Comisia acordă finanțare pentru proiecte inovatoare unui număr de 22 de orașe și lansează o nouă cerere de proiecte în materie de securitate în spațiile urbane publice

Alte instrumente

 
10/10/2018

Comisia a anunțat orașele câștigătoare în cadrul celei de-a treia cereri de proiecte din cadrul acțiunilor urbane inovatoare.

92 de milioane EUR din partea Fondului european de dezvoltare regională vor finanța soluții inovatoare pentru abordarea provocărilor urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbările climatice, locuințele, locuri de muncă și competențele pentru economia locală.

Astăzi, Comisia lansează, de asemenea, cea de a patra cerere de propuneri în cadrul acțiunilor urbane inovatoare. 100 de milioane EUR sunt acum disponibile pentru orașe pentru a finanța proiecte inovatoare de protejare și reducere a vulnerabilității spațiilor publice, după cum s-a anunțat în Planul de acțiune din 2017 în cadrul Agendei europene privind securitatea. De asemenea, în urma cererii de propuneri, vor fi finanțate proiecte digitale, de mediu și de incluziune.

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: Prin aceste cereri de proiecte, transformăm orașele din UE în laboratoare reale pentru a testa soluții care au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții în toate orașele lumii. Și deoarece securitatea urbană și siguranța spațiilor publice au devenit o preocupare crucială pentru cetățeni, după tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim orașele în eforturile lor de a-și proteja locuitorii.”

Aceste 22 de orașe au primit finanțare în cadrul celei de a treia cereri de proiecte privind acțiunile urbane inovatoare în următoarele domenii:

  • Adaptarea la schimbările climatice: Amsterdam (NL), Barcelona (ES), Greater Manchester Combined Authority (UK), Riba-roja de Túria (ES), Sevilla (ES), Paris (FR)
  • Calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (FR), Breda (NL), Helsinki (FI), Ostrava (CZ), Portici (IT)
  • Locuințe: Bruxelles (BE), Budapesta (HU), Gent (BE), Mataró (ES), metropola Lyon (FR)
  • Locuri de muncă și competențe în cadrul economiei locale: Aveiro (PT), Cluj-Napoca (RO), Cuenca (ES), Eindhoven (NL), Vantaa (FI), Ventspils (LV).

Printre exemplele de proiecte se numără noi soluții pentru a reduce riscul de incendii periurbane în Riba-roja de Túria, Spania, o nouă generație de sisteme de alimentare cu energie bazate pe baterii electrice în Breda, Țările de Jos, locuri de joacă școlare rezistente în cazul valurilor de căldură în Paris, Franța, locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Budapesta, Ungaria și orientare profesională inovatoare în Ventspils, Letonia. Toate proiectele câștigătoare pot fi găsite aici.

Cea de a patra cerere de propuneri se desfășoară începând de astăzi până în ianuarie 2019. Orașele câștigătoare vor fi anunțate în vara anului 2019.

Context

Acțiunile urbane inovatoare oferă orașelor din UE resurse pentru finanțarea proiectelor inovatoare, cu un pachet financiar total de 372 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020. Scopul este de a identifica, testa și difuza soluții concrete la provocările comune din mediul urban.

În următorul buget pe termen lung al UE, inițiativa „Acțiuni Urbane Inovatoare” va fi inclusă în cadrul Inițiativei urbane europene, un nou instrument care combină toate instrumentele urbane într-un singur program de cooperare între orașe, inovare și dezvoltare a capacităților în toate prioritățile tematice ale Agendei urbane pentru UE (integrarea migranților, locuințele, calitatea aerului, sărăcia urbană sau tranziția energetică, printre altele).

Noul cadru unic de reglementare va permite combinarea mai simplă a fondurilor UE, de exemplu între Fondul european de dezvoltare regională și Fondul pentru securitate internă, în vederea elaborării unor planuri de dezvoltare urbană cuprinzătoare, care să cuprindă măsuri privind siguranța spațiilor publice.

Informații suplimentare

Noutăţi