Reprezentanţa în România

30 de ani de Erasmus+

Episodul 1

La 30 de ani de la primul student Erasmus

Europa sărbătorește anul acesta 30 de ani de Erasmus, cel mai cunoscut și cel mai mare program de schimb de studenți din lume. După primul an, fusese deja accesat de peste 3000 de studenți europeni. Acum, de multiplele facilități Erasmus pot beneficia peste patru milioane de europeni – studenți, profesori, voluntari, tineri profesioniști care se pot înscrie pentru studii, stagii de practică, schimburi de experiență și voluntariat în străinătate.  Auberge espagnole? 

Citește mai mult >>>

 

Episodul 2

ERASMUS! Dar după?

În cei 30 de ani de la lansarea programului Erasmus, Comisia Europeană a evaluat permanent impactul pe care acesta îl are asupra studenților, schimbările care au loc în carierele lor, în ce fel o perioadă de studiu în străinătate a făcut ca opțiunile și perspectivele lor să se diversifice.  

Sunt studii care arată că după o perioadă de ședere în străinătate, studenții încep să perceapă Europa nu doar ca o entitate politică, Uniunea Europeană, ci ca o comunitate de cetățeni cu multe beneficii. Alte studii vorbesc despre instalarea unei ... tristeți post-Erasmus! 

Citește mai mult >>>

 

Episodul 3

Erasmus pentru România – experiențe, destinații și evoluții

Un număr estimat de 35.000 de studenți din România au beneficiat de programele Erasmus din 2007 până la finele lui 2014. Iar ratele de participare au fost în creștere în fiecare an. Numărul lor total era la începutul acestui an de 250 000. 

Cei mai mulți dintre ei provin din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la Babeș-Bolyai din Cluj, din Universitatea București, urmată de “Transilvania” Brașov și de Politehnica din Timișoara.

Citește mai mult >>>

 

Episodul 4

Foști studenți Erasmus, la vârful Comisiei Europene

Experiențe Erasmus au fost rememorate chiar de foști studenți care astăzi aduc o contribuție majoră la construcția europeană, din poziții de vârf în instituțiile europene. De pildă, în actuala Comisie, doi vicepreședinți, Federica Mogherini și Jyrki Katainen, fac parte din generațiile Erasmus. De asemenea, Comisarul portughez Carlos Moedas, care răspunde de portofoliul pentru Cercetare Știință și Inovare, a fost student Erasmus.

 
 
Episodul 5
 
Comisia Europeană a anunțat că, până în 2020, Erasmus+  va sprijini peste două milioane de studenți din toate universitățile statelor care fac parte din program (inclusiv 450.000 stagiari), 650.000 de profesioniști și studenți interesați de educație și formare profesională, și jumătate de milion de voluntari și tineri.
 

În 2017 sărbătorim 30 de ani de la crearea programului Erasmus+ - un moment important pentru toată Europa!

Pentru a marca evenimentul, pe tot parcursul anului 2017, vor fi organizate conferințe, forumuri, dialoguri, ceremonii aniversare, dezbateri și expoziții în toate statele membre.

În această pagină veți găsi toate noutățile și informațiile referitoare la evenimentele organizate de Comisia Europeană și de Reprezentanța sa în România pentru a celebra această aniversare.