Noua centură sporește siguranța rutieră și reduce timpii de călătorie în Suceava

Finanțarea UE contribuie la construirea unei noi centuri în jurul orașului Suceava din nord-estul României. Centura este o șosea unidirecțională, are puțin sub 12,43 km lungime, iar la proiectarea elementelor precum curbele, taluzurile și terasamentul s-a avut în vedere o viteză de 80 km/h.

Alte instrumente

 

Centura orașului Suceava face parte din coridorul baltic-adriatic al rețelei transeuropene de transport, iar construcția acesteia ar trebui să ducă la reducerea numărului de accidente rutiere în Suceava și în împrejurimi. În plus, șoseaua reduce timpul de traversare a zonei urbane Suceava pe direcţia sud-nord de la circa 26 de minute la aproximativ 13 minute.

O varietate amplă de infrastructură rutieră conexă

La sud de Suceava, centura părăsește drumul național DN2, care leagă Bucureștiul de nord-estul României. Șoseaua ocolește orașul pe partea vestică și se intersectează cu drumul județean DJ209C și cu drumul național DN17, înainte de a se uni din nou cu drumul național DN2 la nord de oraș.

Infrastructura conexă construită în cadrul proiectului include șanțuri, rigole și sisteme de scurgere, 36 de podețe tubulare care permit curgerea apei pe sub șosea, două parcări, drumuri laterale și drumuri de acces, marcaje rutiere și dispozitive de semnalizare precum semafoare. De asemenea, sunt în curs de adăugare 18 poduri și pasaje superioare, patru noduri rutiere, o insulă pentru separarea benzilor de circulație și cinci sisteme de iluminat.

Datorită acestei investiții, Suceava beneficiază de un sistem de transport mai inteligent și mai ecologic, precum și de legături mai bune. Principalii beneficiari ai noii infrastructuri sunt utilizatorii locali și internaționali ai rețelei de drumuri, locuitorii orașului Suceava și serviciile publice din regiune.

Un oraș cu o istorie bogată

Suceava este cel mai mare oraș și reședința județului Suceava, situat în regiunea Bucovina din nord-estul României. Orașul a fost capitala principatului Moldova între anii 1388 și 1565.

În prezent, populația Sucevei este de aproximativ 92 000 de locuitori. Orașul găzduiește mai multe situri medievale, inclusiv Cetatea Suceava, construită la sfârșitul secolului al 14-lea și situată la marginea estică a localității, ruinele fostei curți a principatului Moldova, aflate în centrul orașului, și Cetatea Șcheia, situată pe vârful unui deal din nord-vestul orașului modern.

Aceste situri sunt administrate de Muzeul Bucovina, care are mai multe departamente, inclusiv un muzeu de istorie și Muzeul Satului Bucovinean, un muzeu în aer liber care pune în lumină patrimoniul cultural și arhitectural al regiunii.

De asemenea, în Suceava se află mai mule biserici ortodoxe românești, dintre care se remarcă Biserica Sf. Gheorghe din cadrul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou. Aceasta este una dintre cele opt biserici ortodoxe românești din județul Suceava incluse colectiv în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Construcția variantei de ocolire Suceava” este de 51 723 997 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 43 965 398 EUR în cadrul Programului operațional „Transport” pentru perioada de programare 2007-2013.

Data proiectului

24/03/2017