REGIOSTARS Awards

De ‘Regiostars’ is de Europese prijs voor door de EU gefinancierde projecten die blijk geven van excellentie en nieuwe aanpak voorstellen in de regionale ontwikkeling. In 2008 heeft de Europese Commissie de allereerste RegioStars Award gelanceerd. De deelnemende projecten staan in het middelpunt van de communicatieactiviteiten op Europees niveau met als doel andere regio’s en projectbeheerders in heel Europa te inspireren. Elk jaar worden vijf categorieën en een publieksprijs gekozen.

Nieuws

Vandaag heeft de Europese Commissie de winnaars bekendgemaakt van de RegioStars Awards 2020, de prijzen voor de beste projecten in het kader van het cohesiebeleid in de hele Europese Unie. De RegioStars-ceremonie, tijdens de 18eEuropese Week van regio's en steden, was dit jaar voor het eerst volledig digitaal. Zes Europese commissarissen organiseerden het evenement op afstand: Commissaris voor Cohesie en Hervormingen, Elisa Ferreira; vicevoorzitter voor Waarden en Transparantie, Věra Jourová; commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, Mariya Gabriel; commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten, Nicolas Schmit; commissaris voor Economie, Paolo Gentiloni en EU-commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus SinkevičiusZoals eerder aangekondigd, waren er nooit meer deelnemers aan de wedstrijd (206) en zijn een groot aantal stemmen voor de publieksprijs uitgebracht (33 000).

Commissaris voor Cohesie en Hervormingen, Elisa Ferreira: “Ik wil de beste projecten van 2020 in het kader van het EU-cohesiebeleid graag van harte feliciteren. De begunstigden van de projecten zijn de sterren van het cohesiebeleid van de EU omdat zij onze missie waarmaken: een EU die eerlijker en samenhangender is door te zorgen voor convergentie van de levensstandaarden en meer welzijn voor iedereen. De RegioStars Awards laten zien dat we uitstekende resultaten kunnen bereiken als de EU, de lidstaten, regio's en steden samenwerken om de EU-middelen ten volle te benutten en de projecten optimaal uit te voeren.”

Achtergrond

De RegioStars zijn de Europese prijzen voor door de EU gefinancierde projecten die blijk geven van excellentie en een nieuwe aanpak in regionale ontwikkeling. De Europese Commissie heeft de RegioStars Awards in 2008 in het leven geroepen. De deelnemende projecten staan centraal in de communicatieactiviteiten op Europees niveau met als doel andere regio's en projectbeheerders in heel Europa te inspireren. Elk jaar zijn naast de publieksprijs prijzen te winnen in vijf categorieën. 

Meer informatie

RegioStars Awards

Finalisten RegioStars 2020

YouTube-playlist met de winnaars

De winnaars van de jaarlijkse RegioStars Awards, een wedstrijd waarmee bijzondere projecten van het cohesiebeleid in het zonnetje worden gezet, zijn in Brussel bekend gemaakt. En de winnaars zijn: 

Voor het bevorderen van digitale transformatie (categorie 1) ging de prijs naar Energy Cells GR, een grensoverschrijdend samenwerkingsproject van Duitsland, België, Frankrijk en Luxemburg voor duurzaam energieverbruik en innovatieve hernieuwbare energieproductie in deze „Grote regio”.

CobBauge, uit Frankrijk en het VK, kreeg de prijs voor het verbinden van groene, blauwe en grijze gebieden (categorie 2). Het ontwikkelde uit aarde en vezels materiaal voor het bouwen van muren.

De prijs voor het bestrijden van ongelijkheid en armoede (categorie 3) ging naar het Poolse Good Support, een online platform dat de bewoners van de regio Zachodniopomorskie in contact brengt met de plaatselijke sociale voorzieningen.

Climate Active Neighbourhoods (CAN), een gezamenlijk Belgisch, Frans, Duits, Nederlands en Brits project, kreeg de prijs in categorie 4, het „bouwen van klimaatbestendige steden”. Met het project worden lokaal gestuurde strategieën bevorderd om de energie-efficiëntie van huishoudens in stedelijke achterstandswijken te verhogen.

Voor het „moderniseren van gezondheidsdiensten” (categorie 5) ging de prijs naar de Belgische Orsi Academy, een opleidings- en kenniscentrum op het gebied van nieuwe technieken voor minimaal invasieve ingrepen en robotische chirurgie.

