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Questions & Answers (Q&As) 

15/05/2020  

 

You will find below a list of questions received for this call for proposals. Please note 
that the present document aims to complement and clarify the call for proposals and 
does not replace it. A Q&A document will be periodically published; applicants are 
invited to check the following website regularly:  
https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunities/calls-for-
proposal/   

 

 

 

 

 

https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunities/calls-for-proposal/
https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunities/calls-for-proposal/
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Q1. We intend to submit an application jointly with another organisation. 

Could you please tell me if only the Applicant No 1 (Coordinator) has to attach the 

Legal Entity Form and the Bank Account Form or if both applicants have to enclose 

these two forms? 

 

A1. As mentioned in sections 1.1, 1.2 and 2 of the application form, the Coordinator 

and all co-beneficiaries must attach the legal entity form and the bank account form. 

  

 

Q2. We are a Social Cooperative (Non-profit) that operates also as a Vocational 

Training Center. Are we eligible? If yes, should we state in the Multi-beneficiary 

Application Form that we are 1) A Non-profit organisation, 2) An Educational Training 

centre or 3) a Non-profit SME? 

 

A2. Only non-profit organisations are eligible under this call for proposals. If your 

organisation is a non-profit organisation that also operates as a training center, you 

may tick the boxes “Non-profit making organisation” and “Educational and training 

establishment”. 

 

Q3. Is it possible to be part of 2 submissions as applicant, if the activities are 

sufficiently different, of course? 

A3. Applicants may submit or participate to more than one proposal. However, if the 

applicant submits a number of similar proposals, we may ask him to choose one or 

more of them to be withdrawn. 
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Please note that as indicated in Section 11.7 a) of the Call for proposals, “An action 

may only receive one grant from the EU budget. Under 

no  circumstances  shall  the  same  costs  be  financed  twice  by  the  Union 

budget.”. 

 

Q4. We are thinking of submitting a proposal based that would "nest" some activities 

specific to citizen engagement and participation into a larger project, funded for 2020 

under a grant by a body of the European Union.  

The question is: can we use the project's "horizontal" activities, like communication 

and project management, as co-financing for your call? In this way we would have a 

single project with two sources of revenue. We would be reporting under the present 

call the specific "vertical" activities on citizen engagement, plus some horizontal 

activities. The latter, but not the former, would also be reported under the extant grant 

with the European Union body. 

A4. As indicated in Section 11.7 a) of the Call for proposals “An action may only 

receive one grant from the EU budget”. 

 

Q5. Supporting documents (art. 6.1 of the call): 

a) What is the supporting document "extract from the official journal"? Should private 

organizations submit one? 

b) Our organization is a newly-established non-profit association ("Altri Enti del Terzo 

Settore", or "Other non-profit organizations"). For this type of organizations, 

according to the Italian law, a national registry is established but it is yet to be 

created. Therefore, we won't be able to provide an "extract of trade or association 

register". Can we provide an extract of the registration at the national tax agency 

("Agenzia delle Entrate") instead? 

c) According to the Italian law, non-profit associations that do not conduct economic 

activity are not required to have a VAT number. We do not have one. Can we avoid 

submitting the supporting document "certificate of liability to VAT"? 

A5. Italian non-profit organisations are not required to provide these documents. 
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Q6. Legal entity form (section 1.1 of the application form) 

https://ec.europa.eu/info/publications/legal-entities_en 

Italian applicants are required to include their REA number ("Repertorio Economico 

Amministrativo") in the attached Legal Entity Form. Our organization is a non-profit 

association that does not conduct any economic activity and therefore, according to 

the Italian law, it is not required to have a REA number. We do not have one. Can we 

use our fiscal code ("Codice Fiscale") instead? 

A6. Italian non-profit organisations are not required to provide these documents. 

 

Q7. In relation with the CALL FOR PROPOSALS 2020CE16BAT012 (Support for 

citizen engagement in the implementation of cohesion policy), the eligible applicants 

are non-profit organisation (private or public), and in the supporting documents, 

"Public entities" are clearly mentioned. However, in the n.8 sheet of the FAQ, it is 

stated that "Public authorities (national, regional, local) are not eligible to apply under 

this call". Apparently, we see a contradiction in this. So our question is, can we as 

Liguria Region apply as a beneficiary for this call, considering that as Region we are 

Managing Authority of ERDF and ESF operational programs? 

A7. Public bodies or authorities (national, regional, local) are not considered as non-

profit organisations and cannot apply under this call for proposals. As mentioned 

under point 6.1 of the call for proposals, only non-profit organisations (private or 

public), e.g. civil society organisations, are eligible. 

Managing authority or intermediate body of programme funded by the European 

Regional Development Fund (ERDF) or the Cohesion Fund (CF) can participate to a 

project led by a beneficiary but cannot be beneficiaries themselves and therefore 

cannot apply under this call, neither as sole applicant nor as co-applicant.” 

 

https://ec.europa.eu/info/publications/legal-entities_en

