Reprezentanţa în România

Episodul 2: ERASMUS! Dar după?

/romania/file/logoerasmusrorefacuteramsus30rologoep2png_rologo_erasmus_ro_refacut_eramsus_30_ro_logo_ep2.png

În cei 30 de ani de la lansarea programului Erasmus, Comisia Europeană a evaluat permanent impactul pe care acesta îl are asupra studenților, schimbările care au loc în carierele lor, în ce fel o perioadă de studiu în străinătate a făcut ca opțiunile și perspectivele lor să se diversifice.  

Sunt studii care arată că după o perioadă de ședere în străinătate, studenții încep să perceapă Europa nu doar ca o entitate politică, Uniunea Europeană, ci ca o comunitate de cetățeni cu multe beneficii. Alte studii vorbesc despre instalarea unei ... tristeți post-Erasmus! Un spleen consecutiv perioadei de efervescență produse de anul petrecut în program, dar care îi determină pe foștii beneficiari Erasmus să continue să caute experiențele transfrontaliere, de viață sau de activitate profesională.

/romania/file/emma-bruxjpg_roemma-brux.jpg

Un grup de studenți Erasmus vizitează Centrul de Politici și Comunicare al Comisiei Europene, din Bruxelles

O perioadă petrecută în străinătate nu îmbogățește doar experiența academică sau profesională, dar contribuie și la învățarea limbilor străine, încrederea în sine și autocunoașterea, arată studiile despre Erasmus. 

Mai mult, s-a demonstrat că angajatorii apreciază o astfel de experiență de studiu în străinătate, ceea ce a dus, în multe situații, la creșterea șanselor de angajare a studenților.

Posibilitatea de a învăța o nouă limbă este una dintre oportunitățile Erasmus foarte apreciate de studenți: 83% dintre respondenții unui chestionar, distribuit de rețeaua de studenți Erasmus (Erasmus Student Network) în 2014, care au plecat în țări în care se vorbește engleza, franceza, italiana, spaniola sau germana, au spus că erau dornici să urmeze cursuri de limbi străine.

Dintre absolvenții Erasmus chestionați în ultimul studiu de impact Erasmus, 77% au ajuns să dețină poziții de conducere în primii 10 de ani de la absolvire, iar printre cei care ocupau funcții de conducere absolvenții Erasmus erau cu 44% mai mulți decât absolvenții non-mobili.

Experiența burselor Erasmus pare să stimuleze spiritul antreprenorial: unul din 10 studenți care au avut o perioadă de studii Erasmus a demarat o afacere pe cont propriu.

Dintre absolvenții mobili intervievați, 40% s-au mutat în altă țară, comparativ cu doar 23% dintre cei care nu au avut experiența programului Erasmus.

Anul petrecut la studii în străinătate sau “Anul Erasmus” este perceput de cei mai mulți dintre studenți drept cea mai plăcută experiență a parcursului universitar. Multe din relațiile, prieteniile sau legăturile care se nasc în acest an trec dincolo de experiența absolvirii unei facultății sau a unui colegiu. Se nasc cupluri, copii, prietenii; ocazii de afaceri sau de colaborare profesională.

În cazul foștilor studenți care au beneficiat de programul Erasmus, probabilitatea ca ei să aibă succes în relații profesionale transnaționale este mult mai mare, deoarece 33% dintre aceștia au un partener de altă naționalitate (în comparație cu 13% dintre cei care studiază în țara de origine). 27% dintre studenții Erasmus își întâlnesc partenerul de viață, în timpul experienței Erasmus. Comisia Europeană a estimat că aproximativ un milion de copii este posibil să se fi născut din cupluri Erasmus, începând cu anul 1987.

/romania/file/erasmus-plus-infographic-01png_roerasmus-plus-infographic-01.png

Erasmus în cifre: un sfert de milion de studenți la studii în altă țară

Dimensiunile la care a ajuns programul Erasmus astăzi sunt impresionante: programul permite ca 230.000 studenți pe an să petreacă de la trei până la 12 luni într-o țară străină și să își îmbogățească experiența de învățare.

La sfârșitul lui 2013, Erasmus avea un buget de peste trei miliarde de euro și înregistra 3,3 milioane de studenți și 470.000 de profesori și angajați în aparatul administrativ, beneficiind de formare și de experiențe de învățare în alte țări din Europa.

În programul Erasmus au intrat, în afara statelor membre UE, și țări din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), precum și Turcia sau Moldova.

Spania, Italia, Germania și Franța tind să fie cele mai populare destinații pentru studenții Erasmus.

Pagini utile:

Serialul "30 de ani de Erasmus+"

Episodul 1: La 30 de ani de la primul student Erasmus

Pagina de internet dedicată programului Erasmus+

Povestiri Erasmus

Generația Erasmus

Canalul de Youtube "Generația Erasmus"

Contul de Youtube al Comisiei Europene

Contul de Youtube al ESN (Rețeaua de studenți Erasmus / Erasmus Student Network)