Reprezentanţa în România

Locuri de muncă în UE

Vezi ultimele oportunități

Angajări și stagii la Reprezentanța Comisiei Europene în România

Angajările la Reprezentanță se fac, la fel ca în cazul altor instituții europene menționate mai jos, prin intermediul Oficiului European pentru Selecția Personalului sau în urma unor anunțuri publice ale posturilor vacante. Informațiile despre angajări și stagii vor fi publicate în această secțiune. 

Locuri de muncă în UE

/romania/file/locdemuncaistockjpg_roloc_de_munca_istock.jpg

loc_de_munca_istock
© istock
Cetăţenii din orice stat membru al Uniunii Europene pot lucra în oricare alt stat membru dacă au un contract de muncă. În acest sens, ei respectă aceeaşi legislaţie şi beneficiază de aceleaşi avantaje ca şi cetăţenii ţării unde muncesc. Un tratament egal se aplică în ce priveşte condiţiile care reglementează angajarea şi munca, remunerarea, demiterea, reintegrarea ocupaţională sau reangajarea după o perioadă de şomaj.

Accesul la un loc de muncă poate depinde de deţinerea anumitor calificări, diplome, experienţă profesională sau de cunoaşterea unei limbi.

În acest sens, vă stă la dispoziţie în primul rând site-ul EURES al cărui scop este de a oferi informaţii, recomandări şi servicii de recrutare/plasare în beneficiul lucrătorilor şi angajatorilor, precum şi al oricărui cetăţean care doreşte să beneficieze de principiul liberei circulaţii a persoanelor.

De asemenea, în vederea facilitării obținerii unui loc de muncă de către tineri în țările din Uniunea Europeană, a fost creat programul "Primul tău loc de muncă EURES". El este parte a inițiativelor Tineret în mișcare și Oportunități pentru tineret. Pentru mai multe informații legate de program și criteriile de eligibilitate, vă invităm să vizitați pagina de internet dedicată.

O carieră în instituțiile europene

Orice cetățean al unui stat membru al UE poate ajunge să lucreze în instituțiile UE. În prezent, acestea numără peste 40.000 de angajați, care își desfășoară activitatea în principal în Europa, dar și în restul lumii.

Dacă doriți să obțineți un post de funcționar în instituțiile UE, trebuie să participați la un așa-numit „concurs general”. Toate concursurile sunt organizate de un singur organism, Oficiul European pentru Selecția Personalului, care acționează în numele următoarelor instituții:

Unele instituții dispun de proceduri de recrutare proprii:

Contracte pe perioadă determinată

Instituțiile, agențiile și organismele UE angajează și personal cu contract pe durată determinată.

Dacă vă interesează un astfel de post consultați și site-urile agențiilor sau organismelor UE.

Stagii

Majoritatea instituțiilor oferă, de asemenea, stagii pentru absolvenții de studii universitare.

Contracte pe termen scurt

Comisia Europeană poate să angajeze personal de secretariat și pe bază de contracte pe termen scurt, prin intermediul agențiilor de muncă temporară.

Pentru informații complete despre posibilitățile de a lucra în instituțiile UE, consultați site-ul EPSO.