Noua autostradă din România sporește accesibilitatea pentru mii de locuitori

Construcția noului sector de 77 de km de autostradă între Lugoj și Dumbrava ar trebui să contribuie la reducerea ratei accidentelor și la îmbunătățirea timpului de călătorie. Totodată, autostrada urmărește să îmbunătățească accesul la rețeaua rutieră națională pentru cei 687 000 de locuitori ai regiunii, în special pentru cei din județul Timiș.

Alte instrumente

 

Pe lângă construcția a trei secțiuni din noul drum între Dumbrava și Deva, graficul lucrărilor include cinci poduri, șase viaducte, patru noduri rutiere, două centre de întreținere și două zone de parcare. Investiția urmărește să reducă rata accidentelor cu până la 62 % și să scadă totodată timpul de călătorie pe ruta Dumbrava-Deva cu 21 de minute.

Beneficii la scară mai largă

Navetiștii și utilizatorii naționali și internaționali se numără cu toții printre beneficiarii proiectului. Ruta Lugoj-Deva face parte din rețeaua transeuropeană de transport a UE (TEN-T). Miliarde de euro sunt investite prin intermediul TEN-T pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport, astfel încât oamenii și bunurile să poată circula mai ușor în interiorul statelor membre și între acestea.

Proiectul generează 1 500 de locuri de muncă în faza de implementare și, respectiv, 90 odată ce drumul va fi dat în funcțiune.

Investiții totale și finanțare UE

Investițiile totale în proiectul „Construcția autostrăzii Lugoj – Deva (sectorul Dumbrava - Deva)” se ridică la 173 188 479 EUR, contribuția din Fondul de coeziune al UE fiind de 147 210 207 EUR din Programul Operațional „Transport” pentru perioada de programare 2007-2013. Lucrările intră sub incidența axei prioritare „Modernizarea și dezvoltarea rețelei de bază TEN-T, cu aplicarea măsurilor necesare pentru protecția mediului înconjurător”.

Data proiectului

02/09/2015