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Q1. Is it possible to cover the expected co-financing share with contribution IN KIND 
(work of employees and timesheet presentation)? 

A1. As mentioned under section 11.3 (i) of the call for proposals and in Article II.6.4 
of the draft grant agreement, contributions in kind from third parties are not 
considered as eligible costs. 
 

 

Q2. With regard to call of proposals 2020CE16BAT099, in point 8.2 of the call text 
you detail the following:  

“Applicants must have the professional competencies as well as appropriate 
qualifications necessary to complete the proposed action. In this respect, applicants 
have to submit a declaration on their honour, and the following supporting 
documents:  

• a list of previous projects/activities performed and related to the call or a list of 
activities that have been carried out in the last two years (maximum 4 
projects/activities).” 

Shall applicants submit the list of previous projects/activities as a separate annex of 
the application text, or shall this be under section on the “Operational Capacity” of the 
application form? 

A2. Applicants may submit the list of previous projects/activities as a separate annex 
or by filling section II of the application form. 
 

 
 
Q3. Regarding the Call for proposals "Support for information measures relating to 
the EU Cohesion policy", I would like to know whether a proposal could be equally 
served by a consortium consisting of partners coming from the same country. Are 
there any restrictions or obligations regarding this? Is it just suggested for a 
consortium to have a wider European footprint or even the opposite one? Please let 
me know about all this since I haven't spotted anything on this matter either in the call 
or in the Q+A documents. 

A3. Yes, a consortium consisting of partners coming from the same country is also a 
possibility – there are no restrictions or obligations regarding this. It is up to the 
applicants to form the consortia that they wish or to submit monobeneficiary 
applications. As mentioned in Section 6.2 of the call for proposals, “The measures 
should be implemented within the EU at local, regional, multiregional, national level, 
or at the level of several Member States.” 
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Q4. Following a careful examination of both the call for proposal in object and the 
published FAQs, we understand that regional bodies in Italy are not eligible as 
applicants or co-applicants, due to the fact that they are in charge of the 
implementation of the Cohesion policy (i.e. European Social Fund). 

Taking this into account, we would like to know if said public authorities could instead 
be involved in the project activities (implementation, dissemination, etc.) as 
associated partners or with similar roles. 

Should that be the case, we kindly ask to be provided with the documentation 
needed to formalise this type of involvement. 

A4. Yes, synergies with partners such as managing authorities and intermediate 
bodies can be proposed in the applications (as long as these entities do not receive 
funding under this call for proposals). There is no specific documentation provided 
from the Commission in order to formalise this type of involvement. 

 

Q5. We have checked the Q&A section and the Call text. There we have seen that 
applications may be submitted in all official languages of the EU.  

However, we did not find information on the language versions of the application form 
(for which we have received the following) question: 

- Will the „Application form“ be available in German? 

Did we overlook something? 

A5. The English version of this application form is the only one currently available. 
However, potential applicants’ attention is drawn to section 5 of the call, pursuant to 
which applications can be drafted in any language of the EU even if applicants use 
the English version of the (mono-beneficiary or multi-beneficiary) application form. It 
is not necessary that the language of the template used corresponds to the language 
used by applicants to complete their application. 

 

Q6. Are the Interreg (European Territorial Cooperation) programmes considered as a 
part of the European Cohesion Policy under this Call for proposals? Or to be more 
exact is the promotion of Interreg (cross-border, transnational and interregional) 
projects eligible under this Call for proposals.  
  
Namely we understand the Interreg programmes as a part of European Regional 
Development Fund that is one of the essential elements of European Cohesion 
Policy. 
 
A6. Yes, Interreg is indeed considered as part of the EU Cohesion policy. Please 
note that it is the responsibility of applicants to verify that the activities that they 
propose are eligible. Please refer to section 6.2 on “Eligible activities”. 

https://ec.europa.eu/regional_policy/fr/policy/cooperation/european-territorial/
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Q7. I would know the following pieces of information about the partnership 
and affiliated entities. In particular, does it provide a minimum and a maximum 
number of partners that will compose the consortium? Which is the main difference 
between a partner and affiliated entities?  

A7. There is no minimum/maximum number of beneficiary requirements for 
consortia. 

As mentioned in the Q&A 2 published on 26/10/2020, “affiliated entities” are legal 
entities which have a specific relationship with the beneficiary1. On that basis, they 
may incur eligible costs for the information measure covered by the grant under 
certain conditions, i.e.: they are legal entities satisfying the eligibility criteria of the 
particular call and non-exclusion criteria and having a link with a beneficiary, notably 
a legal or capital link, which is neither limited to the action nor established for the sole 
purpose of its implementation. This link must be proven by supporting documents to 
be provided with the application such as the statutory list of members included in 
reports approved by governing bodies, the list of controlled companies in audited 
consolidated accounts, the balance sheet or the deeds of establishment proving 
ownership or partnership. Affiliated entities are not signatories to the grant agreement 
and are not financially liable in case of recovery of funds. The beneficiary to whom 
they are linked is financially liable for them. Consequently, the Commission does not 
test the financial capacity of affiliated entities at the time of application.  

 

Q8. Can a a lead partner be an Local Action Group? 

A8. Proposals may be submitted by any applicant that complies with the 
requirements and criteria established in the Call for proposals. 

Applicants are free to organise themselves any way that they want and to designate 
their coordinator in case of a multi-beneficiary application.  

                                                           
1 Article 187 of the Financial Regulation 