De publieksprijs tenslotte ging naar City Walk van het Interreg Programme Danube. Met dat project kunnen steden in de Donauregio beter geschikt worden gemaakt voor wandelaars en voetgangers.

REGIOSTARS Awards

Tot 9 september had u de gelegenheid om uw favoriete REGIOSTARS 2019-project te kiezen.

We maken de winnaars in de vijf categorieën en die van de publieksprijs bekend tijdens de uitreikingsceremonie van REGIOSTARS 2019 (in het congrescentrum SQUARE in Brussel, op 9 oktober om 20.00 uur).

Vanaf 9 juli kan worden gekozen uit de 24 RegioStars-finalisten die door de RegioStars-jury werden geselecteerd. De RegioStars 2019 zullen worden toegekend aan de meest originele en innovatieve cohesiebeleidsprojecten in vijf categorieën: 1) bevorderen van digitale transformatie; 2) verbinden van groene, blauwe en grijze gebieden; 3) bestrijden van ongelijkheid en armoede; 4) bouwen van klimaatbestendige steden en 5) moderniseren van gezondheidsdiensten.

De winnaars in alle vijf de categorieën zullen worden bekendgemaakt op 9 oktober, tijdens de Europese Week van regio's en steden 2019.

RegioStars Awards 2019

Elk jaar onderscheidt de Europese Commissie door de EU gefinancierde projecten die excellentie en nieuwe benaderingen in regionale ontwikkeling laten zien. Aan de deelnemende projecten wordt tijdens communicatieactiviteiten op Europees niveau aandacht besteed, met als doel andere regio's en projectmanagers in Europa te inspireren.

Thematische focus

De REGIOSTARS worden toegekend aan projecten in vijf thematische categorieën (slimme, duurzame en inclusieve groei, stedelijke ontwikkeling en een onderwerp van het jaar).

In 2019 zijn de REGIOSTARS gericht op vijf onderwerpen die cruciaal zijn voor de toekomst van het regionaal beleid van de EU:

 • bevorderen van digitale transformatie;
 • verbinden van groene, blauwe en grijze gebieden;
 • bestrijden van ongelijkheid en armoede;
 • bouwen van klimaatbestendige steden;
 • moderniseren van gezondheidsdiensten.

Gerenommeerde academici beoordelen de ingediende projecten en bepalen wie de winnaars zijn.

Daarnaast kiest het publiek via een algemene online stemming een eigen winnaar en kent aan een van de projecten de Publieksprijs toe.

Meer informatie over de prijscategorieën vindt u in de leidraad voor indieners.

Zo meldt u zich aan

In de leidraad voor indieners vindt u alle benodigde informatie om met uw project als beste uit de bus te komen. Naast een gedetailleerde beschrijving van de prijscategorieën van dit jaar, en de toelatings- en toekenningscriteria, bevat deze leidraad een praktisch handboek dat u door het proces leidt. 

Het online platform voor inschrijving is geopend van 19 februari tot en met 9 mei 2019. 

De winnaars in de vijf categorieën, en de winnaar van de Publieksprijs, ontvangen hun welverdiende prijs tijdens de prestigieuze uitreiking, die in oktober 2019 plaatsvindt in Brussel.

 

Vanaf vandaag kan men stemmen op een van de 21 finalisten die dit jaar genomineerd zijn voor de RegioStars Publieksprijs 2018.

In de RegioStars van 2018 worden in vijf categorieën awards uitgereikt voor het beste cohesiebeleidsproject: het bewerkstelligen van een industriële overgang; het bevorderen van een koolstofarme levensstijl; het verbeteren en toegankelijker maken van publieke dienstverlening; het behandelen van het migrantenvraagstuk op lange termijn; en de instandhouding van het cultureel erfgoed van de EU.

Corina Crețu, commissaris voor Regionaal Beleid, zegt hierover: "Bij onze RegioStars Awards wordt de lat elk jaar een stukje hoger gelegd en wordt laten zien hoe EU-gelden het beste gebruikt kunnen worden. Ik verheug me erop de talenten achter deze 21 geweldige projecten te ontmoeten."

De 'RegioStars Awards' is een jaarlijkse competitie waarbij de beste cohesiebeleidsprojecten worden geselecteerd. De winnaars in alle 5 categorieën zullen op 9 oktober worden bekendgemaakt in het kader van de Europese Week van de regio’s en steden 2018.

In het kader van de Europese Week van regio's en steden werden dinsdagavond in Brussel de RegioStars Awards uitgereikt. 

