breadcrumb.ecName
ro Română

Datorită unui proiect, județul Prahova are acum acces la o sursă sigură de apă potabilă curată

  • 20 December 2017

Pentru ca mai mulți locuitori din județul Prahova să aibă acces la apă potabilă curată și la un sistem de canalizare sigur, în cadrul acestui proiect finanțat de UE a fost extinsă și renovată infrastructura de apă din zonă.

În vederea îmbunătățirii stării de sănătate și nivelului de trai ale 167 000 de prahoveni, acest proiect a vizat extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și a rețelei de colectare și epurare a apei uzate. Proiectul, coordonat de operatorul regional Hidro Prahova, a inclus, printre alte lucrări, construcția și modernizarea a șapte stații de tratare a apei uzate.

Prin urmare, locuitorii din zona proiectului dispun acum de o sursă sigură de apă potabilă curată, fiind racordați în mod direct și la sistemul de canalizare.

Apă potabilă curată, evacuarea apelor uzate în condiții de siguranță

Situat în Regiunea Sud-Muntenia a României, în partea centrală și de sud a țării, județul Prahova cuprinde municipalitățile Câmpina, Breaza, Sinaia, Băicoi, Mizil, Vălenii de Munte, Plopeni și Urlați. Ca urmare a acestor lucrări, 96 % din populația acestor municipalități are acum acces la alimentarea cu apă potabilă care este în deplină conformitate cu toate reglementările relevante. Totodată, 91 % din populație este acum racordată la sistemul de canalizare regional.

Beneficii și pentru mediu

În afară de beneficiile aduse localnicilor, acest proiect a dus și la o reducere semnificativă a poluării. Înainte de construirea noului sistem de canalizare, majoritatea apei uzate din zonă era deversată direct în râurile și pâraiele din împrejurimi.

Printre acestea se numără și râul Prahova, în care se varsă multe alte ape curgătoare în timp ce traversează munții și centrul Văii Prahovei. Acest tip de poluare reprezintă un pericol continuu pentru sănătate și mediu. Totodată, ca urmare a extinderii sistemului de canalizare în cadrul proiectului, nivelurile de contaminare ale subsolului și ale pânzei freatice au fost reduse în mod substanțial.

Se așteaptă ca proiectul, care reprezintă faza a II-a dintr-un proiect de infrastructură mare, să creeze pe parcursul derulării sale 200 de locuri de muncă. Faza I a beneficiat de finanțare în cadrul perioadei de programare 2007-2013.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Prahova, faza II” este de 81 535 054 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 46 129 919 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.