EU:s solidaritetsfond: EU-kommissionen föreslår att 279 miljoner euro ska gå till Portugal, Spanien, Italien och Österrike

Ytterligare verktyg

 
30/04/2020

I dag föreslår EU-kommissionen att 279 miljoner euro i ekonomiskt stöd ska gå till Portugal, Spanien, Italien och Österrike för att hjälpa befolkningen i regioner i dessa länder som drabbades av naturkatastrofer 2019. Denna finansiering tillkommer utöver 800 miljoner euro för 2020 som finns tillgängligt i EU:s solidaritetsfond.

– Vi upplever just nu en tid när europeisk solidaritet är viktigare än någonsin, säger sammanhållnings- och reformkommissionär Elisa Ferreira. Även om vi koncentrerar oss på att komma igenom coronaviruspandemin så säkert som möjligt fortsätter vi också att visa solidaritet med dem som drabbats på annat sätt, exempelvis av naturkatastroferna i fjol. Dagens paket förser de drabbade regionerna med välbehövlig finansiering.

Stödpaketet är uppdelat så här:

  • 211,7 miljoner euro till Italien, som drabbades av extremt väder från nord till syd i slutet av oktober och i november 2019, vilket orsakade allvarliga skador på genom översvämningar och jordskred och ledde till att Venedig översvämmades.
  • 56,7 miljoner euro till Spanien efter översvämningarna i regionerna Valencia, Murcia, Kastilien-La Mancha och Andalusien i september 2019. Spanien har redan fått 5,6 miljoner euro i förskott.
  • 8,2 miljoner euro till Portugal efter de allvarliga skador som orkanen Lorenzo orsakade på offentlig och privat infrastruktur och för enskildas, företags och institutioners vardag i oktober 2019. Portugal har redan fått 821 000 euro i förskott.
  • 2,3 miljoner euro till Österrike efter det extrema vädret i november 2019. Sydvästra Österrike drabbades hårt av översvämningar, särskilt Kärnten och östra Tyrolen.

Vad händer nu?

Europaparlamentet och rådet behöver godkänna dagens förslag om hjälp från EU:s solidaritetsfond till Portugal, Spanien, Italien och Österrike. När kommissionens förslag har godkänts kan stödet betalas ut.

 

Läs mer

Nyheter