Noul pod peste Dunăre va accelera traficul internaţional

Un nou pod peste Dunăre, în porţiunea de graniţă cu o lungime de 430 km dintre Bulgaria şi România, urmează să se deschidă în 2011. Destinat traficului rutier şi feroviar dintre Vidin şi Calafat, acesta va asigura o legătură vitală pe o rută de importanţă cheie din Reţeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T).

Alte instrumente

 
Peisaj pitoresc cu noul pod de peste Dunăre Peisaj pitoresc cu noul pod de peste Dunăre

„Podul creează condiţii favorabile pentru promovarea transportului combinat prin aplicarea soluţiilor logistice ecologice fluviale-rutiere-feroviare.”
Vessela Gospodinova, Ministru Adjunct al Transporturilor în Bulgaria, 2008

Podul va facilita dezvoltarea traficului pe distanţe lungi şi a comerţului dintre sud-estul Europei, Turcia şi Europa Centrală. Proiectanţii se aşteaptă, de asemenea, ca investiţiile în proiect să stimuleze economia locală şi să genereze locuri de muncă.

Substitut pentru feriboturi

Pe Dunăre circulă curse de feribot regulate între Vidin, Bulgaria, şi Calafat, România. Acest serviciu nu poate face faţă însă necesităţilor de transport dintre Bulgaria, România şi ţările aflate în prelungirea acestui traseu. În iunie 2000, cele două naţiuni au convenit să construiască un nou pod peste această parte a fluviului.

Unul dintre principalele obiective este de a restabili o legătură feroviară transfrontalieră între Bulgaria şi România. Noul pod, care este abia al doilea construit pe acest segment al Dunării comun celor două ţări, va asigura şi o mai bună integrare a reţelelor de transport rutier şi feroviar bulgare în reţelele de transporturi paneuropene – legând Germania de Grecia şi Turcia.

Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 226 milioane de euro, contribuţia UE fiind de 70 de milioane. Lucrările de construcţie au început în februarie 2007 şi se vor finaliza în 2011, rezultatul fiind un pod cu două benzi rutiere pe fiecare sens şi o singură linie de cale ferată. Va exista şi un trotuar pentru pietoni şi traficul nemotorizat pe o parte, iar pe cealaltă parte va exista un trotuar de urgenţă.

Beneficii ale traficului internaţional

Construcţiile sunt deja în desfăşurare la podul Calafat-Vidin, fiind deja finalizate fundaţiile, stâlpii şi segmentele de pe prima punte. În esenţă, sunt deja încheiate lucrările şi la principalele structuri rutiere de pe partea bulgară.

Un scurt tronson de cale ferată existent este în curs de reabilitare, în acelaşi timp construindu-se şi electrificându-se peste 9 km de linie ferată nouă, printr-o activitate coordonată cu companiile naţionale ce răspund de infrastructura feroviară. Se adaugă mai multe linii de manevre şi se construieşte o nouă gară de marfă la graniţă.

Noul pod va avea o lungime totală de 1 440 metri în cazul secţiunii combinate de cale ferată şi şosea, la care se adaugă 1 040 metri pentru podul feroviar de acces. Fiind un exemplu bun al cooperării dintre Bulgaria şi România, podul ar trebui să fluidizeze transporturile internaţionale pe distanţe lungi spre România şi Europa Centrală, într-un punct în care până acum au fost îngreunate.

Data proiectului

16/01/2010