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Q1. Podem ser considerados elegíveis os custos com pessoal que já tenham 
contrato de trabalho com o beneficiário e que sejam alocados – integral ou 
parcialmente – ao projeto; ou, apenas são elegíveis os custos com pessoal cujos 
contratos de trabalho se iniciem após a data de assinatura do contrato de 
financiamento? 
 
English translation 
 
Personnel costs which already have an employment contract with the beneficiary and 
which are allocated — in whole or in part — to the project may be considered eligible; 
or are only personnel costs for which employment contracts start after the date of 
signature of the financing contract eligible? 
 

A1. The costs for personnel working under an employment contract with the 
beneficiary and working – in whole or in part – for the project may be considered 
eligible irrespectively of the fact that the employment contract has started before or 
after the start of the action. Such costs claimed under the action, however, should 
have been incurred during the eligibility period of the action implementation and 
should satisfy the conditions and the calculation method specified in Article 6.2 A of 
the Model Grant Agreement published with the Call. 

 
Q2. Podem ser consideradas elegíveis as amortizações/depreciações de ativos 
tangíveis e/ou intangíveis que já tenham sido adquiridos pelo beneficiário e que 
sejam alocados – integral ou parcialmente – ao projeto; ou, apenas são elegíveis as 
amortizações/depreciações de ativos adquiridos (novos ou usados) após a data de 
assinatura do contrato de financiamento? 
 
English translation 
 
Depreciation/depreciation of tangible and/or intangible assets which have already 
been acquired by the beneficiary and which are allocated — in whole or in part — to 
the project may be considered eligible; or are only depreciation/write-downs of 
purchased assets (new or used) eligible after the date of signature of the financing 
contract? 
 
A2. The provisions of Article 6.2 C of the Model Grant Agreement set that purchases 
of equipment, infrastructure or other assets used for the action must be declared as 
depreciation costs, calculated on the basis of the costs actually incurred and written 
off in accordance with international accounting standards and the beneficiary’s usual 
accounting practices. Only the portion of the costs that corresponds to the rate of 
actual use for the action during the action duration can be taken into account.  
 
The equipment may be bought before the beginning of the action. If the equipment 
has not yet been fully depreciated according to the usual accounting practices of the 
beneficiary, then the remaining depreciation costs incurred during the duration of the 
action may be eligible. In the case of depreciation costs, "incurred during the duration 
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of the action" refers to the depreciation costs recorded in the accounts of the 
beneficiary for the period corresponding to the duration of the action. Therefore, this 
requirement does not imply any specific timing for the ordering or payment of the 
equipment at stake. Please note that the depreciation costs of existing equipment 
necessary for the implementation of the action may be eligible as direct costs (in 
case the said equipment is directly used for the purpose of the action) or indirect 
costs. It is therefore essential to ensure that these costs are not entered in both 
categories of costs (direct and indirect) in the final financial statement in order to 
avoid double funding 
 
 
Q3. Os custos com a garantia bancária referida no ponto 11.6.2. da call são 
elegíveis? 
 
English translation 
 
Are the costs of the bank guarantee referred to in point 11.6.2 of the call eligible? 

A3. Costs related to a pre-financing guarantee lodged by the beneficiary of the Grant 
are eligible. 


