Panorama 44 - Pametna specializacija, Gonilo prihodnje gospodarske rasti v evropskih regijah

Dodatna orodja

 
Available languages : Bulgarian Czech Danish German Estonian Greek English Spanish French Italian Latvian Lithuanian Hungarian Dutch Polish Portuguese Romanian Slovak Slovenian Finnish Swedish
Period : 2007-2013
Date : 01/12/2012

Zimska izdaja revije Panorama za leto 2012 z naslovom „Pametna specializacija“ je zdaj na voljo v spletu. Osrednja tema je 6-stranski prispevek o strategijah pametne specializacije, ki so gonilo regionalne gospodarske rasti. Prispevek analizira definicije in možnosti za pametno specializacijo, podporo, ki jo zagotavlja platforma S3, in poroča z delavnice Evropske komisije v Bariju septembra 2012, ki je pomagala italijanskim regijam pri pripravi na uporabo teh strategij v programskem obdobju 2014–2020.

Druga pomembnejša tema je ekskluzivni intervju s poljsko ministrico za regionalni razvoj Elżbieto Bieńkowsko, v katerem pripoveduje, kako je Poljska od leta 2004, ko je vstopila v Evropsko unijo, napredovala v razvoju infrastrukture, ustvarjanju delovnih mest in povečanju BDP-ja. V naslednjem programskem obdobju pričakuje povečanje naložb v raziskave in inovacije, trajnostne oblike energije in rešitve transporta.

V izdaji lahko preberete tudi o najnovejši raziskavi Eurobarometra „A view from the regions“ (Mnenja iz regij), ki odkriva presenetljivo pozitivne rezultate glede kakovosti življenja in obetov za prihodnost. Objavljeni so tudi zmagovalci fotografskega natečaja Evropa v moji regiji skupaj s posterjem, sestavljenim iz nekaterih najboljših prispelih fotografij.

Revija vsebuje tudi napovednik za nagrade Regiostars 2014 in nove zgodbe o uspešnih projektih iz regij v Evropski uniji.

Publications