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 QUESTION ANSWER 
 HEC ‘Effective monitoring mechanisms of the public procurement market’ and ‘Tools and capacity for effective application of State aid rules’ 

1.  Please confirm if we correctly interpret the content of 
the phrase: 
"Where national systems provide such information" in 
criterion 2b as an optional obligation to provide the 
relevant information and only if the national systems 
provide such information. 

This is an optional obligation that is linked to the possibility of your national system to functionally 
retrieve the information. 
 

2.  It would be interesting to know what other MSs are 
doing (tools in place for both public procurement and 
state aid) - is there, for example, an overview of good 
practices, or something similar? 
 

Concerning the tools in place for public procurement, many MSs have national platforms called 
Registers that document the whole lifespan of the contract including the public procurement 
procedures. When that happens, it becomes much easier for the MS to be able to demonstrate that 
the conditions are fulfilled. Thus, the MS can properly monitor all the elements that are required in 
the conditions. I do not know which MS this question comes from, but you are welcome to get in 
touch with our colleagues in Unit G1 (DG GROW) for more information on this. 

 HEC related to the EU Charter of Fundamental Rights and the UNCRPD 

3.  What is good practice for complaints and cases of 
non-compliance? 

With regard to the cases of non-compliance, cases of non-compliance are the cases where the 
bodies in accordance with the institutional and legal framework of the MS are competent for making 
an assessment whether the Charter is complied with and they conclude that it was not complied 
with. For this, you have to see within your MS with this competent authority and that will be the 
basis for the reporting to the monitoring committee. For the complaints, it has now been included in 
Article 63(6) of the CPR, so you have a clear definition of what the complaints are. 

4.  Is the second criterion applicable to all CPR funds, or 
only to the ESF+? 

It is applicable to all the CPR funds. For example, accessibility is very important when building a 
facility, so it is something that should be considered when investing with the ERDF. All these criteria 
are horizontal for all the CPR funds (with the exception of the horizontal enabling condition on state 
aid, which does not apply to the HOME funds). 

 General Questions 

5.  The HEC on SA rules is not applicable to DG HOME 
funds. Do these rules have to be monitored during 
implementation of AMIF, ISF and BMVI programmes, 
or not at all? 

Since these horizontal enabling conditions do not apply to the programmes supported by the DG 
HOME funds, MSs do not need to provide any info in Table 12 of their programmes on these 
horizontal enabling conditions and they do not need to monitor the fulfilment of these horizontal 
enabling conditions. 

6.  Is it right that the Member States can already send 
their draft of horizontal condition to DG REGIO? 

MSs are encouraged to send their draft self-assessment - arrangements for the fulfilment of the 
horizontal enabling conditions. We will do a preliminary assessment of those arrangements and we 
will provide a preliminary opinion on them. 

7.  Could you clarify what the consequences are for 
failing to fulfil all criteria in 2020, or 2021? 

In case one of the horizontal enabling conditions is not fulfilled at the time of approval of the 
programme by the Commission, no payment can be made by the Commission under the entire 
programme until the horizontal enabling condition is fulfilled (based on the provisional common 
understanding reached by the co-legislators). That means that the MS concerned may declare 
expenditure to the Commission, but the Commission shall not reimburse it until the horizontal 
enabling condition in question is fulfilled. This does not apply to the operations that contribute to 
the fulfilment of the corresponding enabling condition. 

8.  If the member state has 6 programmes, does it mean 
that the assessment by the Commission will take place 
6 times? 

Since the Commission assesses the fulfilment of enabling conditions in the framework of its 
assessment of programmes, yes, the Commission will assess Table 12 for all 6 programmes. If a MS 
has 6 programmes, then 6 times. Of course, not all criteria for the fulfilment of enabling conditions 
are programme specific. MSs may decide to provide arrangements at the national level. In that case, 
the Commission will take into account its previous assessments. 

9.  Can you give an example on an operation contributing 
to the fulfilment of a HEC? 

It will be always assessed case by case which operations are contributing to the fulfilment and which 
are not. One example could be taking the EU Charter of Fundamental Rights / the UNCRPD into 
account for the capacity building of managing authorities. 

10.  Are the Enabling conditions to be met at the member 
state level or at the level of each fund? The point is 
whether each managing authority should prepare its 
own table with information on meeting these 
conditions? 

