breadcrumb.ecName

Smart Impact: lägger grunden för smart stadsutveckling i Europa

  • 20 September 2020

När städerna tar sig an utmaningen att bli smarta städer, spelar smidiga organisationer och ekosystem en avgörande roll i att säkerställa att tekniken kan utnyttjas till sin fulla potential. I projektet Smart Impact, som finansierats via Europeiska regionala utvecklingsfondens Urbact-program, samlade tio partnerstäder runtom i Europa för att utforska och utveckla innovationsförvaltningsverktyg för kommuner som behöver finansiera, bygga, förvalta och driva en smart stad.

Gruppmedlemmarna deltog i transnationella möten som omfattade specifika ämnesområden inom projektet. De utbytena gav dem nya idéer om hur de kan förbättra samarbetet med lokala intressenter och genomföra önskad verksamhet.

Anka Duric, chef för avdelningen för analys- och affärsprocessförbättring vid stadsmyndigheterna i Zagreb

Manchesters stadsfullmäktige ledde det Urbact-nätverk för åtgärdsplanering som förde samman intressenter från Irland, Portugal, Spanien, Kroatien, Bulgarien, Rumänien, Ungern, Sverige och Nederländerna. Det viktigaste resultatet av projektet var en serie planer, specifika för varje partnerstad, där man definierade konkreta insatser som skulle göras för att säkerställa en smart och hållbar stadsutveckling.

En femdelad strategi

I hela EU finns program för smarta städer, där man i allt större utsträckning betonar teknikbaserade och datadrivna utvecklingar men lägger lite fokus på styrningsstrukturer, processer, innovation av affärsmodeller och integrerad planering till stöd för att få fram resultat. Den här klyftan gör att många städer har dåliga förutsättningar att fullt ut ta till vara de möjligheter som erbjuds.

För att hantera den här utmaningen, fokuserade man i SmartImpact-projektet på lärande och kunskapsutbyte inom fem tematiska områden:

Organisationsutveckling – hur myndigheter kan utveckla nya strukturer och processer för att stödja den smarta staden Finansiering och upphandling – sätt att finansiera och upphandla innovation och hur städer kan planera, stödja och ekonomiskt värdera nya affärsmodeller och få fram innovation Regelverk och incitament – smart politik och regelverk till stöd för en smart stad Innovationsekosystem – hur en stad kan stödja sina egna ekosystem att tillhandahålla lösningar på stadens utmaningar Dataförvaltning och integration – utmaningar och möjligheter med användning av data, inklusive öppna data, datamarknader, ägarskap och skydd

I en parallell process inrättade var och en av SmartImpacts tio projektdeltagare en lokal Urbact-grupp för att samla viktiga lokala intressenter. Syftet med dessa grupper var att integrera lärdomarna från projektet, och deltagarna tog fram planer för de insatser som krävdes för att bemöta utmaningarna för smarta städer.

Kollektivt lärande

Under det tvååriga projektet stod partnerstäderna värdar för sex tvådagarsprogram. Dessa workshoppar innebar en möjlighet att uppleva lösningarna i praktiken, och var och en av dem omfattade ett tematiskt område. Guidade besök anordnades och inbjudna experter höll föredrag om utmaningar och lösningar för smarta städer.

De tio partnerstädernas kollektiva erfarenhet visade sig vara den verkliga styrkan i projektet. De större och mer erfarna städerna som Dublin, Porto och Manchester hade med sig möjligheter som de andra städerna kunde lära av.

Mindre städer visade upp värdefull expertis inom särskilda områden, till exempel Guadalajara, Spanien, när det gällde användning av data för stadsförvaltning, Miskolc (Ungern) inom transportutveckling och Smoljan (Bulgarien) i fråga om borgmästarengagemang.

Projektet fick stöd från den ledande experten Alanus von Radecki, som är chef för forskningsenheten för smarta städer vid Frauenhofer Institute, en ledande europeisk forskningsgrupp.

Utveckling av planer

Under projektet genomgick planerna ingående kollegial granskning. Här var målet att dra nytta av den avsevärda kollektiva erfarenheten i gruppen samt av Von Radeckis kunskap.

I slutet av projektet slutförde var och en av städerna sin plan och en projektwebbplats skapades för att visa upp artiklar och fallstudier om de fem tematiska områdena. Som ett resultat av detta fick partnerstäderna en skiss för hur de kan förvandla sina egna städer, och andra städer kunde lära sig från projektet och förstå bättre hur de kan bli smarta.

Projektet genomfördes som en del av Urbact, programmet för europeiskt territoriellt samarbete, med syftet att uppmuntra till hållbar, integrerad stadsutveckling i städer över hela Europa. Det använder sig av resurser och kunskaper för att stärka städers förmåga att genomföra förbättringar inom fyra områden: styrning, miljö, inkluderande och ekonomi.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”Smart Impact” uppgår till 750 000 euro med 572 566 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom Urbact-programmet för programperioden 2014–2020.