Symbolisering van het potentieel van stedelijke rehabilitatie

Het Ballymun Arts and Community Centre, gelegen in het centrum van een verwaarloosd district in Dublin, is een architectonisch opvallend gebouw, dat symbool is geworden voor het potentieel van stedelijke rehabilitatie.

Extra tools

 
Dit project was het vlaggenschip voor het URBAN I-programma in Ierland, dat gericht was op de districten Ballmun, Finglas en Darndale in Noord-Dublin, West Tallaght en Clondalkin in Zuidwest-Dublin, en de noordkant van Cork. Het programma was een geïntegreerd geheel en had betrekking op een uitgebalanceerd en coherent pakket van economische ontwikkeling, sociale integratie en milieumaatregelen op basis van voorstellen uit lokale samenwerkingsverbanden.

De belangrijkste doelstellingen van het programma waren: het faciliteren van de deelname van arme leden van de beoogde gemeenschappen aan onderwijs en scholing, het ondersteunen van de ontwikkeling van ondernemingen en het garanderen van de doorstroom van opgeleide personen naar werk, het garanderen van infrastructurele gemeenschapsvoorzieningen, zoals sport- en ontspanningsfaciliteiten, en tenslotte het stimuleren van dynamische en onafhankelijke gemeenschappen in een zichtbaar verbeterde ruimtelijke omgeving. De gebieden in Dublin hadden in totaal 198.500 inwoners; het totaal aantal inwoners in het gebied in Cork bedroeg 55.600. De totale kosten van het programma bedroegen EUR 28 miljoen, met inbegrip van een EU-bijdrage van EUR 21 miljoen.

Eén van de belangrijkste projecten in het Dublin-onderdeel van het programma was het Ballymun Arts and Community Centre. Dit project had betrekking op de bouw van een multifunctioneel kunst- en gemeenschapscentrum, inclusief een theater met 240 zitplaatsen, een conferentiecentrum, een crèche voor 34 kinderen, een café/bar, opname- en dansstudio’s, kantoren en leslokalen die verhuurd konden worden aan lokale vrijwilligersgroepen.

Het centrum biedt nu 26 vaste banen aan de lokale gemeenschap. Het bevindt zich in het Ballymundistrict van Dublin en biedt sociale faciliteiten, kunstfaciliteiten en recreatiefaciliteiten aan een gemeenschap die eerder geen toegang had tot dergelijke voorzieningen. Het project gaf de gemeenschap dus een enorme dosis zelfvertrouwen en creëerde een fysiek brandpunt waarop de rehabilitatie kon worden gericht. De ontwikkeling van het gebouw is het vlaggenschip van de rehabilitatie van Ballymun.

Ontwerpdatum

01/01/2007