Panorama 44 - Smart specialisering - Drivkraften för framtida ekonomisk tillväxt i Europas regioner

Ytterligare verktyg

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Italian Latvian Lithuanian Hungarian Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2007-2013
Date : 01/12/2012

Tidningen Panoramas vinterupplaga 2012 ”Smart specialisering” finns nu på webben. Det ena huvudtemat är en sex sidor lång fördjupning om strategier för smart specialisering som drivkrafterna för ekonomisk regional tillväxt. Fördjupningen omfattar en analys av definitionerna av och möjligheterna till smart specialisering, det stöd som tillhandahålls av S3‑plattformen och rapporterna från Europeiska kommissionens seminarium i Bari i september 2012, som hjälpte de italienska regionerna att förbereda sig för att använda strategierna under programplaneringsperioden 2014–2020.

Det andra huvudtemat är en exklusiv intervju med den polska ministern för regional utveckling, Elżbieta Bieńkowska, som beskriver de framsteg som Polen har gjort sedan EU-inträdet 2004 när det gäller att utveckla infrastrukturen, skapa arbetstillfällen och öka tillväxten. Hon diskuterar också framtiden och förutspår ökade investeringar i forskning och utveckling samt i hållbara energi- och transportlösningar under nästa programplaneringsperiod.

Dessutom analyseras den senaste Eurobarometer-undersökningen ”A view from the regions” och den visar överraskande positiva resultat när det gäller livskvalitet och framtidsutsikter. Vinnarna i fototävlingen ”Europe in My Region” presenteras tillsammans med en plansch med några av alla bidrag.

Du hittar även en glimt av Regiostars 2014 och ett urval av personer bakom framgångsrika projekt från olika regioner i EU.

Publications