Facilitățile pentru ciclism pun zona transfrontalieră România-Serbia pe harta turistică

Un proiect finanțat de UE a dezvoltat Centrul regional de ciclism „Tour de Banat” și infrastructura complementară pentru a atrage mai mulți vizitatori în pitoreasca regiune transfrontalieră România-Serbia. Inițiativa a furnizat un centru de cicloturism în satul Srpska Crnja, în districtul Banatul Central din Serbia, și un punct de oprire turistic pentru cicliști în orașul învecinat, Jimbolia din județul Timiș, în România. Rutele de ciclism și pachetele informative au constituit o parte a pachetului proiectului.

Alte instrumente

 
Tour De Banat Regional Centre for Cyclo-tourism ©Municipality of Jimbolia Tour De Banat Regional Centre for Cyclo-tourism ©Municipality of Jimbolia

" Sunt convins că, pe viitor, vom continua cooperarea transfrontalieră între localitățile noastre, promovând în continuare activitățile cicliste printr-un proiect comun, prin care Jimbolia și Nova Crnja își propun să construiască piste pentru biciclete care să unească cele două țări învecinate. "

Darius-Adrian Postelnicu, primarul orașului Jimbolia

Centrul regional a fost dezvoltat ca o unitate multifuncțională menită să ofere cicliștilor sprijin practic în explorarea traseelor locale. Acesta a fost realizat prin renovarea unei clădiri aflate pe domeniul Castelului Neuhausen. Noul centru include patru camere de odihnă, pe care cicliștii le pot folosi în mod gratuit după ce au făcut o rezervare pe site-ul Tour de Banat. Suplimentar, centrul dispune de unelte pentru reparații de bază ale bicicletelor, facilități pentru spălarea și uscarea hainelor și un spațiu sigur pentru parcarea bicicletelor.

Punctul de oprire turistic din Jimbolia este o platformă pavată, cu bănci din lemn, mese, coșuri de gunoi și rastele pentru biciclete. Au fost plantați arbori și arbuști pentru a-l transforma într-un loc de oprire și odihnă atractiv. Iluminarea este menită să asigure că aceste facilități pot fi folosite pe timpul nopții. Platforma funcționează și ca spațiu pentru găzduirea de evenimente și expoziții cicliste.

Pachetul complet

Echipa de proiect a cartografiat și definit patru noi trasee de ciclism denumite „De Tours”, cu o lungime totală de 290 km. Traseele sunt marcate și oferă o legătură către coridorul pentru biciclete EuroVelo 13, care merge din Norvegia până în Bulgaria.

Pachetul de măsuri oferit de Tour de Banat a inclus dezvoltarea unui portal web interactiv, o aplicație mobilă și hărți tipărite pe care bicicliștii le pot folosi pentru a-și planifica călătoriile. Aceste produse oferă linkuri pentru cazare și informații cu privire la puncte de atracție locale. În plus, broșura Tour de Banat oferă sugestii și sfaturi pentru o călătorie sigură cu bicicleta, mai ales când este vorba de grupuri mari.

Rețea durabilă

Pentru a asigura durabilitatea pe termen lung a Tour de Banat, s-a instituit o rețea transfrontalieră care include autorități locale, grupuri de ciclism și organizații de turism. Partenerii-cheie lucrează la organizarea Cyclo-Fest, un eveniment anual desfășurat pe durata a două zile, care vizează creșterea vizibilității ciclismului ca activitate turistică în această regiune transfrontalieră. Partenerii fac demersuri pentru construirea de noi trasee pentru biciclete între Nova Crnja, în Serbia, și granița română.

Video:

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Tour de Banat” este de 535 933 EUR, contribuția UE prin Fondul Interreg IPA fiind de 455 543 EUR în cadrul Programului operațional „Interreg IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția face parte din prioritatea „Atractivitate pentru turism sustenabil”.