Some horizontal enabling conditions contain criteria, which are not programme-specific and can be 
fulfilled only at the national level or at the appropriate territorial level in accordance with the 
institutional and legal framework of each MS). You will hear about it more during the presentation 
on the horizontal enabling condition related to the UN Convention on the Rights of Persons with 
Disabilities. So, some enabling conditions/ some criteria can only be fulfilled at the MS level or other 
appropriate territorial level in accordance with the MS institutional and legal framework. For some 
other criteria, MSs can have programme-specific arrangements. But, in any case, MSs have to 
provide an assessment of all relevant enabling conditions for the programmes, for each programme 
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in Table 12. 

11.  In the case where a condition that is not met, the MS 
submits a payment claim and the commission does 
not reimburse, does it affect the N+2 target? 

Non-fulfilment affects payments within the year. The Commission shall not reimburse declared 
relevant expenditure until the unfulfilled enabling condition is fulfilled and until the COM has 
informed the MS of the fulfilment. If it is a horizontal enabling condition, the payments for the entire 
programme will be affected. If it is a thematic enabling condition, the payments under the 
corresponding specific objective will be affected. Nevertheless, inclusion of such expenditure in 
payment application (the Appendix) is sufficient to allow that this expenditure counts towards 
decommitment target, which was the underlying concern of the co-legislators, while it was 
additionally clarified in Article 92(5) that amounts not reimbursed shall be deducted from the 
accounts (so to keep the calculation of the balance an automatic exercise).  

12.  If a condition is not met, no payment will be made, 
but will the financial and participants’ objectives be 
taken into account? 

Yes, even if an enabling condition is not fulfilled, MSs still may include expenditure affected by the 
unfulfilled enabling condition in payment applications. These payment applications will be taken 
into account for the purpose of decommitment. However, at the end of the programming period, at 
the closure of the programme, if payment applications had been submitted but not reimbursed by 
the Commission due to non-fulfilment, with the unfulfilled enabling condition, these payments 
cannot be processed.  
Information on participants supported should also be reported. 

13.  I would like to come back to the question whether the 
enabling conditions are to be met at national level or 
at regional level? We understood that even the 
regional programmes should fill in Table 12. Does it 
mean that they have to fulfil all part of the enabling 
conditions too? 
 

Every programme needs to contain the assessment of the relevant enabling condition in Table 12. It 
is up to the MSs how these enabling conditions will be fulfilled, be it at regional or national level in 
accordance with the MS institutional and legal framework). It also depends on the enabling 
condition and on the specific criteria in question. Some criteria, like the first criteria of HEC that is 
related to the UNCRPD, can be fulfilled only at the national level, because here a national 
framework is required. From the nature/content of the criteria, some can be fulfilled at national 
level, some at regional or programme level. Every programme shall contain the assessment of the 
relevant enabling conditions. Even if an enabling condition is fulfilled at national level, the 
assessment should be included in Table 12 of the regional programmes. The body responsible for its 
fulfilment will remain the one at national level. 

14.  If the Enabling Condition is not fulfilled, how can the 
Commission know what expenses are included in the 
payment claim? Whether it is related to the unfulfilled 
condition or not? MS are not required to provide such 
details in the payments claims. 

MSs may include any expenditure, including expenditure affected by the unfulfilled enabling 
condition in payment applications.  
Two situations can arise: 
 
1. In the case of a non-fulfilled horizontal enabling condition the Commission should not reimburse 
any expenditure included in the payment applications submitted to the Commission under the 
entire programme(s) concerned, until the unfulfilled horizontal enabling condition is fulfilled (with 
the exception of expenditure related to operations that contribute to the fulfilment of the 
unfulfilled horizontal enabling condition).  The reason for that is that horizontal enabling conditions 
are applicable to all specific objectives in of the programmes. The Commission naturally knows what 
are the programmes under this circumstances and will not make any reimbursements for them.  
 
2. In the case the thematic enabling conditions: they are applicable only to certain specific 
objectives in programmes. Indeed, the template for the payment application only requires 
information at the level of the priorities and categories of region for Cohesion Policy not specific 
objectives. As there is a gap in information, in case of an unfulfilled thematic enabling condition, the 
MS will be required to justify what is included in the payment claim. Since the Commission cannot 
reimburse expenditure linked to an unfulfilled enabling condition (unless it contributes to its 
fulfilment), the Commission will have to receive the necessary information from the MS; e.g. 
whether expenditure related to the specific objective that is impacted by the non-fulfilment of a 
thematic enabling condition is included.  

