Noua autostradă va genera beneficii importante la nivel regional

Construcţia unei noi autostrăzi cu patru benzi între Orăştie şi Sibiu promite să reducă timpul de călătorie şi numărul accidentelor, asigurând în acelaşi timp un acces mai bun la reţeaua rutieră a României pentru populaţia locală.

Alte instrumente

 

Pe lângă persoanele care călătoresc către şi din Orăştie şi Sibiu, printre beneficiarii proiectului se vor număra comunităţile locale şi serviciile publice. Persoanele şi întreprinderile din regiunile de dezvoltare Centru şi Vest vor beneficia de un grad mai ridicat de accesibilitate, în special populaţia care trăieşte în judeţele Hunedoara, Alba şi Sibiu, al cărei număr se ridică în total la aproximativ 1 300 000 de locuitori. Se estimează că proiectul va reduce rata accidentelor de circulaţie între Orăştie şi Sibiu cu 20 %, precum şi timpul de călătorie între cele două oraşe, de la 71 de minute la 56 de minute.

Noul sector de autostradă, lung de 82 km, va începe la intersecţia cu drumul judeţean 705, unde se face legătura cu ruta ocolitoare Deva-Orăştie şi se va încheia la intersecţia cu drumul judeţean 406B. Programul include, de asemenea, construcţia a nouă poduri, trei viaducte, opt noduri rutiere, două zone de întreţinere şi patru zone de parcare şi servicii. Odată deschisă, autostrada va fi gestionată în regim de drum cu taxă, ceea ce va contribui la acoperirea costurilor operaţionale şi de întreţinere.

Reţeaua europeană

Autostrada Orăştie-Sibiu va face parte din ruta reţelei transeuropene de transport (TEN-T) care traversează România de la Nădlac la Constanţa, trecând prin Arad, Timişoara, Lugoj, Deva, Orăştie, Sibiu, Piteşti, Bucureşti şi Cernavodă. Reţeaua TEN-T cu finanţare europeană este dezvoltată cu scopul de a îmbunătăţi legăturile şi infrastructura de transport, astfel încât circulaţia persoanelor şi a bunurilor între statele membre ale UE să aibă loc fără dificultate.

Noua autostradă este gestionată public de CNADNR S.A., Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Este de aşteptat ca proiectul să genereze 1 500 de locuri de muncă în faza de implementare şi 90 de posturi odată ce drumul va fi dat în folosinţă.

Fonduri totale şi finanţare UE

Proiectul „Construction of Orastie - Sibiu motorway” (Construcţia autostrăzii Orăştie – Sibiu) are un buget total eligibil de 600 180 280 EUR, contribuţia din Fondul de coeziune al UE ridicându-se la 510 180 238 EUR pentru perioada de programare 2007-2013.

Data proiectului

10/07/2012