Transporturi rutiere mai sigure şi mai rapide

În urma construirii unei autostrăzi noi, durata călătoriilor dintre Arad şi Timişoara se va înjumătăţi. Autostrada face parte din ramura nordică a reţelei transeuropene de transport (TEN-T).

Alte instrumente

 

Şoseaua cu două benzi va avea o lungime totală de peste 44 km. Fondurile pentru exploatarea şi întreţinerea acesteia vor proveni din taxele de drum, conform unei strategii dezvoltate în cadrul aceluiaşi proiect.

Autostradă şi şosea de centură

Proiectul cuprinde proiectarea, supravegherea şi construirea unei autostrăzi noi între Arad şi Timişoara. Acesta se derulează în zona de vest a României, în Banat, în principal pe teritoriul judeţelor Arad şi Timiş.

Din totalul de 44,5 km de drum, 32,25 km vor reprezenta autostrada dintre oraşele Arad şi Timişoara, iar restul de 12,25 km va cuprinde şoseaua de centură a Aradului. Construcţia va include 20 de poduri şi pasaje, cinci noduri rutiere şi două centre de întreţinere şi zone de servicii.

Centura Aradului începe de la intersecţia cu drumul naţional 7, aproape de partea vestică a zonei industriale a oraşului, şi se termină la intersecţia cu drumul naţional 69, la aproximativ un kilometru de oraş. Autostrada Arad-Timişoara începe de la nodul rutier cu drumul naţional 69 şi se termină la intersecţia cu drumul 691 (Timişoara-Lipova), unde va fi primul nod rutier de acces pe autostradă dinspre Timişoara.

Mobilitate sporită

Autostrada Arad-Timişoara va aduce beneficii în special şoferilor şi comunităţilor locale, dar şi serviciilor publice. De asemenea, se va îmbunătăţi mobilitatea pentru cei aproximativ 1,1 milioane de locuitori şi pentru numeroasele companii din zona cuprinsă în proiect. Având în vedere că acest segment de drum face parte din ramura nordică a TEN-T („Axa prioritară nr. 7”), care traversează teritoriul naţional al României de la Nădlac la Constanţa, el va fi în final un punct de legătură cheie pe o rută paneuropeană importantă.

Experţii estimează că autostrada va reduce considerabil durata călătoriilor între Arad şi Timişoara, de la 64 la 33 de minute. De asemenea, se preconizează o reducere a numărului de accidente între aceste două oraşe cu până la 76% şi o reducere cu 7% a costurilor de exploatare a vehiculelor.

Data proiectului

30/03/2011