Slovenska tehnologija izboljšala protonsko terapijo za zdravljenje raka

Inovativen izdelek, ki optimizira natančnost protonske terapije pri zdravljenju raka, je bil razvit v Sloveniji. Izdelek je napreden univerzalni kontrolni sistem, ki bo znatno izboljšal učinkovitost zdravljenja raka s protonsko terapijo in zmanjšal stroške zdravljenja.

Dodatna orodja

 
The screen of the control system developed under the APTACS project ©Cosylab d.d./Erik Lovrič 2018 The screen of the control system developed under the APTACS project ©Cosylab d.d./Erik Lovrič 2018

" Cilj projekta je bil razviti inovativno tehnološko rešitev, tj. ‘napreden kontrolni sistem za medicinske pospeševalnike za zdravljenje raka s protonsko terapijo’, ki bo znatno izboljšala učinkovitost zdravljenja raka s protonsko terapijo. Rezultat projekta je bil prvi napreden in natančen univerzalni kontrolni sistem, razvit posebej za protonsko terapijo, ki bo upošteval vse specifike tovrstne terapije in delovanja takih sistemov. "

Andreja Smole. Koordinatorka projekta, Cosylab d.d

Protonska terapija je izboljšana oblika radioterapije, ki uporablja protone za uničevanje obolelega tkiva. Pospeševalnik in obsevanje pri zdravljenju z radioterapijo zdaj nadzira ter sinhronizira napredni kontrolni sistem, ki je bil razvit s tem projektom. To zagotavlja zanesljivost, natančnost in usklajenost hitrosti delovanja. 

S projektom so povezana tri slovenska podjetja, ki so se že uveljavila na trgu pospeševalnikov in si zagotovila dolgoročno sodelovanje, s katerim bodo lahko še naprej razvijala nove izdelke. Pojavila se je potreba po naprednem kontrolnem sistemu za protonsko terapijo, ki bi izboljšal učinkovitost zdravljenja. Zato so bili razviti načini, ki bodo izboljšali razpoložljivost te terapije in zmanjšali ceno sistema.

Stroškovno učinkovito

Rak predstavlja enega izmed dveh najpogostejših vzrokov smrti v Sloveniji. Leta 2008 je po svetu za rakom zbolelo 12,7 milijona ljudi, umrlo pa 7,6 milijona. Protonska terapija je uspešna, saj se večina energije sprosti na točno določenem mestu in določeni globini tkiva, kjer so rakaste celice. Zato ima manj stranskih učinkov kot obsevanje z rentgensko terapijo. 

Toda eden največjih izzivov na trgu protonske terapije je razvoj stroškovno učinkovite rešitve, ki bi bolnikom omogočila boljši dostop do te terapije. Tehnični izziv predstavljata natančnost izvedbe in hitrost preklapljanja med različnimi načini delovanja.

S projektom je bilo poskrbljeno, da bodo deli kontrolnega sistema združljivi z deli drugih proizvajalcev, kar bo zagotovilo širše področje uporabe. 

Konkurenčna prednost

Nadgrajeni kontrolni sistem protonske terapije je najsodobnejši in tehnološko dovršen sistem. Konkurenčno prednost pred drugimi sistemi na trgu je pridobil zaradi svoje višje hitrosti in natančnosti, boljše povezljivosti, zanesljivosti in varnosti delovanja. 

Pri projektu je sodelovalo vsega skupaj 29 strokovnjakov iz treh partnerskih podjetij, tj. COSYLAB d.d., EMSISO d.o.o. in iSYSTEM Labs d.o.o., ki so tako pridobila ustrezno znanje in izkušnje. Pričakovati je, da bo razviti izdelek partnerjem povečal prihodke in jim zagotovil rast.

Celotna naložba in sredstva EU

Celotna naložba v projekt „APTACS“ znaša 1 288 363 EUR, od česar Evropski sklad za regionalni razvoj EU prispeva 382 141 EUR iz nacionalnega operativnega programa za „izvajanje evropskih kohezijskih politik“ za programsko obdobje 2014–2020. Naložba spada pod prednostno nalogo „Raziskave in inovacije“.