Autostrada va genera beneficii importante

Un nou sector de autostradă care va lega oraşele româneşti Lugoj şi Dumbrava va reduce timpul de călătorie şi numărul accidentelor.

Alte instrumente

 

Proiectul prevede proiectarea, supervizarea şi construcţia unui sector de 27,47 km din noua autostradă, precum şi a 11,43 km de drum de legătură pentru oraşul Lugoj. Lucrarea se înscrie într-un proiect mai amplu de construcţie a unei legături de autostradă între Lugoj şi Deva.

Comunităţile locale şi serviciile publice vor fi principalii beneficiari ai proiectului Lugoj-Dumbrava, care se estimează că va reduce rata accidentelor cu peste 62 %, precum şi timpul mediu de călătorie între cele două centre urbane de la 31 la 20 de minute. Vor exista beneficii importante şi pentru Regiunea de Dezvoltare Vest a României, în special pentru judeţul Timiş, ai cărui 687 377 de locuitori se pot aştepta să beneficieze de un acces îmbunătăţit la reţeaua rutieră.

Investiţii în infrastructură

Noua secţiune de autostradă începe la intersecţia cu drumul judeţean 609A şi se încheie la nodul rutier Dumbrava. Pe lângă noile sectoare de drum, itinerariul de construcţie al proiectului include cinci poduri, un viaduct, patru noduri rutiere, un centru de întreţinere şi o zonă de parcare şi servicii.

Noua autostradă face parte din reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T) sprijinită de UE, care a fost creată pentru a îmbunătăţi infrastructura de transport pe continent.

Autostrada finalizată va fi gestionată public de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. (CNADNR S.A.). Autorităţile române intenţionează să introducă taxe pe noile autostrăzi, care vor contribui la plata costurilor operaţionale şi de întreţinere.

Se estimează că lucrările la tronsonul de drum Lugoj-Dumbrava vor duce la crearea a 1 500 de locuri de muncă în cursul fazei de implementare şi a încă 90 de posturi în faza de exploatare.

Fonduri totale şi finanţare UE

Proiectul „Construcţia autostrăzii Lugoj – Deva (secţiunea Lugoj – Dumbrava)” are un buget total eligibil de 208 704 829 EUR, contribuţia din Fondul de coeziune al UE ridicându-se la 177 399 105 EUR pentru perioada de programare 2007-2013.

Data proiectului

04/06/2012