Nagrade REGIOSTARS

Nagrade RegioStars od leta 2008 podeljuje GD REGIO: so evropski znak odličnosti za projekte, ki so nastali ob podpori EU ter kažejo inovativne in vključujoče pristope k regionalnemu razvoju. Vsako leto se na stotine projektov poteguje za nagrade v petih kategorijah: pametna Evropa, zelena Evropa, pravična Evropa, urbana Evropa ter tema leta. Javnost lahko med vsemi finalisti glasuje za svoj najljubši projekt za nagrado občinstva. Nagrade Regiostars so z rešitvami za skupne izzive in izkoriščanjem največjih priložnosti navdušile regije, da izvajajo vse boljšo regionalno politiko EU.


Evropska komisija vsako leto nagradi tiste projekte, ki so nastali ob podpori EU, ki kažejo odličnost in nove pristope k regionalnemu razvoju. Sodelujoči projekti so v središču komunikacijskih dejavnosti na evropski ravni, da bi spodbudili druge regije po vsej Evropi.

Tematski poudarki

Nagrade REGIOSTARS se podeljujejo projektom v petih tematskih kategorijah (pametna, trajnostna in vključujoča rast, urbani razvoj in tema leta).

Leta 2021 se REGIOSTARS osredotoča na pet področij, ki so ključna za regionalno politiko EU:

  • PAMETNA Evropa: povečanje konkurenčnosti lokalnih podjetij v digitalnem svetu
  • ZELENA Evropa: zelene in odporne skupnosti v urbanem in podeželskem okolju
  • PRAVIČNA Evropa: spodbujanje vključevanja in nediskriminacije
  • URBANA Evropa: spodbujanje zelenih, trajnostnih in krožnih prehranskih sistemov na funkcionalnih urbanih območjih
  • TEMA LETA: spodbujanje zelene mobilnosti v regijah: evropsko leto železnic 2021

Komisija uglednih akademikov z zadevnih področjih bo ocenila poslane prijave in izbrala zmagovalce.

Javnost pa bo med finalisti z javnim spletnim glasovanjem izbrala svoj zmagovalni projekt, ki bo prejel nagrado občinstva.

Več podrobnosti o kategorijah nagrad je v navodilih za prijavitelje.

Kako se prijaviti?

Navodila za prijavitelje vsebujejo vse potrebne informacije o tem, kako prijaviti zmagovalni projekt. Poleg podrobnega opisa letošnjih kategorij ter meril za upravičenost in dodelitev vsebujejo tudi praktične napotke za izpolnjevanje prijave.
Navodila za prijavitelje PDFen

Spletne prijave se bodo zbirale od 9. februarja do 9. maja 2021.

Letošnja novost je, da bodo finalisti v sklopu evropskega tedna regij in mest oktobra 2021 povabljeni na usposabljanja o komuniciranju. Zmagovalci v petih kategorijah in zmagovalec po izboru občinstva bodo prejeli nagrade na slovesnosti REGIOSTARS decembra 2021 v Dubrovniku na Hrvaškem.

Arhivi