Nordirland: Peace-programmet
Peace III-programmet (2007-2013) är ett särskilt EU-strukturfondsprogram. Det har till syfte att stärka framstegen mot ett fredligt och stabilt samhälle och främja försoning i Nordirland och i Irlands gränsregion.
Programmet faller under målet Europeiskt territoriellt samarbete. Det har en sammanlagd budget på 333 miljoner euro, varav 225 miljoner kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF). Det omfattar Nordirland och Irlands gränsregion (vilken omfattar grevskapen Cavan, Donegal Leitrim, Louth, Monaghan och Sligo).
Peace III-programmet leds av ett särskilt EU-organ för programplanering .
Programmet har två prioriteringar:
Prioritet 1: Försoning mellan grupper
Syftet är att utmana inställningar i fråga om sekterism och rasism och att stödja konfliktlösning och medling på lokal nivå. Man stödjer genomförandet av strategiska modeller för samarbete mellan offentliga, privata och lokala sektorer som är inriktade på försoning, kulturell mångfald och jämlikhet. Dess syfte är att få till stånd meningsfulla initiativ som spänner över olika grupper och gränser, för att stärka förtroende och tolerans och minska graden av sekterism och rasism.
Prioritet 2: Bidra till ett gemensamt samhälle
Denna är inriktad på att förnya tätorts-, landsbygds- och gränsområden som framstår som övergivna, segregerade, underutnyttjade, hotfulla och/eller inte välkomnande och omvandla dem till gemensamma. Syftet med insatsen är att ta itu med problemen som hänger samman med åtskillnaden mellan olika samhällsgrupper och med de underliggande problemen med sekterism, rasism och fördomar, genom att främja utvecklingen av fysiska miljöer som inte är "märkta" med symboler som definierar dem som territorier tillhörande ena eller andra sidan av ett samhälle, utan som öppna och välkomnande för alla.
Arbetsgruppen för Nordirland
Ett viktigt initiativ för Nordirland från kommissionens sida är arbetsgruppen för Nordirland. Den tillsattes i samband med överenskommelsen om maktdelningen mellan Nordirlands två största partier i maj 2007. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso var den första betydande internationella politikern som besökte den nya försteministern Ian Paisley och hans vice försteminister Martin McGuinness. Han erbjöd sig att inrätta en arbetsgrupp inom kommissionen som skulle hjälpa Nordirland att dra mer nytta av EU och delta mer aktivt i EU:s politiska process för att skapa mer välstånd. I Europaparlamentets tidskrift uppgav José Manuel Barroso ett år senare att "… regionen är präglad av en period av konflikter:ett starkt beroende av den offentliga sektorn, en benägenhet att undvika risker, låg entreprenörsanda med små investeringar i forskning och innovation, en bestående negativ bild av regionen hos internationella investerare, även om detta nu uppenbarligen håller på att förändras, samt en hög andel av befolkningen som tycks avskild från arbetslivet". Därför förklarade han att arbetsgruppen skulle fokusera på "att hjälpa regionen att skapa mer tillväxt och sysselsättning och på så sätt skapa fler ekonomiska möjligheter för befolkningen i syfte att stötta fredsprocessen".
Arbetsgruppen för Nordirland leds av kommissionsledamoten med ansvar för regionalpolitik och samarbetar med de nordirländska myndigheterna. Den har utökats under årens lopp och består i dag av representanter från 17 av Europeiska kommissionens generaldirektorat (GD) som arbetar för socioekonomisk utveckling i vidare bemärkelse (GD Jordbruk, Klimatpolitik, Konkurrens, Kommunikationsnät, innehåll och teknik, Utbildning och kultur, Energi, Näringsliv, Miljö, Hälso- och konsumentfrågor, Inrikes frågor, Rättsliga frågor, Forskning och innovation, Havsfrågor och fiske, Skatter och tullar, Transport tillsammans med Regional- och stadspolitik samt Generalsekretariatet). Det löpande arbetet sköts av GD för regional- och stadspolitik. Europeiska investeringsbanken deltar också i arbetsgruppens möten. Arbetsgruppens ordförande är Ronnie Hall, chefsrådgivare, GD Regionalpolitik.
Arbetsgruppen är kommissionens första steg mot ett partnerskap med en specifik region inom flera olika politikområden. Informella kontakter, utbyte av information och gemensamma möten har bidragit till en förtrolig relation mellan kommissionen och den nordirländska förvaltningen.
Rapporten från arbetsgruppen för Nordirland
I april 2008 publicerade kommissionen en rapport om arbetsgruppens verksamhet
med förslag på hur Nordirland kan gå vidare inom de olika politikområdena. Rapporten togs mycket välvilligt emot av Nordirland, som tog fram en egen åtgärdsplan för att genomföra förslagen. Åtgärderna omfattar flera olika områden, däribland transnationellt och gränsöverskridande samarbete, nätverkande (bland annat ett Peace-nätverk och innovationsnätverk med andra regioner i Europa), energieffektivitet och hantering av klimatförändringar, inrättande och bevarande av arbets- och utbildningstillfällen, forskningsinvesteringar samt företagsstöd.
