breadcrumb.ecName
ro Română

Asigurarea deschiderii către afaceri a două regiuni transfrontaliere maghiaro-române

  • 06 October 2015

În vederea asigurării unui mediu propice pentru afaceri în regiunile transfrontaliere maghiaro-române – județul Békés și județul Bihor, în anul 2012 a fost lansat un proiect cu finanțare din FEDR pentru a consolida cooperarea transfrontalieră între instituțiile partenere în domeniul economiei și antreprenoriatului.

Suntem siguri că toate investițiile și activitățile derulate prin acest proiect vor avea o contribuție importantă la formarea de antreprenori bine pregătiți într-un mediu transfrontalier ameliorat.

Martin Peter Micheller, Manager de proiect

Un mediu de afaceri deschis și competitiv, reprezentând un catalizator esențial pentru creșterea regională, nu poate fi stimulat în lipsa existenței unei infrastructuri de înaltă calitate, variind de la infrastructuri energetice și în bandă largă la centre de afaceri și echipamente specializate de IT.

Proiectul cu finanțare din FEDR, intitulat „Acces transfrontalier la sprijin în afaceri (ATFSA)”, a reunit părți interesate cheie de ambele părți ale frontierei pentru a face schimb de cele mai bune practici și pentru a institui o infrastructură care să genereze avantaje în rândul antreprenorilor de la nivel local în următorii ani.

Competențe de afaceri la nivel regional

Proiectul a demarat prin colaborarea celor patru parteneri ai proiectului ATFSA, și anume societatea de caritate Don Orione (partener principal), județul Békés, Camera de Comerț și Industrie, Consiliul Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Oradea și Liceul „Don Orione”, care și-au împărtășit experiențele și ideile cu privire la cele mai bune modalități de asigurare a unui mediu de afaceri competitiv la nivel local și regional.

Plecând de aici, perspectivele de creștere ale IMM-urilor s-au ameliorat odată cu crearea unui incubator de afaceri și centru de formare pentru tinerii absolvenți în Oradea, România, precum și a unui centru de afaceri în Békéscsaba, Ungaria. Ambele centre, dotate cu mobilier modern și echipamente IT, au fost deschise și funcționează în prezent, permițând tuturor antreprenorilor, indiferent de domeniul de activitate, să acceseze gratuit servicii de sprijin și de formare în afaceri.

Prin urmare, managementul potențialelor întreprinderi din zonă, în special al celor înființate de tineri cu know-how limitat în domeniul creării și administrării afacerilor, a fost stimulat în mod semnificativ.

Cooperarea transfrontalieră

Un alt obiectiv cheie al acestui proiect a fost acela de a încuraja și de a consolida legăturile transfrontaliere de afaceri. În acest sens, partenerii au organizat conferințe și întâlniri de afaceri pentru peste 350 de participanți, care au avut posibilitatea să facă schimb de cunoștințe cu privire la mediul de afaceri transfrontalier.

Partenerii maghiari au participat totodată în cadrul a trei expoziții de afaceri organizate pe partea română a zonei de frontieră, ceea ce a asigurat participarea a 10 antreprenori maghiari în cadrul fiecărui eveniment.

Generațiile viitoare

Principalii beneficiari țintă ai acestui proiect au fost actualii și viitorii antreprenori, deși se estimează că inițiativa va avea un impact pozitiv la nivelul comunităților locale în ansamblu. Într-adevăr, se speră că generațiile viitoare vor beneficia de o infrastructură de afaceri eficientă care să sprijine dezvoltarea durabilă a întreprinderilor din regiunea transfrontalieră maghiaro-română.

Investiții totale și finanțare UE

Investițiile totale în proiectul „Acces transfrontalier la sprijin în afaceri” se ridică la 696 222 EUR, contribuția din Fondul european de dezvoltare regională fiind de 591 789 EUR prin Programul Operațional „România-Ungaria“ pentru perioada de programare 2007-2013.