Reprezentanţa în România

Episodul 3: Erasmus pentru România – experiențe, destinații și evoluții

/romania/file/logoerasmusrorefacuteramsus30rologoep3png_rologo_erasmus_ro_refacut_eramsus_30_ro_logo_ep3.png

Un număr estimat de 35.000 de studenți din România au beneficiat de programele Erasmus din 2007 până la finele lui 2014. Iar ratele de participare au fost în creștere în fiecare an. Numărul lor total era la începutul acestui an de 250 000. 

Cei mai mulți dintre ei provin din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la Babeș-Bolyai din Cluj, din Universitatea București, urmată de “Transilvania” Brașov și de Politehnica din Timișoara.

Principalele țări pentru care au optat studenții români au fost, în ordine, Franța, Spania, Italia, Germania și Ungaria.

În același timp, numeroși studenți din state membre ale UE au optat pentru studii sau programe de voluntariat în România. Între anii 2007 -2013, potrivit datelor Comisiei Europene, în universități sau instituții românești au studiat sau au făcut practică 11.251 de studenți străini.

Primele cinci instituții academice pentru care au optat studenți străini în România, prin programele Erasmus, au fost Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea din București, Transilvania - Brașov, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi şi Universitatea de Vest din Timișoara.

Cei mai mulți studenți străini care au ales să descopere România prin programul Erasmus au fost cei din Turcia, Franța, Spania, Italia şi Portugalia.

Pentru că încă există un dezechilibru între numărul de studenți români care pleacă să studieze în străinătate comparativ cu cei care aleg România, au fost căutate opțiuni și soluții pentru a promova destinațiile românești, ori programe academice atractive și competitive.

În topul celor mai populare destinații Erasmus se află Spania, Germania, Franța, Marea Britanie și Italia.

/romania/file/2016-erasmus-destinationjpg_ro2016-erasmus-destination.jpg

Ghidul programului Eramus+ pentru oportunitățile destinate studenților, stagiarilor sau profesorilor din România este disponibil aici.

 

Studentul Erasmus cu numărul 3.000.000 este (și) din România – în momentul în care s-a ajuns la pragul de 3 milioane de studenți Erasmus europeni, din fiecare țară participantă la program a fost desemnat un student emblematic: Alina Cioata, a studiat la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, Academia de Studii Economice din București și a avut bursă Erasmus în Nitra – Slovacia în 2012 - 2013 și 2014 – 2015. A beneficiat de două semestre Erasmus, a putut să învețe mai mult decât materiile de specialitate, a urmat un curs intensiv de macroeconomie și a călătorit foarte mult. Experiențele alături de colegi din Federația Rusă, Canada, Kazahstan și Tadjikistan i-au fost de asemenea, extrem de utile. “M-au ajutat să privesc lumea mult mai deschis și să mă simt ca parte a fortăreței europene nu doar ca un student din România” mărturisește Alina.

Andra Rugea, de la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a studiat la Sorbona (Franța). A luat locul I pentru Cea mai reușită mobilitate Erasmus pentru studenți din anul universitar 2012-2013, premiu acordat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) în cadrul Galei Mobilității. "Să ai șansa să pleci cu Erasmus și totuși să nu o faci este ca și cum ai refuza să mergi la dentist, deși te doare îngrozitor măseaua. Cel mai probabil îți este frică. (…) Șansa de a locui la 20 de minute de catedrala Notre-Dame, de a studia în amfiteatre vechi de sute de ani și de a te urca într-un autocar plin de alte 27 de naționalități nu te poate lăsa indiferent”, povestește Andra Rugea.

/romania/file/erasmus-info-2016-09-07jpg_roerasmus-info-2016-09-07.jpg

Raluca Georgiana Vasile, studentă la Facultatea Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice, Erasmus în Groningen, Olanda, 2010- 2011. „Printre primele lucruri pe care le-am învățat în Erasmus a fost faptul că, în ciuda unor pregătiri prealabile extensive și a unor cunoștințe bogate despre mediul în care aveam să trăiesc timp de 5 luni, există întotdeauna evenimente neprevăzute sau informații pe care le afli doar la fața locului. (…) Am trecut printr-o multitudine de experiențe noi, unele cu adevărat provocatoare, care m-au îmbogățit și consider că m-au maturizat”.

Rebecca Popescu, Universitatea „Titu Maiorescu” din București, Facultatea de Drept a plecat cu programul Erasmus la Universitatea Deusto din Bilbao, Spania. “Aici am învățat într-adevăr ce înseamnă responsabilitatea, pentru că am înțeles că eu reprezentam în fața acestor oameni simbolul unei țări, comportamentul meu reflecta stereotipul unui popor. Am înțeles că oamenii percepeau România prin ceea ce eram eu! Și odată înțeleasă lecția asta nu îți poți îngădui să fii indiferent”.