pe diferite canale de comunicare utilizate de către cele trei instituții.

3. Cine poate participa?

Toți cetățenii români care au peste 18 ani.

Concursul se adresează în special studenților la arte plastice și la arhitectură, artiștilor plastici, designerilor, arhitecților, dar poate participa orice cetățean român, domiciliat în România sau în orice alt stat.

Candidații trebuie să participe în nume propriu și nu ca reprezentați ai unei companii sau instituții și nici în numele unui grup.

4. Cum trebuie să fie logo-ul?

Logo-ul trebuie să fie un element unitar și ușor de recunoscut, care să sublinieze apartenența României la Uniunea Europeană și împărtășirea unui set de valori comune cu aceasta, să fie memorabil, creativ, lizibil și relevant. Logo-ul ales va fi unul versatil, pentru a putea fi folosit pe variate medii de comunicare, de la semnătura electronică până la panourile de afișaj public.

5. Care este data limită de înscriere?

5 decembrie 2016, la ora 23:00 (ora României).

6. Care este premiul?

Premiul este o tabletă grafică, însă câștigătorul va primi și o remunerație de 700 EURO (echivalent în lei) pentru cesiunea drepturilor de autor.

7. Cum mă pot înscrie?

Trebuie să trimiți, până pe 5 decembrie 2016, la ora 23:00 (ora României), propunerea ta de logo, împreună cu un formular de înscriere, completat și semnat. Poți descărca formularul aici.

Fișierul care conține logo-ul propus trebuie să aibă formatul .jpg sau .png sau .pdf și să conțină un desen în culori (logo-ul propus) și același desen în variantă la o singură culoare (pentru utilizare alb-negru). Fiecare desen (logo-ul color și varianta sa alb-negru) va avea minimum 500 x 500 pixeli și fișierul nu va avea mai mult de 8 MB. Fișierul care conține logo-ul propus trebuie să fie salvat cu numele tău.

8. Care sunt criteriile de evaluare?

•             Relevanța pentru temă

•             Atractivitate

•             Originalitate

•             Funcţionalitate (vizibilitate și lizibilitate)

•             Adaptabilitate (pentru diferite medii și diferite produse)

De asemenea, publicul va contribui cu 25% la alegerea câștigătorului, prin vot pe facebook.

9. În ce perioadă se desfășoară concursul?

Concursul se va desfășura în perioada 18.11.16 – 19.12.16.

Etapa de pre-selecție se va finaliza pe 8 decembrie.

În intervalul 9 – 18 decembrie va avea loc jurizarea și, în paralel, votul pe Facebook.

Votul pe Facebook este deschis până pe 18 decembrie, la ora 23:00 (ora României), iar câștigătorii vor fi anunțați în 19 decembrie 2016.

10. Cum se face înscrierea în concurs?

Pentru a te înscrie, trebuie să trimiți până pe 5 decembrie 2016, la ora 23:00, la adresa de e-mail concurs@spatiuleuropa.eu, o propunere formată din două fișiere:

•             Un fișier format .jpg sau .png sau .pdf care va conține un desen în culori (logo-ul propus) și același desen în variantă la o singura culoare (pentru utilizare alb-negru). Fiecare desen va avea minimum 500 x 500 pixeli și maximum 8 MB

•             Un fișier text care va conține informații privind concurentul și propunerea sa:

1. Nume și prenume:

2. Data nașterii:

3. Localitatea și județul / statul de reședință:

4. Telefon:

5. e-mail:

6. Scurtă descriere a design-ului grafic propus (nu mai mult de 200 cuvinte), explicând identitatea grafică, precum și orice alte informații relevante: programul utilizat pentru realizarea design-ului,  culorile folosite (codurile de culoare CMYK și echivalentele acestora în RGB și HTML), fonturi și orice alte detalii importante

7. Declarație semnată și datată

Fișierul care conține logo-ul propus trebuie să fie salvat cu numele tău.

11. Trebuie să respect anumite cerințe în crearea logo-ului?

Nu există restricții în ceea ce privește culorile folosite sau elementele componente ale logo-ului, atâta timp cât acestea sunt creație proprie. Însă ține cont de criteriile de evaluare: logo-ul trebuie să fie relevant pentru marcarea unui deceniu de la aderarea României la UE, atractiv, original, funcțional (să fie vizibil și lizibil) și adaptabil la diferite utilizări.

Cu privire la detaliile tehnice: fișierul care conține logo-ul propus trebuie să aibă formatul .jpg sau .png sau .pdf și să conțină un desen în culori (logo-ul propus) și același desen în variantă la o singură culoare (pentru utilizare alb-negru). Fiecare desen va avea minimum 500 x 500 pixeli și fișierul nu va avea mai mult de 8 MB.

12. Pot participa la concurs chiar dacă sunt amator?

Da.

13. Pot participa cu mai multe materiale?

Nu. Fiecare concurent se va înscrie cu o singură propunere.

14. Pot participa cu o propunere elaborată în comun cu altcineva?

Nu. Fiecare lucrare trebuie să fie realizată de un singur autor.

15. Pot să-mi semnez lucrarea?

Nu. Numele tău sau orice altă formă de identificare nu trebuie să apară în fișierul imagine, pentru a nu influența juriul. Cu toate acestea, este obligatoriu ca numele tau sa apară în denumirea fișierului imagine. În acest fel, secretariatul concursului va putea ține evidența lucrărilor, asigurând însă confidențialitatea în timpul evaluării. Dacă o lucrare conține numele autorului (în clar, sau ca watermark, sau în orice altă formă), aceasta va fi descalificată.  

