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INFORMATION NOTE TO THE COCOF 

Subject: Interpretation of the Lead beneficiary principle under Articles 19 and 20 of 
Regulation (EC) No 1080/2006, especially concerning joint bodies such as 
EGTCs 

The Commission services have received a number of questions concerning the role of a European 
Grouping of Territorial Co-operation (or a similar grouping) in relation to the partnership 
requirements for territorial co-operation projects. 

1. An EGTC can be either a beneficiary or a lead beneficiary in a territorial co-operation project.  
While Article 18 of the ERDF Regulation (Parliament and Council Regulation 1080/ 2006) covers 
programme management, it does not exclude project management, and indeed project 
management is expressly covered in the EGTC Regulation (Parliament and Council Regulation 
1082/2006). 

2. Article 19 of the ERDF Regulation sets out certain conditions for project partnerships under the 
European territorial cooperation objective. Such projects shall include beneficiaries from at least 
two countries.  When an EGTC is a beneficiary, a narrow reading of Article 19 could lead to the 
conclusion that this Article requires another beneficiary next to the EGTC in order to have at least 
two.  Having consulted the Legal Service of the Commission, the services of the Commission can 
however interpret Article 19 so as to permit the use of an EGTC as "sole" beneficiary in such 
contexts for the following reason:  Since an EGTC brings together authorities or organisations 
from at least two Member States to act on behalf of those authorities or organisations, the EGTC 
as legal person meets the partnership requirements by itself.  Therefore the use of an EGTC 
(acting as "sole" beneficiary) should be considered as satisfying the requirements of Article 19 
(evidently for interregional projects, partners from at least three countries would need to be in the 
EGTC). 

3. To the extent that other legal bodies than EGTCs offer analogous possibilities of cooperation 
between entities in at least two participating countries, such legal bodies can equally act as “sole” 
beneficiary in such cases while respecting all rights and obligations for a beneficiary under a 
given cooperation programme. A complete list of such bodies can not be indicated, but all joint 
bodies mentioned in bi/multilateral agreements on transfrontier cooperation are certainly covered 
(e.g. DE: "grenzüberschreitender Zweckverband"; ES: "Consorcio transfronterizo"; FR: 
"Groupement local de coopération transfrontalière (GLCT)", "Société d'Economie mixte"; IT: 
"Società a capitale misto pubblico o privato") as well as all legal bodies under Community or 
national law, chosen by the partners to set up a joint body (e.g. foundations or associations under 
public or private law). 
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Comparability with an EGTC can be assumed when the following elements are fulfilled: 

 The body has legal personality (see Article 1(3) EGTC-Regulation), 

 The members are listed in Article 3(1) of the EGTC-Regulation and located in two 
different countries, of which at least one Member State (of particular interest for bilateral 
cooperation between one Member State and one Non-Member State, where the EGTC-
Regulation does not apply), 

 The existing convention, statutes or other documents of such a body have been presented 
to the JTS clearly demonstrating a cooperation objective of the body as well as the auto-
financing of the body (see Articles 1(2) and 11 of the EGTC-Regulation); such documents 
can be recognized as the "agreement" referred to in Article 20(1)(a) of the ERDF-
Regulation, provided the members of the body have been informed about the project 
application. 

4. It has to be underlined that the interpretation given above concerns only the cross-
border/transnational requirements of operations referred to in Article 19 and the lead beneficiary 
requirement under Article 20 of the ERDF-Regulation. Other provisions such as Article 16 or 
Article 17 of that Regulation apply.  

This means that activities of the EGTC in a different Member State than where it has its registered 
office, shall be controlled by the body responsible for controls on the respective "territory" 
(Article 16 of the ERDF-Regulation). 

According to Article 17(3) of that Regulation, the Member State on whose territory the EGTC (as 
"sole" beneficiary) has its registered office, shall ultimately reimburse amounts unduly paid. 
However, even if the assets of the EGTC are insufficient to meet its liabilities, its members shall 
be liable (Article 12(2) of the EGTC-Regulation). It is for the managing authority to foresee 
guaranties in a contract with an EGTC as "sole" beneficiary in case such residual liability of the 
members is limited according the 3rd sub-paragraph of Article 12(3) of that Regulation. 
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