De Nederlandse filmcultuur stevig op de kaart zetten

Het nieuwe onderkomen van het filminstituut EYE biedt geavanceerde, moderne bioscoop- en tentoonstellingsruimtes die jaarlijks 700 000 bezoekers naar het opvallende gebouw trekken.

Extra tools

 
Het EYE-gebouw van bovenaf gezien. © Iwan Baan Het EYE-gebouw van bovenaf gezien. © Iwan Baan

" „Door zowel nationale als internationale films en tentoonstellingen te programmeren, heeft EYE grote invloed op de filmcultuur in zowel Amsterdam als heel Nederland. Samen met overige projecten aan de noordelijke IJ-oever, heeft EYE dit voorheen weinig bekende stukje Amsterdam op de kaart gezet.” "

- Sandra den Hamer, directeur EYE

EYE werd oorspronkelijk in 1946 opgericht met de bedoeling om een bloeiende filmcultuur in Nederland te ontwikkelen. Vanaf 1975 was het museum gehuisvest in het Vondelparkpaviljoen maar in 2005 werden er plannen aangekondigd voor een nieuw onderkomen in Amsterdam-Noord aan de noordoever van het IJ. In 2009 werd met de bouw begonnen en eind 2011 was het gebouw af.

Vier filmzalen en een geweldig uitzicht over het IJ

Het nieuwe EYE-gebouw omvat 1 300 m2 tentoonstellingsruimte en vier moderne filmzalen. Daarnaast biedt het plaats aan een digitale speelplaats, ruimtes voor workshops, een museumwinkel, een bar en een restaurant, en werkplekken. Zowel EYE´s restauratie-, onderhouds- en onderzoeksactiviteiten als de filmbibliotheek zijn elders gehuisvest. Zomers biedt het zonnige terras een fantastisch uitzicht over het IJ, de Amsterdamse waterkant die een ingrijpende verandering heeft ondergaan waarbij industriële gebieden zijn omgetoverd tot stedelijke wijken.

Zowel pers als publiek waren vol lof over het ontwerp door Delugan Meissl Associated Architects. Het gebouw werd op 4 april 2012 geopend door de toenmalige koningin Beatrix.

Internationaal befaamde filmcollectie

EYE huisvest een internationaal befaamde filmcollectie die de gehele cinemageschiedenis omvat, vanaf de allereerste stomme films daterend uit het einde van de negentiende eeuw, tot de nieuwste hedendaagse digitale producties. De collectie bestaat uit 46 000 filmtitels, 96 000 posters, 700 000 stills, 1 900 tijdschriften en 30 000 boeken. De collectie vormt de inspiratiebron voor de vele filmprogramma´s, tentoonstellingen en evenementen van het instituut.

Het project heeft 100 vaste banen opgeleverd: 22 bij EYE zelf en 78 in bar en restaurant.


Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „EYE Film Institute Netherlands” bedroeg 3 872 950 EUR. Daarvan werd een bedrag van 1 471 721 EUR  bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit hoofde van het operationeel programma „West-Nederland” voor de programmeringsperiode 2007-2013.


Ontwerpdatum

04/12/2014