15.  I need further clarification: would the EC pay 
retrospective costs that arise during the time when 
the MS did not fulfil the horizontal condition (e.g. 
public procurement or state aid control)? 

Once the COM confirms fulfilment of the condition by the MS, the MS can submit (if not done yet at 
all) or move related amounts from the Appendix (information purposes) to Table 1 (formal claim of 
amounts to be reimbursed) in the template of the payment application for the next payment 
application. The co-financing rate in force at the time when this payment application is submitted 
will be used to calculate the amount to be reimbursed, as usual.  
  

16.  Could you please explain what will be the 
consequences of not meeting the enabling criteria 
(not horizontal), responding to the specific objective 
referring to the social inclusion, bearing in mind the 
25% concentration rule would not be met if the 
enabling condition assessment is not being met? 

There will be several thematic enabling conditions that will have an impact on social inclusion as 
defined in the ESF+ Regulation: The one on social inclusion, the one on the Roma integration 
strategy, and the one on health. It is the general rule that applies, if it is not fulfilled we will not 
reimburse, but the 25% is in terms of allocation. The MS needs to allocate the money, and then of 
course we expect them to fulfil the thematic enabling condition as soon as possible. However, it 
should start investing anyway and the Commission will reimburse it as soon as the MS fulfils the 
concerned enabling condition. 

17.  Is not the thematic concentration at programming 
level? 

Yes, it is. MSs should allocate their resources, 25% specifically to the social inclusion specific 
objectives. 

18.  Charter on Fundamental Rights: are we supposed to 
invite the UNHCR to assess this? 

You can decide on which partners to involve. From your side, it would be important to involve your 
fundamental rights body in the MS, which is in charge of that, but there might be other relevant 
bodies. For example, you might have a very active civil society organization that could be involved in 
the process and could help you draft a checklist or could help you with the selection criteria to 
ensure that they are in line with the Charter. Therefore, this is up to you as it is not included in the 
criteria and we will not impose who should be involved, so it can be broader. However, there should 
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be a relevant partner involved to show that you have the correct expertise when doing this. 

19.  I would like to ask if auto-assessment of managing 
authorities is sufficient or if the compliance with the 
Charter/UNCRPD has to be assessed independently, 
taking into account the independence of NHRIs 
(National Human Rights Institutions). 

The Commission, when assessing the enabling conditions is assessing the self-assessments of the 
MSs. Therefore, we will base our assessment on what you provide, so everything that needs to be 
assessed to allow us to see whether something is fulfilled or not fulfilled should be included in your 
programmes. Of course, if we know that there is a major problem that has been flagged by for 
example the NHRI then we will ask you the question because it should be corrected. Therefore, we 
also have other knowledge so we need to make sure what we read in your programmes is also what 
we know from other sources or if we have had complaints or something like that. 
 
I wanted to refer back to a question about whether the NHRIs should be taken into account for the 
monitoring. I will answer specifically for the UNCRPD. The UNCRPD in Article 33 requires to set up a 
framework including an independent monitoring mechanism to carry out the monitoring and to 
address the compliance with the Convention. In this case, if in the first criteria where you have this 
complete framework, this governance setting up for the Convention should be put in place and of 
course, their views and inputs are very relevant. This does not take away that we will base our 
assessment on your self-assessment but the views of the monitoring framework, which is a 
requirement under article 33, cannot be ignored and it should be put in place and be used. 

20.  Concerning the 2nd criterion of the EU Charter of 
Fundamental rights: Are responsible authorities / 
bodies obliged to report to the MC regarding the 
cases of non-compliance of operations with the 
Charter only for the complaints submitted in 
accordance with Article 63(3) of the CPR, or does this 
obligation apply also to those cases of non-compliance 
that had been found by the Audit Authority in the 
auditing procedures, even if no complaint had been 
lodged? 

The enabling condition, as re-worded by the co-legislator in the provisional common understanding, 
covers both complaints, so covered by Article 63(6), and cases of non-compliance, which is broader. 
If there is a finding that something is not compliant than it should also be presented, so it is broader 
than just the complaints and the Article 63. 

 

 

 


