Integrarea romilor înregistrează progrese

În centrul proiectului se afla campaniile care vizeaza cresterea nivelului de educatie si a sanselor de practicare a profesiilor libere în rândul comunitatii rome, precum si eliminarea discriminarii.

Alte instrumente

 

De la dialogul intercultural pâna la meciurile de fotbal, evenimentele organizate de Fundatia SPOLU înlatura bariere din calea egalitatii si contribuie la integrarea acestei comunitati marginalizate.

Obiectivele în atentie

Proiectul pilot al UE „Coordonarea la nivel paneuropean a metodelor de integrare a rromilor – Integrarea rromilor” a stabilit obiective foarte clare înca de la lansarea sa, si anume: îmbunatatirea accesului copiilor romi la învatamânt si îngrijire de calitate înca din prima parte a copilariei, asistenta în practicarea profesiilor libere prin facilitarea accesului comunitatilor marginalizate la finantare, combaterea discriminarii împotriva romilor prin campanii de sensibilizare si perfectionarea metodelor de evaluare a proiectelor si a programelor pentru integrarea romilor.

Schimbarea si egalitatea

Campania SPOLU „Veniti cu noi si participati la schimbare” si campania REACT „Sa facem Europa un loc al egalitatii pentru romi” sunt exemple excelente ale eforturilor prin care se încearca atingerea acestor obiective. Campaniile transmit mesaje esentiale si cuprind o serie de activitati ce vizeaza diferite niveluri de schimbare a atitudinii si a comportamentului. Ele au rolul de a îmbunatati imaginea romilor în întreaga Europa si de a milita pentru includerea acestora în societate la toate nivelurile, în diferite tari si prin diferite metode. În cele din urma, cheia o reprezinta schimbarea autentica a comportamentului, iar acest lucru îi priveste atât pe cetatenii romi, cât si pe ceilalti.

Eforturi de baza care rezolva probleme

În cadrul acestui proiect, campaniile au urmarit mai întâi sa atraga atentia si sa constientizeze opinia publica prin desfasurarea de campanii nationale antirasiste în Italia si România, folosind produse mass-media la evenimente sportive si în cinematografe si implicând celebritati (unele de etnie roma, altele nu), principiul fiind acela de a avea un impact semnificativ în întreaga Europa. Un eveniment care s-a bucurat de multa atentie din partea publicului a fost un meci amical de fotbal din 2010, între Italia si România. Data fiind popularitatea acestui sport, s-au înregistrat cote de audienta ridicate la nivel local si în strainatate. În plan secundar, proiectul vizeaza mai cu seama crearea de întelegere si schimbarea de atitudini, obiectiv realizat prin desfasurarea de campanii locale si regionale cu implicarea activa a grupurilor rome de baza. Una dintre componentele cheie de aici este dialogul intercultural din tari precum România, Italia, Bulgaria si Albania. Deschizând discutii si oferind oportunitati de comunicare a opiniilor, a aspiratiilor si a dificultatilor, proiectul si campaniile aferente acestuia contribuie la eliminarea marginalizarii, care constituie de atâtia ani cauza problemelor.

Data proiectului

21/02/2011