REGIOSTARS-utmärkelser

Regiostarspriserna delas ut av GD Regional- och stadspolitik varje år sedan 2008. Regiostars har blivit ett kvalitetsmärke för EU-finansierade projekt som använder innovativa och inkluderande metoder för regional utveckling. Varje år tävlar hundratals projekt i fem kategorier: Ett smart EU, ett grönt EU, ett rättvist EU, ett urbant EU och årets tema. Allmänheten kan delta genom att rösta fram sin favorit bland finalisterna. Genom att hitta lösningar på gemensamma problem och utnyttja de bästa möjligheterna har Regiostarspriserna inspirerat regionerna att hela tiden bli ännu bättre på att genomföra EU:s regionalpolitik.


Varje år belönar EU-kommissionen EU-finansierade projekt av särskilt hög kvalitet som använder nya metoder för regional utveckling. För att inspirera andra regioner i EU kommer de deltagande projekten att uppmärksammas i kommunikationskampanjer på europeisk nivå.

Kategorier

Regiostars delas ut i fem kategorier inom smart och hållbar tillväxt för alla, stadsutveckling och årets tema.

Regiostars 2021 är inriktat på följande områden av betydelse för EU:s regionalpolitik:

  • Ett SMART EU: Ökad konkurrenskraft för lokala företag i en digital värld
  • Ett GRÖNT EU: Gröna och resilienta samhällen i städerna och på landsbygden
  • Ett RÄTTVIST EU: Åtgärder mot diskriminering och för inkludering
  • Ett URBANT EU: Åtgärder som främjar gröna, hållbara och cirkulära livsmedelssystem i funktionella stadsregioner
  • ÅRETS TEMA: Mer grön mobilitet i regionerna: Europaåret för järnvägen 2021

En panel med framstående akademiker från respektive område bedömer de inlämnade bidragen och väljer ut vinnarna.

Dessutom koras en publikfavorit genom att allmänheten får välja sin vinnare bland finalisterna i en offentlig omröstning på nätet.

Läs mer om priskategorierna i vägledningen för sökande. 

Hur anmäler man sig?

I vägledningen för sökande hittar du all information som du behöver för att kunna delta i tävlingen. Där kan du läsa om årets priskategorier, behörighetskraven och tilldelningskriterierna. Vägledningen innehåller också en praktisk handbok för hur du ska göra.

Vägledning för sökande PDF en

Du kan kan anmäla ditt projekt på nätet mellan den 9 februari och den 9 maj 2021.

Nytt för 2021 är att finalisterna bjuds in till kommunikationsutbildningar i samband med Europeiska veckan för regioner och städer i oktober. Vinnarna i de fem kategorierna och publikfavoriten får sina priser vid en festlig Regiostarsceremoni i Dubrovnik i Kroatien i december 2021.

Den oberoende juryn har valt ut 25 finalister, 5 per kategori i 2021 års tävling om Regiostarspriserna. Nedan hittar du finalisterna och du kan också läsa en kort beskrivning av projekten på tävlingsplattformen. Fullständig projektinformation kommer att publiceras på Inforegios webbplats de kommande veckorna.

Fram till den 15 november kan du vara med och rösta fram den finalist som du tycker ska vinna publikpriset. Rösta på ditt favoritprojekt genom att klicka på hjärtat på tävlingsplattformen.

Vinnarna i varje kategori och publikpriset kommer att tillkännages vid prisutdelningen den 2 december. Den 2 december delas Regiostarspriserna ut. Följ prisutdelningen kl. 19.30 på https://regiostarsawards.eu.

Ett SMART EU: Ökad konkurrenskraft för lokala företag i en digital värld

Ett GRÖNT EU: Gröna och resilienta samhällen i städerna och på landsbygden

Ett RÄTTVIST EU: Åtgärder mot diskriminering och för inkludering

Ett URBANT EU: Åtgärder som främjar gröna, hållbara och cirkulära livsmedelssystem i funktionella stadsregioner

ÅRETS TEMA: Mer grön mobilitet i regionerna: Europaåret för järnvägen 2021

Arkiv