'Fishtown' doet weer helemaal mee

Extra tools

 
'Fishtown': Bremerhaven dankt deze bijnaam en zijn bekendheid vooral aan de kwaliteit van de installaties die aangepast zijn aan de eisen van de visserij op volle zee en de grote zeevisserij. Het heeft niet veel gescheeld of die bekendheid zou verdwenen zijn met de zware crisis in de verre zeevisserij in de jaren tachtig. De overheid heeft snel gereagreerd en een herstructurering op gang gebracht. Er werd geld gestoken in de renovatie en modernisering van overdekte markten, de aanleg van wegen en waterbouwkundige werken en de vestiging van nieuwe kantoren voor de kwaliteitscontrole en de handel.

De meest spectaculaire verandering betreft het oude havenkwartier dat met hulp van de EU volledig is gerenoveerd en heringericht. Dankzij het renovatieproject voor de vissershaven komen jaarlijks bijna 800.000 mensen naar het gesaneerde gebied om inkopen te doen of de vele attracties ervan te bezoeken zoals het oude vrachtstation voor de vis. Het station is eerst volledig afgebroken en vervolgens herbouwd. Nu is er het 'Atlanticum', een educatief centrum over onderwerpen als het ontstaan van de zee, de noordpoolfauna, visserijtechnieken, maar ook de geschiedenis van de vissershaven, het lossen van vissersboten, de visafslag en het dagelijks leven in de haven. De grote trots is een aquarium van de fauna van de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

In combinatie met het toeristische project is een opleidingscentrum voor werklozen opgericht om hun toetreding tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken door hen bijvoorbeeld aan te moedigen zich te specialiseren in de visverkoop, en om werknemers in de voedings- en horecasector bijscholingsprogramma's te bieden.

Een zaal voor culturele activiteiten en een conferentiecentrum met hotel zijn nieuwe troeven van de vernieuwde vissershaven, die in totaal aan 8.200 personen werk biedt.

Ontwerpdatum

16/03/2009