Deze jaarlijkse wedstrijd in de hele EU zet de meest innovatieve en inspirerende door de EU gefinancierde projecten in de schijnwerpers en illustreert aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden hoe het cohesiebeleid het leven van de burgers ondersteunt door economische groei en werkgelegenheid op regionaal niveau te creëren.

Het programma geeft de geselecteerde projecten erkenning en moet de uitwisseling van beste praktijken tussen de uitvoerders van het cohesiebeleid bevorderen en andere projectmanagers en beheersautoriteiten inspireren.

Uit de 103 inzendingen heeft een onafhankelijke deskundige jury 24 finalisten genomineerd. Daarna werden er vijf projecten geselecteerd die de prestigieuze Regiostars-trofee mochten ontvangen uit handen van Corina Creţu, EU-commissaris voor regionaal beleid, en Lambert van Nistelrooij, lid van het EP en voorzitter van de RegioStars-jury. Daarnaast zijn dit jaar 11937 stemmen uitgebracht voor de publieksprijs! Project Coördinatie voor betere sociale insluiting en integratie van slachtoffers van gendergerelateerd geweld op de arbeidsmarkt won, gebaseerd op stemmen via sociale media en van de deelnemers van het evenement. Vanwege de grote waardering kregen project IPN TecBIS – Technology Business Innovation Sustainable Growth – Business Accelerator en project Together Beyond Silence (Don’t stay alone in the silence) een speciale vermelding.

Dit jaar gingen ingezonden projecten in vijf categorieën met elkaar de strijd aan: Slimme specialisatie voor innovatie in het mkb, Energie-unie en klimaatverandering, Versterking van de positie van vrouwen en actieve participatie, Onderwijs en opleiding, en CityStars: steden in digitale transitie.

De 24 geselecteerde finalisten zijn afkomstig uit regio's en steden in 20 lidstaten en een buurland: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Veel van hen pakken gemeenschappelijke uitdagingen aan door grensoverschrijdende samenwerking.

De winnaars:

Bio Base North West Europe

Een partnerschap van vijf landen met deskundigheid op het gebied van bio-innovatie zou cruciaal kunnen zijn om Europa in staat te stellen niet-hernieuwbare hulpbronnen te vervangen en de biogebaseerde economie te ontwikkelen. Het Bio Base North West Europe-project bood ondersteuning bij de toegenomen commercialisering van innovatie om van Noordwest-Europa een toonaangevende speler in de opkomende bio-economie te maken. Dit werd mogelijk gemaakt door samenwerking van partners uit regio's in België, Duitsland, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

"InnoHiili" - innovatieve koolstofarme openbare diensten

De Finse stad Ii heeft zijn CO2-uitstoot in 2007-2015 met de helft verminderd. Dit is sneller dan waar dan ook in het hele land. Het InnoHiili-project helpt de stad om de doelstelling van het Finse milieu-instituut te bereiken: het realiseren van een emissiereductie van 80 % voor 2030. Maar Ii wil het 10 jaar sneller doen door met alle burgers samen te werken.

Coördinatie voor betere sociale insluiting en integratie van slachtoffers van gendergerelateerd geweld op de arbeidsmarkt

Een netwerk van centra in Murcia, Spanje, ondersteunt vrouwelijke slachtoffers van gendergerelateerd geweld. De regionale dienst voor werkgelegenheid en opleiding verleent soortgelijke steun. Een project om de onderlinge coördinatie te verbeteren zorgt voor een meer gepersonaliseerde ondersteuning en één aanspreekpunt.

EkoBiz - Bevordering van jongerenondernemerschap in de biologische landbouwsector

Een groen project in de voornamelijk op landbouw gerichte regio Split-Dalmatië in Kroatië laat jonge mensen zien dat ze niet naar de stad hoeven te verhuizen voor een mooie toekomst.

Het EkoBiz project was heel populair en overtrof de verwachting om 25 jongeren op te leiden in biologische-landbouwpraktijken. Uiteindelijk volgden meer dan 70 mensen de opleidingen en kregen ze hulp bij het ontwikkelen van rendabele bedrijfsplannen.

EkoBiz moedigde ook 10 scholen en 10 kinderdagverblijven aan om kleinschalige projecten te ontwikkelen met betrekking tot biologische landbouw en veeteelt. 

Smart Service Power

Een project uit Duitsland maakt gebruik van verschillende IT-technologieën om ouderen te helpen langer thuis te blijven wonen. Het integrale systeem moet de druk op de zwaar beproefde medewerkers in de zorg en zorgverleners verlichten.