Under årens lopp har arbetsgruppen för Nordirland arbetat troget och ofta utan att få erkännande i regionens politiska historia när de nya institutionerna och de politiska representanterna etablerade sig och började samarbeta. När José Manuel Barroso träffade den nya försteministern Peter Robinson och den nya vice försteministern Martin McGuinness i Bryssel den 9 december 2010 bekräftade han Europeiska kommissionens engagemang för Nordirland. Läs uttalandet efter mötet .
Peace-konferensen i januari 2013
Ett stort evenemang som anordnades på initiativ av kommissionsledamot Johannes Hahn var Peace-konferensen i Bryssel den 31 januari 2013. Under ett officiellt besök i regionen då Peace Bridge - som finansierades av Peace-programmet - invigdes i Derry/Londonderry uppgav Johannes Hahn att han "ville ta med sig deras erfarenheter till Bryssel.Jag vill att de ska få bredast möjliga publik för sina resultat - främst för att de förtjänar vårt erkännande och vårt varma tack, men också för att jag tror att andra delar av världen kan lära sig av deras arbete."
Han berättade att han var "överväldigad av de människor" han träffade på resan. "Människor från bägge sidor som hade förlorat nära och kära och som bär fysiska och psykiska spår från orostiderna.Deras berättelser är hisnande. Samma människor som för ett par år sedan bara ville varandra illa arbetar nu tillsammans för att bygga upp en ny, gemensam framtid. Deras passionerade engagemang och fasta beslutsamhet är värda allt beröm.
"Det är en hyllning till dem som har arbetat med Peace-programmen, och länder från hela världen har redan visat intresse för vad man hittills har åstadkommit, till exempel Ryssland, Palestina, Balkan, Colombia och Sydkorea. Det här är verkligen något att vara stolt över", tillade han. Läs hela talet.
Nytt centrum för fredsbyggande och konfliktlösning?
Nordirland hjälper nu andra delar av världen att ta sig ur konflikter genom att vidareförmedla sina egna lärdomar när det gäller att bygga upp fred och lösa konflikter. Inom ramen för Peace-programmet (2007–2013) förberedde man sig för att bygga ett särskilt centrum för fredsbyggande och konfliktlösning. Centrumet skulle, på en enda plats, ha försett allmänheten med resurser för internationellt utbyte och vidareförmedling av erfarenheter till regioner som håller på att ta sig ur konflikter, utbildning och forskning med stöd till studier och forskning och anordnande av konferenser, workshoppar och sommarskolor, utställningsutrymmen och arkiv med permanenta och tillfälliga utställningar om hela befolkningens erfarenheter, samt gemensamma resurser och utrymmen för organisationer som arbetar med samhälleliga förbindelser och fredsbyggande.
Idén om att skapa ett centrum för fredsbyggande och konfliktlösning ingick ursprungligen i kommissionens rapport om arbetsgruppen för Nordirland 2008. José Manuel Barroso uppgav då att han var ”imponerad av att regionens politiska ledare ville ge något tillbaka till Europa, till exempel genom att utveckla en resurs för konfliktlösning som kunde ge råd till andra områden i Europa och resten av världen där man drabbats av samhälleliga motsättningar”.
I juni 2012 valde man ut den grupp som skulle formge centrumet, och i den ingick Studio Daniel Libeskind (SDL) i New York. Daniel Libeskind skulle övervaka utvecklingen av formgivningen, något som hade stor betydelse för det planerade centrumets internationella status. SDL har genomfört projekt överallt och rönt uppskattning i hela världen för sitt sätt att skapa kraftfulla byggnader med stor betydelse. Projektet med att bygga ett centrum för fredsbyggande och konfliktlösning framskred emellertid inte som planerat och återkallades från Peace-programmet under 2013. Centrumets framtid hänger samman med hur den politiska situationen i Nordirland utvecklas i stort, och det är inte uteslutet att EU kommer att stödja centrumet inom ramen för Peace-programmet under perioden 2014–2020.
New Task Force report (October 2104): Northern Ireland in Europe: Report of the European Commission's Northern Ireland Task Force 2007-2014
At the request of President Barroso, a new report of the NITF has been published. It presents the results of the partnership between the Commission and the authorities in the region in the promoton of new opportunities for growth and jobs. The report attests to a process of progressive integration over the past 7 years on the part of Northern Ireland into the European Union's main policies, programmes and projects. In his introduction to the Report, the President said: "Over the past sixty years, the European project has shown that it is possible for peoples and nations to come together across communities and across borders. There is no more striking modern example of this in Europe than that which has occurred both within Northern Ireland, and in its relations with its neighbours to the south. Northern Ireland can count on the European Commission in its efforts to ensure lasting peace and prosperity".
Report of the European Commission's Northern Ireland Task Force 2007-2014
Teman
- Forskning och innovation
- Informations- och kommunikationsteknik
- Konkurrenskraft hos små och medelstora företag
- En ekonomi med låga koldioxidutsläpp