Framträdande landmärke pryder stranden i Lahtis

Sibeliushuset är ett modernt konserthus och kongresscenter i Lahtis i Finland, som färdigställdes våren 2000 och omfattar en yta av hela 90 000 m².

Ytterligare verktyg

 
Sibeliushuset lyser upp strandpromenaden. Copyright: Voitto Niemelä Sibeliushuset lyser upp strandpromenaden. Copyright: Voitto Niemelä

”Med omkring 140 konserter och 400 andra evenemang per år under de tio senaste åren har Sibeliushuset tillfört Lahtisregionen ny affärsverksamhet i betydande omfattning.”
Anu Kärkkäinen, VD för Sibeliushallen

En del av centret, Snickerifabriken, byggdes om med finansiellt stöd från EU från industrilokal till en lokal som kan användas för många olika ändamål. Den är utrustad med fast scen och bar som ger företag, artister och andra användare en samlingsplats i toppklass för deras evenemang.

En kulturklenod som inspirerats av naturen

Sibeliushuset är idag hemmascen för Lahtis symfoniorkester och står värd för hundratals evenemang och artister. Komplexet är uppdelat i fyra huvudsakliga utrymmen: Huvudsalen, Skogshallen, Snickerifabriken och Kongressflygeln. Dess meriter är erkända världen över – den brittiska tidskriften Gramophone nämner Sibeliushuset som en av de fem bästa konsertlokalerna i världen och Sydney Morning Herald tar upp Sibeliushuset på sin lista över världens tio främsta konserthus.

När de utformade anläggningen inspirerades arkitekterna Hannu Tikka och Kimmo Lintula av de finska skogarna, som skänker föda, råvaror och dofter. Huset betraktas av många som ett föregångsexempel inom träbyggnation med en blandning av reliefer, målningar, collage och textil konst som överallt pryder lokalerna.

Konferenser, konserter och cocktailtillställningar

Snickerisalen, som ligger på andra våningen i den ombyggda fabriken och omfattar 900 m², är en idealisk plats för konferenser, föreläsningar, festligheter, utställningar och konserter. Ursprungligen uppförd 1907-08, har den nu förklarats som byggnadsminne och kan rymma konferenser och föreläsningar för upp till 500 personer. Där finns tillgång till toppmodern utrustning som fast bildskärm, dataprojektor, ljudförstärkning och trådlöst nätverk. 

En av fördelarna med denna byggnad är att kunderna kan skapa olika inramningar och effekter när det gäller möblering, ljud och belysning. Naturligt dagsljus är en viktig tillgång men salen kan också mörkläggas om så behövs. Byggnaden rymmer även Finlandia-klubben, ett rockforum med kapacitet för upp till 610 personer. För middags- och cocktailtillställningar har man möjlighet till olika arrangemang, antingen det rör sig om buffé eller bordsservice med sittande gäster eller cocktailevenemang med gäster som står.

Verkstadslokal har fått nytt liv

Den 300 m² stora Snickeriverkstaden är en lämplig lokal för konstutställningar och kommersiella utställningar, konferenser och cocktailevenemang, med högkvalitativ audiovisuell utrustning som också kunderna kan använda. Den är mindre än Snickerisalen och erbjuder en intimare plats för möten. Lokalen kan ta upp till 200 personer för middags- och cocktailevenemang och 250 för konferenser och föreläsningar.

Datum för ansökan

29/09/2010