Smart Service Power wil functies op het gebied van e-gezondheidszorg, slimme huizen, ambient assisted living, noodoproepdiensten en conciërgediensten integreren. Hieruit ontstond een platform voor het „internet van de dingen” waarmee de toestand van ouderen kan worden gevolgd en ze kunnen worden geholpen hun leven zo goed mogelijk te leven. 

Meer informatie

RegioStars 2017

Vandaag maken we de finalisten bekend van de RegioStars Awards 2017, de jaarlijkse wedstrijd waarin we eer bewijzen aan Europa's meest inspirerende en vernieuwende regionale projecten die worden ondersteund met fondsen van het cohesiebeleid van de EU. 

Een onafhankelijke jury, onder leiding van Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, selecteerde uit de 103 inzendingen 24 finalisten, op basis van vier kerncriteria: innovatie, impact, duurzaamheid en partnerschap. 

De 24 geselecteerde finalisten zijn afkomstig uit regio's en steden in 20 lidstaten en één buurland: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Veel van de finalisten pakken gemeenschappelijke uitdagingen aan via grensoverschrijdende samenwerking.

De vijf categorieën zijn: 

 • 1 Slimme specialisatie voor innovatie in het mkb
 • 2 Energie-unie: klimaatactie
 • 3 Versterking van de positie van vrouwen en actieve participatie
 • 4 Onderwijs en opleiding
 • 5 CityStar: steden in digitale transitie.

De winnaars worden op dinsdag 10 oktober in Brussel bekendgemaakt, tijdens de prijsuitreikingsceremonie van de RegioStars Awards.

Meer informatie

Close

Elk jaar onderscheidt de Europese Commissie door de EU gefinancierde projecten die excellentie en nieuwe benaderingen in regionale ontwikkeling laten zien. Aan de deelnemende projecten wordt tijdens communicatieactiviteiten op Europees niveau aandacht besteed, met als doel andere regio's en projectmanagers in Europa te inspireren.

Thematische focus

De REGIOSTARS worden toegekend aan projecten in vijf thematische categorieën (slimme, duurzame en inclusieve groei, stedelijke ontwikkeling en een onderwerp van het jaar).

In 2020 zijn de REGIOSTARS gericht op vijf onderwerpen die cruciaal zijn voor de toekomst van het regionaal beleid van de EU:

 • Industriële transitie voor een slim Europa
 • Circulaire economie voor een Groen Europa
 • Vaardigheden en onderwijs voor een digitaal Europa
 • Burgerparticipatie voor samenhangende Europese steden
 • Empowerment van jongeren voor grensoverschrijdende samenwerking — 30 jaar Interreg

Gerenommeerde academici beoordelen de ingediende projecten en bepalen wie de winnaars zijn.

Daarnaast kiest het publiek via een algemene online stemming een eigen winnaar en kent aan een van de projecten de Publieksprijs toe.

Meer informatie over de prijscategorieën vindt u in de leidraad voor indieners PDF en. Clarification endorsement letter PDF en

Zo meldt u zich aan

In de leidraad voor indieners vindt u alle benodigde informatie om met uw project als beste uit de bus te komen. Naast een gedetailleerde beschrijving van de prijscategorieën van dit jaar, en de toelatings- en toekenningscriteria, bevat deze leidraad een praktisch handboek dat u door het proces leidt. 

Het online platform voor inschrijving is geopend van 2 maart tot en met 9 mei 2020.

De winnaars in de vijf categorieën, en de winnaar van de Publieksprijs, ontvangen hun welverdiende prijs tijdens de prestigieuze uitreiking, die in oktober 2020 plaatsvindt in Brussel.

206 projecten werden ingediend voor REGIOSTARS 2020!

Stem hier voor uw favoriete project: https://regiostarsawards.eu

Een jury kiest per categorie maximaal vijf finalisten, die op 9 juli worden bekendgemaakt. De na deze datum uitgebrachte stemmen voor de finalisten tellen mee voor de publieksprijs.

De onafhankelijke jury heeft 25 finalisten geselecteerd, 5 voor elke categorie van de 2020 RegioStars Award.

