Brusselse mode- en ontwerpexpertise onder de aandacht brengen en verder ontwikkelen

MAD Brussels is een snel opkomend centrum voor modespecialisten en -ontwerpers uit de gehele regio. Behalve dat het centrum bijdraagt aan de ontwikkeling van hun loopbanen en bedrijven, brengt het ook hun creatief talent onder de aandacht en wordt hun werk aan de hele wereld getoond.

Extra tools

 
Illustratie van het nieuwe hoofdkantoor van MAD Brussels in het hart van de stad. © Vplus Illustratie van het nieuwe hoofdkantoor van MAD Brussels in het hart van de stad. © Vplus

" Ons voornaamste doel is om de economische ontwikkeling van mode en ontwerp in Brussel te bevorderen. "

Alexandra Lambert, directeur van MAD Brussels, Mode And Design Center

Een aantrekkelijk wit gebouw gaat dienst doen als het nieuwe hoofdkantoor van het Centrum in de trendy wijk Dansaert. Het gebouw moet in 2016 de deuren openen; het oppervlak van 3 000 m² is verdeeld over vier etages met faciliteiten voor opleidingen, tentoonstellingen en evenementen.

Vanaf de opening in 2011 heeft MAD Brussels (Mode And Design Center) tientallen personen en bedrijven uit de wereld van mode en ontwerp ondersteund. Deze twee sectoren bieden naar schatting werk aan ongeveer 20 000 mensen in de regio.

In periodieke seminars en workshops, waarbij ook ontwerpers en producenten betrokken zijn, wordt training op maat geboden. Aan bod komen onder meer ecodesign, seizoentrends, export en royalty´s op verkopen. Tevens bieden specialisten individuele coaching over bedrijfsontwikkeling en ondernemerschap.

MAD@Work, de baan- en opleidingsafdeling van het centrum

Pas afgestudeerden van de Brusselse mode- en ontwerpscholen vragen de medewerkers van het centrum vaak om opvallende cv´s en portefeuilles samen te stellen. Met behulp van zijn contacten in de branche kan MAD Brussels afgestudeerden ook helpen een baan te vinden en in contact brengen met werkgevers. In 2013 heeft MAD Brussels met steun van het Brusselse arbeidsbureau Actiris meer dan 30 intensieve coachingsessies en 65 loopbaanadviesgesprekken georganiseerd en ongeveer 70 sectorspecifieke vacatures gepubliceerd.

Het centrum wil ook graag uitgroeien tot een culturele en toeristische ontmoetingsplek voor mode en ontwerp. Er worden talloze sectorspecifieke tentoonstellingen georganiseerd, evenals nationale en internationale evenementen. MAD Brussels werkt ook samen met plaatselijke modescholen, zoals La Cambre, en met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel.

Via het programma Triaxes stimuleert MAD Brussels samenwerking tussen de creatieve en andere bedrijfstakken. Met MAD in SITU, een kweekvijver voor ontwerp en sociale innovatie, wordt ook „collaboratief design” bevordert ten behoeve van de plaatselijke bevolking en projecten met een positief maatschappelijk en ecologisch effect. Zo heeft een multidisciplinair team van jonge Brusselse ontwerpers recentelijk met het Belgische waterbedrijf Vivaqua samengewerkt aan de creatie van nieuwe openbare fonteinen die kunnen worden aangesloten op brandkranen: inmiddels zijn er drie in werking in het centrum van Brussel.


Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „MAD Brussels” bedroeg 7 005 000 EUR. Daarvan werd een bedrag van 1 750 000 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de EU uit hoofde van het operationeel programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.


Ontwerpdatum

10/12/2014