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You will find below a list of questions received for this call for proposals. Please note that the 
present document aims to complement and clarify the call for proposals and does not 
replace it. A Q&As document will be periodically published; applicants are invited to check 
this website regularly.   
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Q1.  Could costs for the organisation of competitions/calls for the award of prizes also be 
included in the eligible costs? So what about the amount of the prizes themselves? Would 
they be included as well? 

 Is there a minimum number of reaches to be demonstrated?   

 Can you confirm that no documentation is required for any mediapartners? 

A1.   As indicated at point 6.3 of the guidelines for applicants, “financial support to third parties 

is not allowed by this call for proposals. Please note that the award of prizes is financial 

support to third parties. 

 According to criterion 2 ”Outreach and effectiveness of the measure” set in page 3 of the 
call for proposals, there is no minimum number of reaches to be demonstrated.  

 Please see section 5 of the guidelines for applicants where the supporting documents 
needed for the lead applicant and the affiliated entities is mentioned, as well as the 
additional clarifications mentioned in previous Q&A. 

  

Q2. We would like to ask you if a private educational institution is eligile applicant for action 2? 

A2. Educational institutions are eligible for Action 2 whether they are public or private. "Educational 

institutions" should be understood as institutions that directly provide education as their main 

activity. 

 

Q3. Section c) Implementation contracts/subcontracting (Heading 3 of the budget form) It is stated 

that “Within the respect of these principles, the beneficiary may organise the award of contracts 

according to their usual practices.” 

Can you please confirm that the contractor can subcontract a specific task to an already identified 

subcontractor without carrying out an open tendering procedure, and in accordance with the 

Contractor’s usual practices?  

A3. As indicated at point 7.2.1.1 c) of the guidelines for applicants, “the implementation of an 

information measure may require the buying of goods or services in   order   to   carry   out   

specialised   tasks   that   beneficiaries   cannot   do   themselves   (i.e. translations, production of 

documents, web site creation, informatics support, accountancy, catering, etc.). This does not involve 

externalisation of parts of the action directly related to the  main  objectives  of  the information  

measure. 

The beneficiary should have the operational capacity to carry out the activities related to the main  

objectives  of  the  proposed  information  measure.  Nevertheless,  if  the  staff  does  not have all 

the skills required, where justified and necessary, specific tasks that are part of the information 

measure (except the core tasks defined in the call document) may be executed by  another  person  
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or  organisation  by  means  of  a  contract  between  one  or  more  of  the beneficiaries and a 

subcontractor. This is known as "subcontracting of tasks forming part of the action". 

The beneficiary may award a contract in accordance with their usual purchasing practices, which in 

some specific cases may be without carrying out an open tendering procedure, provided that the 

contract is awarded to the tender offering best value for money or, as appropriate, to the tender 

offering the lowest price. In doing so, it must avoid any conflict of interests.  

As indicated again at point 7.2.1.1c) of the guidelines for applicants, if beneficiaries subcontract tasks 

forming part of the action, they must ensure that, in addition to the above mentioned conditions of 

best value for money and absence of conflict of interest, the following conditions are complied with : 

a) subcontracting may not cover core tasks of the  information measure; 

b)  recourse  to  the  award  of  subcontracts  must  be  justified  in  relation  to  the  nature  of  the 

information measure and what is necessary for its implementation; 

c)  the  tasks  to  be  subcontracted  must  be  set  out  in  the  description  of  the  information 

measure  and  the  corresponding  estimated  costs  must  be  set  out  in  detail  in  the  budget 

estimate. 

If all the conditions above and other elements related to subcontracting in the tender documents are 

complied with (including the model grant agreement), you should indeed mention any pre identified 

subcontractor in your grant application.  

 

Q4. Section c) Implementation contracts/subcontracting (Heading 3 of the budget form) It is stated 

that “Within the respect of these principles, the beneficiary may organise the award of contracts 

according to their usual practices.” 

If the bidding company has already identified a subcontractor to undertake a specific task, shall the 

specific subcontractor be presented in the technical offer? 

A4. As indicated at point 7.2.1.1c) of the guidelines for applicants, “the implementation of an 

information measure may require the buying of goods or services in   order   to   carry   out   

specialised   tasks   that   beneficiaries   cannot   do   themselves   (i.e. translations, production of 

documents, web site creation, informatics support, accountancy, catering, etc.). This does not involve 

externalisation of parts of the action directly related to the  main  objectives  of  the information  

measure. 

