Inovativna mobilna aplikacija za enostavnejše in učinkovitejše kmetovanje

Z novo mobilno aplikacijo za računovodstvo, poročanje in spremljanje dnevnih dejavnosti na enem mestu lahko kmetje izkoristijo prednosti informacijske družbe in najnovejšega tehnološkega razvoja. 

Dodatna orodja

 
Mobilna aplikacija, razvita v okviru projekta. © Datalab Mobilna aplikacija, razvita v okviru projekta. © Datalab

" S projektom MAK smo si zagotovili finančna sredstva, da smo lahko razvili prototip za našo fantastično idejo. Po prvotnih povratnih informacijah, ki smo jih dobili s trga, kmetje pri svojem delu ne bi nikoli uporabljali računalnika. S prototipom aplikacije smo dokazali, da so kmetje več kot pripravljeni sprejeti orodja IKT in jih uporabljati na dnevni ravni, če jim ponudimo pametni uporabniški vmesnik in zmanjšamo količino potrebnih vnosov. "

Andrej Mertelj, Datalab Tehnologije D.D

Mobilna aplikacija za kmetijsko gospodarstvo (MAK) v sektor, za katerega sta značilna tradicija in fizično delo, prinaša sodobno informacijsko in komunikacijsko tehnologijo (IKT). V okviru projekta, ki ga je izvedlo slovensko podjetje za programsko opremo Datalab v sodelovanju s Službo Vlade republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, so razvili izdelek, ki je zdaj na voljo v 6 evropskih državah. 

Kmetovanje se je v zadnjih desetletjih zelo spremenilo. Medtem ko je razpoložljivost novih in bolj izpopolnjenih orodij in metod olajšala številna vsakodnevna opravila, sta se zaradi večjega števila predpisov na nacionalni ravni in ravni EU povečala papirologija in birokratsko breme. MAK obravnava oba navedena vidika: v enostavno dostopnem formatu zagotavlja kmetijskemu sektorju prilagojeno tehnologijo in poenostavlja postopek poročanja. 

Kombinacija uporabniku prijaznega vmesnika in najnovejše tehnologije 

Projekt je šel najprej skozi pripravljalno fazo, v kateri so izdelali prototip in prek testiranja pridobili povratne informacije uporabnikov, na podlagi katerih so razvili vsestransko mobilno aplikacijo za tablične računalnike Android in pametne telefone. Aplikacija ima privlačen vmesnik z barvami, ikonami, zvoki in geografskim informacijskim sistemom (GIS), zaradi česar je napredno, vendar uporabniku prijazno orodje, ki pokriva večino kmetijskih dejavnosti. 

Ključne funkcije zajemajo enostaven in učinkovit vnos podatkov za boljše spremljanje (z uporabo proizvodnih kategorij, kot so produktivnost živali, pridelek, pridelava sadja in grozdja ter pregled vinske kleti), koledar z možnostjo beleženja dogodkov in GIS za lokalizacijo, izračun poti ter minimalno porabo goriva in gnojil. Povezava s spletno zbirko podatkov omogoča neposreden vnos vseh informacij, npr. o nakupih, prodaji ali premikih, in njihovo posredovanje ustreznemu organu za registracijo. 

Od prototipa do uvedbe izdelka na trgu 

Ob koncu skupnega projekta je podjetje Datalab začelo proizvodnjo in poslalo mobilno aplikacijo na trg v Sloveniji, na Hrvaškem, v Makedoniji, Srbiji, Romuniji, Švici in na Poljskem. Poleg tega koordinira naslednji projekt AgroIT, ki ga financira EU (povečanje učinkovitosti v kmetijstvu prek platforme AgroIT, ki bo temeljila na odprtih standardih). Pilotni programi se izvajajo v šestih državah članicah EU in dveh državah kandidatkah.  

Obseg celotne naložbe in evropska sredstva

Celotna naložba za projekt „MAK – mobilna aplikacija za kmetijsko gospodarstvo“ znaša 347 821 EUR, pri čemer je Evropski sklad za regionalni razvoj EU zagotovil 295 647 EUR prek operativnega programa „Krepitev zmogljivosti za regionalni razvoj“ za programsko obdobje 2007–2013. 

Predlagani datum

11/12/2015