16. Cum se face jurizarea?

În prima etapă, cea de pre-selecție, vor fi selectate cele mai valoroase 10 lucrări, de către un juriu  format din trei specialiști în branding, creație și design: Aneta Bogdan (manager, Brandient), Șerban Alexandrescu (director de creație, Headvertising), Teodor Frolu (arhitect și manager, DC Communication). Această selecție se face pe baza următoarelor criterii: relevanța pentru tema concursului, atractivitate, originalitate, funcționalitate (vizibilitate și lizibilitate) și adaptabilitate (pentru diferite medii și diferite produse).

CORECȚIE 9 decembrie 2017 - grupul de experți care a realizat preselecția a fost alcătuit din: Șerban Alexandrescu (Headvertising) și Teodor Frolu (DC Communication), Eugen Erhan, Universitatea Națională de Arte - București. 

În cea de a doua etapă, cele 10 lucrări selectate vor fi jurizate de un juriu desemnat de cele 3 instituții (Președinția României, Guvernul României și Comisia Europeană), pe baza a 3 criterii: relevanța pentru tema concursului, atractivitate și originalitate. Fiecare dintre aceste 3 criterii va obține maximum 25 de puncte, astfel încât totalul să fie de maximum 75 de puncte.

Cele 10 lucrări vor fi postate pe pagina de facebook a Reprezentanței CE, unde publicul va avea posibilitatea să voteze logo-ul preferat. Ponderea votului pe facebook va fi de 25% din nota finală.

Câștigătorul va fi ales deci dintre cei 10 finaliști, de către juriu (în proporție de 75%) și de publicul care va vota pe facebook (în proporție de 25%).

17. Cum se face calculul contribuției votului de pe Facebook?

Maximum de punctaj obținut prin votul de pe Facebook este de 25 de puncta, care se adaugă la cele maximum 75 de puncta obținute de la juriu.

Pentru punctare vor fi luate în calcul următoarele reacții: like, love, haha și wow. Fiecare va fi considerat un punct. Reacțiile sad și angry NU vor fi luate in calcul.

Pentru Logo-ul care a primit cel mai mare numar de reactii se va acorda punctajul maxim de 25 de puncte iar pentru pentru celelalte Logo-uri punctajul se va calcula dupa algoritmul: Nota (n) = (Număr reacții / Numarul cel mai mare reactii) x 25. Punctajul final obținut “n” va fi între 0 – 25 puncte.

De exemplu, să presupunem că cel mai mare număr de reacții acordat unui Logo este de 100. Acestui Logo îi vor fi acordate 25 de puncte. Pentru a afla punctajul acordat unui Logo care a primit 48 de reacții, se va face următorul calcul: n = (48/100) x 25 = 0,48 x 25 = 12 puncte.

Pentru desemnarea câștigătorului, nota finală va fi suma dintre punctajul acordat de juriu și nota “n” (obținută prin calculul explicat mai sus în funcție de reacțiile pe Facebook).

18. Se iau în considerație și „share-urile” de pe facebook?

Nu. Singurele reacții care se contabilizează sunt: like, love, wow și haha (câte un punct fiecare).

19. Materialul trimis de mine va fi făcut public?

Propunerile care au trecut de etapa de preselecție vor fi publicate pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România pentru a permite publicului să voteze. Celelalte materiale nu vor fi făcute publice.

20. Pot sa fac public materialul cu care m-am înscris în concurs?

Până la anunțarea câștigătorului, materialele înscrise în concurs nu pot fi făcute publice. După anunțarea oficială a câștigătorului, vei putea să faci public materialul, menționând întotdeauna: „material înscris în competiția #10aniROinUE, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România”. Dacă ești câștigător, nu vei putea face public sau folosi materialul, altfel decât pentru a fi inclus, demonstrativ, în portofoliul tău de lucrări.

21. Cum și când voi fi anunțat dacă sunt câștigător?

Dacă ești câștigătorul concursului, te vom contacta prin e-mail și telefon, pe baza datelor completate în formularul de înscriere, în maximum 5 zile de la încheierea etapei de jurizare. Din acest motiv trebuie să ai grijă să-ți verifici constant adresa de e-mail trimisă, iar numărul de telefon să fie funcțional.

22. Cum intru în posesia premiului?

După ce ai fost declarat câștigător și ai fost contactat de organizatori, vei primi premiul și remunerația privind drepturile de autor odată cu semnarea contractului de cesiune a acestor drepturi. Acest lucru se va întâmpla la București, la un moment stabilit de comun acord.

23. Ce se întâmplă cu lucrarea mea după finalul competiției?

După desemnarea câștigătorului, logo-ul va fi folosit de instituțiile partenere în proiect, în forme declinate pentru diferite medii de utilizare, în toate materialele și canalele de comunicare ale campaniei pentru marcarea și evaluarea a celor 10 ani de la aderarea României la UE. În cazul în care va fi nevoie să se aplice anumite mici prelucrări pe design-ul câștigător, care să permită o mai bună utilizare a produsului, acestea vor fi operate de experții în design ai organizatorilor concursului.

Prin completarea formularului de înscriere și prin acceptarea premiului, autorul logo-ului câștigător acceptă să cedeze drepturile de autor către organizatorii competiției.

24. Poate fi integrat în logo cercul Uniunii Europene format din cele 12 stele, sau se va considera copyright infringement?

Includerea simbolului Uniunii Europene sau a unor părți ale acestuia este permisă. 

25. Poate logo-ul să conțină și cuvinte?

Introducerea de text în interiorul propunerii grafice este opțională. Dacă decizi să introduci text, conținutul este la latitudinea ta, cu condiția să fie relevant pentru tema de concurs.

26. Formularul de înscriere trebuie să fie obligatoriu semnat de mână?

Da. Formularul trebuie să includă semnătura ta de mână. Aceasta poate fi fotografiată și introdusă în document, sau întregul fișier poate fi printat, semnat și scanat.