The beneficiary should have the operational capacity to carry out the activities related to the main  

objectives  of  the  proposed  information  measure.  Nevertheless,  if  the  staff  does  not have all 

the skills required, where justified and necessary, specific tasks that are part of the information 

measure (except the core tasks defined in the call document) may be executed by  another  person  
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or  organisation  by  means  of  a  contract  between  one  or  more  of  the beneficiaries and a 

subcontractor. This is known as "subcontracting of tasks forming part of the action". 

The beneficiary may award a contract in accordance with their usual purchasing practices, which in 

some specific cases may be without carrying out an open tendering procedure, provided that the 

contract is awarded to the tender offering best value for money or, as appropriate, to the tender 

offering the lowest price. In doing so, it must avoid any conflict of interests.  

As indicated again at point 7.2.1.1c) of the guidelines for applicants, if beneficiaries subcontract tasks 

forming part of the action, they must ensure that, in addition to the above mentioned conditions of 

best value for money and absence of conflict of interest, the following conditions are complied with : 

a) subcontracting may not cover core tasks of the  information measure; 

b)  recourse  to  the  award  of  subcontracts  must  be  justified  in  relation  to  the  nature  of  the 

information measure and what is necessary for its implementation; 

c)  the  tasks  to  be  subcontracted  must  be  set  out  in  the  description  of  the  information 

measure  and  the  corresponding  estimated  costs  must  be  set  out  in  detail  in  the  budget 

estimate. 

If all the conditions above and other elements related to subcontracting in the tender documents are 

complied with (including the model grant agreement), you should indeed mention any pre identified 

subcontractor in your grant application.  

 

Q5. Section 5.3 Supporting Documents for selection criteria (financial and operational capacity 

In relation to the operational capacity, applicants have to submit a declaration on their honour and 

the following supporting documents: 

 A list of previous projects / activities performed and related to the call or a list of activities 

that have been carried out in the last two years (maximum 4 projects / activities) 

Please confirm that we have to prepare a Declaration on Honour declaring that we have performed 

the projects / activities presented and submit it as Annex to the Application Form. 

A5. You will find the template of the “declaration on honour” in the documents of the call for 

proposals. It should not be confused with the “list  of  previous  projects/activities  performed  and  

related to  the  call  or  a  list  of activities   that   have   been   carried   out   in   the   last   two   

years”. 

Applicants (lead applicants, co-applicants, affiliated entities) have to provide a declaration on 

honour. In a separate document, all applicants combined must include a list of maximum 

4 projects/activities. 
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Q6. Section 5.3 Supporting Documents for selection criteria (financial and operational capacity 

In relation to the operational capacity, applicants have to submit a declaration on their honour and 

the following supporting documents: 

- A list of previous projects / activities performed and related to the call or a list of activities 

that have been carried out in the last two years (maximum 4 projects / activities) 

Please clarify whether each Applicant must include a list of maximum 4 projects / activities OR if all 

Applicants combined must include a list of maximum 4 projects / activities. 

A6. All applicants combined must include a list of maximum 4 projects/activities. 

 

Q7. Section 7.2.1.1 Eligible direct costs: a) Staff costs - It is stated the following: 

Please fill in the section reserved for staff costs in the budget estimate (see application form) as 
follows:  

 Column "Profile/Category of personnel" – indicate the profile or category of the staff 
according to their role in the information measure (Coordinator, Project manager, etc.) and 
the number of persons in each category. The names of individuals are not required and 
should not be indicated.  

 Column "Name of the organisation" – indicate the name of the lead applicant, co-applicant 
or, where applicable, the name of the affiliated entity.  

 Column "Types of employment (permanent/temporary) and work patterns (fulltime/ part-
time)" – indicate how many of each type.  

 Column "Indicative daily salary cost" – the indicative daily rate for each category of staff […] 

 Column "number of days" - the number of days of work to be performed on the information 
measure per category or sub-category of personnel or per person as applicable.  

 
The budget form annexed to the guidelines for applicants does not include the above-mentioned 

columns. Can you please clarify and / or send the applicable budget form?  

A7. In the budget form, only the category of personnel should be mentioned under category “staff 

costs”.  

