breadcrumb.ecName
ro Română

TELEDIAG oferă posibilitatea unei diagnosticări mai rapide și mai precise, precum și a unui tratament mai bun pentru pacienții din zona de frontieră româno-sârbă

  • 12 May 2014

Un proiect inovator și inedit de colaborare între instituțiile medicale din România și Serbia face uz de tehnologii de informare și comunicare electronică de ultimă generație în vederea îmbunătățirii serviciilor de asistență medicală concomitent cu scăderea costurilor de tratament.

Proiectul constituie un prim pas important necesar înscrierii instituțiilor medicale din zona de frontieră într-o tendință de actualitate și de viitor prezentă la nivelul comunicării medicale, devenită deja o tendință generală în țările membre ale UE și în alte părți ale lumii. Rețeaua instalată reprezintă o inovație unică în regiune, nemaifiind realizate până în prezent activități transfrontaliere și rezultate similare. Proiectul va garanta, prin conceptul său, o creștere și o dezvoltare sustenabile și pe termen lung a zonei de frontieră, precum și posibilități de a genera idei și proiecte noi plecând de la rezultatele acestui proiect.

Dr. Jon Sfera, coordonator de proiect

Finanțat prin Instrumentul de asistență pentru preaderare al UE, proiectul TELEDIAG creează o rețea de telemedicină între spitalele și centrele medicale situate de ambele părți ale frontierei, prin intermediul căreia pot fi partajate informații de natură medicală, iar medicii de la nivel local pot apela la medici specialiști în vederea stabilirii unor diagnostice mai precise și găsirii celor mai bune opțiuni de tratament.

Sănătatea electronică (e-sănătate) sau sistemul electronic de sănătate asigură o performanță mai eficientă a tuturor participanților din lanțul de asistență medicală. Prin dezvoltarea e-sănătății, instituțiile medicale au șansa de a-și îmbunătăți calitatea serviciilor prin utilizarea de sisteme electronice de ultimă generație. Aproximativ 150 000 de pacienți au utilizat deja serviciile de e-sănătate.

TIC în slujba serviciilor de asistență medicală

Făcând apel la o serie de aplicații din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), rețeaua asigură servicii precum telediagnosticarea, care presupune că un medic poate stabili de la distanță un diagnostic, teleconsultarea, care presupune că un medic poate utiliza informații despre pacient stocate în baze de date centrale sau comunica direct cu medici specialiști și teleconsilierea, care presupune că medici din spații diferite pot dezbate împreună un caz. Rețeaua asigură, de asemenea, instruirea la distanță a cadrelor medicale. Aceste măsuri pot reduce erorile de diagnostic și scad costurile prin eliminarea necesității transportului pentru consultații.

Rețeaua TELEDIAG ar putea fi extinsă la un număr nelimitat de unități medicale, devenind disponibilă pentru prestatorii de servicii de asistență medicală de la toate nivelurile. Printre alte beneficii se numără posibilitatea de a face schimb de experiență, de a derula cercetări prin intermediul analizei statistice a datelor colectate sau prin testarea epidemiologică, precum și aplicarea concluziilor în educație și instruire.

Echipament de ultimă generație

Fiind parte la proiect, instituțiile partenere participante au fost echipate cu instrumentele medicale, infrastructura și programele informatice necesare. Instruirea privind operarea sistemului a fost asigurată prin intermediul a două ateliere și au fost puse la dispoziția cadrelor medicale din România și Serbia manuale de programare. Drept urmare, partenerii beneficiază în prezent de echipamente de înaltă calitate, conforme cu cele mai avansate standarde medicale.

Investiții totale și finanțare UE

Investițiile totale pentru proiectul „TELEDIAG – Dezvoltarea unei rețele transfrontaliere de telediagnosticare și teleconsultații în instituțiile medicale” se ridică la 1 148 252 EUR, contribuția din instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) fiind de 976 014 EUR prin intermediul Programului Operațional pentru perioada de programare 2007-2013 denumit „Programul IPA de cooperare transfrontalieră dintre România și Republica Serbia”.