Jonge studenten kunnen kennismaken met het ondernemerschap dankzij “Boost Your Talent”

De workshops van “Boost Your Talent” stimuleren zelfvertrouwen en ondernemingsgeest onder de Brusselse jeugd en leggen daarmee de basis voor hun productieve deelname op de arbeidsmarkt.

Extra tools

 
Virginie Losson van Boost Your Talent en jonge deelnemers in een workshop “Ondernemer voor een dag”. © impulse.brussels Virginie Losson van Boost Your Talent en jonge deelnemers in een workshop “Ondernemer voor een dag”. © impulse.brussels

" Met dit project willen we de Brusselse jeugd bewust maken van de ondernemingswaarden en tonen dat een bedrijf starten of zelfstandige worden tegenwoordig nog altijd mogelijk is. We hopen dat we hun ondernemerszin kunnen stimuleren door hen te helpen hun eigen sterke punten te waarderen en door hen aan te moedigen om te kiezen voor een carrière in het bedrijfsleven. "

Virginie Losson, “Boost Your Talent”, projectmanager bij impulse.brussels

Vanaf de introductie op het einde van 2008 hebben meer dan 800 leerkrachten en jonge monitors een opleiding via "Boost Your Talent" gevolgd. Het project zorgde voor een unieke leerervaring voor meer dan 13 000 jongeren de regio langs het kanaal in Brussel, de “prioritaire interventiezone” van de Brusselse regionale overheid, waar stedelijk verval en andere sociaaleconomische problemen een innovatieve aanpak vereisen.

Het Agentschap voor de Onderneming van de regio, “impulse.brussels”, coördineert het project samen met vier lokale opleidingsinstituten: ICHEC PME, Groupe One, Les Jeunes Entreprises en UNIZO. Ze werken samen met scholen voor basis- en middelbaar onderwijs, technische (hogescholen) instituten en buitenschoolse of naschoolse programma's om duizenden kinderen per jaar te bereiken. Ze bieden aan de leeftijd aangepaste leermodules, workshops van een dag en ontmoetingen met jonge ondernemers uit de buurt aan die hun succesverhalen delen met de studenten.

Lokale rolmodellen

“Bent u ooit failliet gegaan?” vroeg een student uit het middelbaar onderwijs tijdens een sessie die werd gefilmd en op de Facebook-pagina van Boost Your Talent werd geplaatst. “Nooit,” antwoordde de zakenman, “maar ik heb deelgenomen aan projecten die niet goed verliepen en je leert ook erg veel uit dat soort ervaringen.” De kinderen kregen een bemoedigende boodschap: “Jij kunt dit ook, als je hard werkt en blijft doorzetten. Je kunt je talent ontwikkelen, wat dat ook is, en gebruiken voor succes.”

Een ander programma van Boost Your Talent, “J’entreprends@School” (“Ik onderneem op school”), toont studenten in het middelbaar en hoger onderwijs het delicate evenwicht tussen sociale, milieu- en economische kwesties. Aan de hand van een interactief spel waarbij studenten deelnemen als virtuele consumenten, producenten, handelaars en winkeliers, maken ze door het spelen van hun rol kennis met de basis van het duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De deelnemers denken na over hun levensdoelen en worden aangemoedigd om initiatief te nemen en te vertrouwen op hun vermogen om iets gedaan te krijgen.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Boost Your Talent” bedroeg € 1 744 191. Daarvan was een bedrag van € 390 784 afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit hoofde van het operationeel programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

Ontwerpdatum

12/12/2014