Vanaf heden en tot 15 september staat de stemming over de publieksprijs open op het platform voor mededinging: https://regiostarsawards.eu.
Hieronder vindt u de lijst van de 25 finalisten, 5 voor elke categorie (volledige projectfiches verschijnen in de komende weken op Inforegio):

Industriële transitie voor een slim Europa

 • Smart Solar Charging Region Utrecht
 • HyTrEc2- Hydrogen Transport Economy for the North Sea Region 2
 • House of Digitalization
 • METAL 3D INNOVATIONS (Me3DI)
 • ESA BIC Portugal- Promoting the space economy and the European Space Agency incubation program in Centro Region

Circulaire economie voor een Groen Europa

 • Take the Cool Food challenge
 • SeRaMCo- Secondary Raw Materials for Concrete Precast Products
 • Fibrenamics Green
 • EcoDesign Circle
 • Blue Circular Economy

Vaardigheden en onderwijs voor een digitaal Europa

 • E-SCHOOLS, PILOT PROJECT
 • Museums over the borders
 • CYNIC- Cyber security in Innovation and Business Communication
 • Digital Academies for Inclusive Learning
 • Digital platform for remote training

Burgerparticipatie voor samenhangende Europese steden

 • A Jewel in a Poor Neighbourhood
 • Buergerbahnhof-Plagwitz
 • High Five! jugendrechte im quartier
 • SHICC- Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities
 • VilaWATT- INNOVATIVE LOCAL PUBLICPRIVATE-CITIZEN PARTNERSHIP FOR ENERGY GOVERNANCE

Empowerment van jongeren voor grensoverschrijdende samenwerking — 30 jaar Interreg

 • ENERGY@SCHOOL
 • Time is now for change
 • IEER Interreg Europe
 • DEM KLIMA AUF DER SPUR
 • XBIT- CROSS-BORDER IT NETWORK FOR COMPETITIVENESS, INNOVATION AND ENTREPRENEURSHIP

Categorie 1: Industriële transitie voor een slim Europa

ESA BIC Portugal (PT)

A project based in Portugal’s Centro region has helped entrepreneurs and SMEs generate new business and innovation by supporting their access to and use of space technologies and satellite data. High-tech space-bound solutions are being used to create new products and services in sectors such as transport and logistics, healthcare, agriculture and the environment. In its first five years of operation, the ESA-BIC Portugal project helped to generate more than EUR 11.5 million in sales and turnover, while creating 30 start-ups and around 100 highly skilled jobs.

Meer over dit project


Categorie 2: Circulaire economie voor een Groen Europa

Take the Cool Food challenge (FR-UK)

Food accounts for nearly a fifth of our individual carbon footprints. Although this can be lowered, doing so requires individuals to adopt more sustainable food choices – choices that most people simply don’t know about. But thanks to the Cool Food Challenge, an EU-funded initiative between the UK and France, there’s a fun, interactive way to make smart, sustainable food choices.

Meer over dit project


Categorie 3: Vaardigheden en onderwijs voor een digitaal Europa

E-SCHOOLS, PILOT PROJECT (HR)

The e-Schools project aims to increase information and communication technology (ICT) use in primary and secondary education in Croatia by providing ICT equipment and educational tools for schools and teachers. This will enhance teachers' professional development, improve the quality of education and increase students' employability.

Meer over dit project


Categorie 4: Burgerparticipatie voor samenhangende Europese steden

SHICC - Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities (BE - DE - FR - IE - NL - UK)

Europese fondsen worden ingezet om een op de gemeenschap gericht model voor land en betaalbare huisvesting te laten zien in vier steden in België, Frankrijk en het VK. De proeflocaties zijn op dit moment in ontwikkeling en zullen worden geanalyseerd om te kijken hoe elders in Europa een start kan worden gemaakt met duurzame en inclusieve gemeenschappen. Het project wil informatie en expertise beschikbaar stellen aan mensen die hopen hun eigen initiatief te kunnen starten.

Meer over dit project


Categorie 5: Empowerment van jongeren voor grensoverschrijdende samenwerking — 30 jaar Interreg

ENERGY@SCHOOL (AT - DE - HR - HU - IT - PL - SI)

Youth will play a crucial role in Europe’s transition to a carbon neutral continent. Energy@School trained pupils to become ‘junior energy guardians’. This awareness-raising approach resulted in significant energy efficiency improvements for the participating schools and can easily be rolled out in other regions. The project has shown that giving youth greater responsibility can be as effective as expensive renovation measures.

Meer over dit project


Publiekskeuze

Time is now for change (LT - PL)

Working with and supporting at-risk youth is never an easy task. Doing so across borders is even more challenging. But thanks to the cooperation and coordinated programming facilitated by the EU-funded Time is Now for Change project, the Polish-Lithuanian cross-border region has succeeded in doing exactly that.

Meer over dit project

Archieven