Politica regională şi regiunile ultraperiferice

Uniunea Europeană numără nouă regiuni ultraperiferice, care sunt poziționate geografic la o distanță foarte mare de continentul european:

  • Guadelupa și Reunion (două regiuni franceze)
  • Mayotte (un departament francez de peste mări)
  • Guyana Franceză și Martinica (două colectivități teritoriale franceze)
  • Saint-Martin (o colectivitate franceză de peste mări)
  • Insulele Azore și Madeira (două regiuni autonome portugheze)
  • Insulele Canare (o comunitate autonomă spaniolă)

Acestea sunt insule și arhipelaguri situate în Marea Caraibilor, în vestul Oceanului Atlantic și în Oceanul Indian sau teritorii din Pădurea Amazoniană. În ciuda distanței mari care le separă de continent, aceste regiuni fac parte din UE. Împreună au o populație de 4 800 000 de locuitori, comparabilă cu cea a Irlandei.

Regiunile ultraperiferice sunt supuse legislației UE, având toate drepturile și obligațiile care decurg din statutul de membru al UE, cu excepția cazurilor în care există măsuri sau derogări specifice. În conformitate cu articolul 349 din TFUE aceste măsuri specifice sunt concepute să răspundă provocărilor cu care se confruntă regiunile ultraperiferice, cauzate de depărtare, insularitate, suprafața redusă, relief și climă, precum și de dependența economică condiționată doar de o gamă redusă de produse.

Regiunile ultraperiferice beneficiază de finanțare din politica de coeziune prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională și al Fondului social european.