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Question 9 
 

1. Do you recommend us to work with and international bank to avoid extra fees? 
 
2. It is possible to get extra-funding for the 5% of our own contribution, of 
companies, or donors? 
 
3. Is it necessary to justify in any way the 5% of own contribution.  
 

Answer 9 
 

1. The choice of bank account is completely your own, any fees incurred for bank transfers are 
at the expense of the beneficiary. 

2. I refer to Article 11 of the proposal concerning Financial Provisions and specifically Art 11.4 
Balanced budget last paragraph. 

Co-financing of the action may take the form of: 

− the beneficiary's own resources,  

− income generated by the action or work programme,  

− financial contributions from third parties. 
 

3.  The source of the 5% contribution must be identifiable via the standard accounting 
practices, it should be written in the budget table.  Please also take note of the Ineligible 
costs under Article 11.3 of the call for proposals. 

 
 
Question 10 
 

'Can the Agency partner with the FCORs/OCTs whereby they are the lead applicants 
and we are secondary as part of a consortium to assist with overall implementation 
given the requirements?" 
 
There is an interest from the parties in collaborating with us on the matter but we 
must ensure that the boundaries are clearly established and understood.  

 
Answer 10  
 
The contracting authority cannot look into specific situations for each potential beneficiary in 
advance of the call for proposals ending.  
 
I advise you to read the relevant sections on the call for proposals. Specifically Article 6 on eligibility 
criteria. 
 
The consortium coordinator will be responsible for the tasks described in the call for proposals draft 
contract.  
 



However, each consortium may set the internal rules and allocation of tasks it deems appropriate for 
aspects that are not set in the grant agreement. These governance issues are internal to the 
consortium.” 
 
 