All other requested details should be mentioned in the application form under section II “Operational 

and financial capacity”. 

 

Q8. Please do advise me:  Whether employee secondment to a project is accepted as part of own 

financial funds/resources? 

A8. Secondment is the assignment of a member of one organization to another organization for a 

temporary period. 
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If the secondment is not done against payment, its value is assimilated to co-financing in kind. In kind 

contributions shall mean non-financial resources made available free of charge by third parties to the 

beneficiary. Contributions in kind are not accepted under this call for proposals. Therefore, if a third 

party is seconding an employee to your entity, this cannot be considered as co-financing. 

 

Q9. In the guidelines for applicant, Paragraph 7.2.1.1 Eligible direct cost, at page 16, the instructions 

dealing with the section reserved for staff costs, refer to the following columns to be filled in:  

Column "Profile/Category of personnel"; 

Column "Name of the organisation"; 

Column "Types of employment (permanent/temporary) and work patterns (fulltime/ part-
time)"; 

Column "Indicative daily salary cost"  
 

The excel file doesn’t not contain these columns. Where these information should go? 

The excel file, under the category Staff Costs, just provide the following instructions.  

1. Staff costs 

1.1. < Insert cost subcategory 1.1.  (e.g. 

technical personnel)> 

1.2. <Insert cost subcategory 1.2  (e.g. 

administrative personnel)> 

1.3. < Insert cost subcategory 1.3> 

A9. In the budget form, only the category of personnel should be mentioned under category “staff 

costs”.  

All other requested details should be mentioned in the application form under section II “Operational 

and financial capacity”. 

 

Q10. In the excel file, just inserting costs in the column “Estimated eligible actual costs”, 

automatically the total cost and the related Eu contribution are calculated. This doesn’t happen 

when filling the columns lump sums unit costs, and flat rates , that are also differently coloured (in 

grey and strikethrough), as it was not possible to use them.    Is it possible to declare costs on these 

three last basis? 
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A10. Please note that you should not fill in the cells which have been prefilled with the diagonal lines 

pattern. Reimbursement of eligible costs for this call for proposals will only be based on actual costs 

and on the basis of a flat rate for indirect costs. Costs declared on the basis of lump sums, unit costs 

and flat rates for costs other that indirect costs are not eligible.  

 

Q11. When choosing to estimate costs on an actual cost basis, no specification of number of days 

worked and cost per day should be provided: is this correct? 

A11. It is correct. The information contained in section 7.2 of the guidelines only help you in 

calculating the estimated budget. 

Please note that you should not fill in the cells which have been filled with the diagonal lines pattern. 

Reimbursement of eligible costs for this call for proposals will only be based on actual costs and on 

the basis of a flat rate for indirect costs. Costs declared on the basis of lump sums, unit costs and flat 

rates for costs other that indirect costs will not be eligible.  

 

Q12. Is an organization, which is an association of legal entities, which are public institutions (self-

governing regions) eligible to the call? 

A12. On the basis of the information provided on the organization you describe, it is not possible for 

us to understand exactly which type of legal entity you are enquiring about. 

For Action 1, public  authorities (national,  regional  and  local) are eligible,  with  the  exception  of  

the  authorities  in charge  of  the  implementation  of  Cohesion  policy  in  accordance  with  Art  

123.  of  Regulation (EU) No 1303/2013 of the European Parliament and of the Council of 17 

December 2013.  

The other types of eligible applicants for Action 1 and Action 2 are described at page 2 of the call for 

proposals. 
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Q13. The organization is listed in the register of public authorities. Is it considered as public body for 

the call? Therefore, its financial capacity will not be verified? 

A13. On the basis of the information provided on the organization you describe, it is not possible for 

us to understand exactly which type of legal entity you are enquiring about. 

Public authorities should be understood as public law bodies or bodies governed by private law with 

a public service mission. 

If the applicant is a public authority, no verification of financial capacity is required. 

  

Q14. In Guidelines for Applicants, page 5, it says: "Applications must be drafted in one of the EU 

official languages." This means that the Application can be completed in the Slovenian language? The 

exception is a Summary, which must be written in English.  

A14. We confirm that the application can be drafted in any of the EU official languages. If the 

application is not submitted in English, applicants are recommended to accompany it by a detailed 

summary of the proposal in English. 

 

 

 

 


