Reabilitarea drumului național 1C Dej-Baia Mare din România

Fondul european de dezvoltare regională a cofinanțat renovarea a 86,5 km din drumul național 1C între orașele Dej din județul Cluj și Baia Mare din județul Maramureș din regiunea de nord-vest a României.

Alte instrumente

 

Drumul a fost reabilitat prin consolidarea structurii și lărgirea platformei acestuia, variind între 8,5 m în punctul cel mai îngust și 13,5 m în punctul cel mai lat.

Suprafața drumului a fost modernizată pentru a putea susține sarcini pe osie de 115 kilonewtoni, conform cerințelor europene. Un pod a fost reconstruit, iar alte 20 au fost renovate.

Investiții semnificative și administrație publică directă

88,4 milioane EUR s-au investit în proiect. Această sumă cuprinde o contribuție de aproximativ 57,2 milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională. Drumurile reabilitate vor fi sub administrația publică directă a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România.

Ca urmare a modernizărilor, accesibilitatea în județele Cluj și Maramureș s-a îmbunătățit considerabil. Durata călătoriilor între Dej și Baia Mare s-a redus cu circa 22 de minute. De asemenea, proiectul contribuie la dezvoltarea unui sistem național de transport mai durabil pentru România.

Principalii beneficiari ai infrastructurii reabilitate sunt utilizatorii locali, naționali și internaționali ai rețelei de transport rutier, locuitorii și comunitățile din județele Cluj și Maramureș, precum și serviciile publice și întreprinderile de la nivel local. Îmbunătățirea condițiilor de transport pentru întreprinderi are potențialul de a atrage mai multe investiții în regiune, ducând la crearea mai multor locuri de muncă și la o dezvoltare economică generală.

O legătură între cel de al doilea oraș al României și granița cu Ucraina

Măsurând 216 km în total, drumul național 1C conectează Cluj-Napoca, un oraș cu 325 000 de locuitori, al doilea ca mărime din România după capitala București și reședință a județului Cluj, cu frontiera româno-ucraineană în punctul Halmeu. Pe lângă orașele Dej și Baia Mare, drumul face legătura și între Gherla, Seini și Livada, trecând prin județele Sălaj și Satu Mare, precum și prin Cluj și Maramureș.

Situat în regiunea istorică a Transilvaniei, cu 6 674 km², județul Cluj este al 12-lea județ ca mărime din România și al patrulea după populație, cu aproximativ 700 000 de locuitori, aproape jumătate dintre aceștia locuind în Cluj-Napoca. Orașul Dej este al treilea ca mărime din județ, cu o populație de peste 30 000 de locuitori.

Cu 6 304 km², județul Maramureș este puțin mai mic decât județul Cluj, fiind clasat drept al 15-lea județ ca mărime din România, cu circa 517 000 de locuitori (al 17-lea ca mărime după populație). Baia Mare este reședința județului și cel mai mare oraș, cu o populație de aproximativ 123 000 de locuitori.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Investiția totală pentru proiectul „Reabilitarea DN 1C Dej-Baia Mare km 61+500 - km 147+990” este de 67 310 425 EUR, Fondul european de dezvoltare regională al UE contribuind cu 57 213 861 EUR prin programul operațional „Transport” pentru perioada de programare 2007-2013.

Data proiectului

29/08/2017