Stimuleren van trendy nieuwe winkels en ondernemingen in Brussel

Met uitgebreide steun van het OpenSoon-project zijn in de Belgische hoofdstad ruim negentig winkels en eethuisjes geopend dan wel gerenoveerd. Elk daarvan werd geselecteerd door een professionele jury, bestaande uit partners van het regionale handelsagentschap Atrium Brussels. Het uitgangspunt was bevordering van de aantrekkelijkheid van de stad en een innovatiever en origineler winkelgebied.

Extra tools

 
Au Marché Noir, een nieuw Slow Food-restaurant in Sint-Gilles, Brussel.  © Nicolas Lescot, Atrium Brussels Au Marché Noir, een nieuw Slow Food-restaurant in Sint-Gilles, Brussel. © Nicolas Lescot, Atrium Brussels

" OpenSoon is een krachtig middel om het winkelgebied van de stad te verjongen door economische motieven te koppelen aan innovatie. "

Julien Bacq, Chief Retail Officer, Atrium Brussels

In het huidige tijdperk van grote winkelcomplexen en e-commerce raakten de autoriteiten van Brussel er juist van doordrongen hoe belangrijk het was om het winkel- en uitgaansgebied van de stad nieuw leven in te blazen. OpenSoon heeft aan dat doel bijgedragen door de afgelopen zeven jaar de opening/renovatie van 94 nieuwe en innovatieve ondernemingen verspreid over de stad te ondersteunen. Dit betreft onder meer unieke restaurants, cafés en wijnbars, een delicatessenwinkel, een kunstgalerie en kunstateliers, een sportschool, een fitnesscentrum voor vrouwen, een schoonheidssalon en verder een breed scala aan gespecialiseerde winkels (onder andere op het gebied van brood, bier, chocola, gevogelte, kruiden, heren- en dameskleding, en juwelierswerk).

In het kader van het project hebben diverse leegstaande panden van deze steun geprofiteerd om de winkelruimte te renoveren. Hierdoor konden ze weer voldoen aan de hedendaagse vereisten en konden ze hun aantrekkelijkheid vergroten. In vijf winkelgebieden werden er verbeteringen aangebracht aan ongeveer zestig winkelgevels, evenals aan een aantal uithangborden en terrassen.

Een betere winkelervaring

„Bij OpenSoon draait het allemaal om verbetering van de kwaliteit en diversiteit van de winkels in Brussel. De aandacht gaat daarbij uit naar die winkels die innovatie of een origineel concept te bieden hebben,” aldus Julien Bacq, Chief Retail Officer bij Atrium Brussels. „Aan een selectie van startende ondernemingen of bedrijven die hun vestiging wilden renoveren, hebben we tussen 50 % en 75 % van de financiering geboden, afhankelijk van de termijn en plaats. Ons team heeft daarnaast onschatbare adviezen en begeleiding geboden.”

In 2014 kon OpenSoon haar steun dankzij regionale financiering uitbreiden tot buiten het ontwikkelingsgebied van de stad. De steun richt zich nu ook op bedrijfspanden die ten minste al een maand leegstaan. De steun gaat uit naar zowel eigenaars als huurders.

Een jury van commerciële deskundigen heeft ongeveer 310 kandidaten tegen het licht gehouden. Ongeveer de helft daarvan werd geselecteerd voor steun op basis van de volgende vijf criteria: de mate waarin elk van de ondernemingen voldoet aan de plaatselijke behoeften, vindingrijkheid, de kwaliteit van het concept, de projectfinanciering en -levensvatbaarheid, en lef en originaliteit. OpenSoon heeft met name bijgedragen aan het creëren van 136 banen (zoals voor het laatst berekend eind 2015).


Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „OpenSoon” bedroeg 2 250 000 EUR. Daarvan werd een bedrag van 1 125 000 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de EU uit hoofde van het operationele programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.


Ontwerpdatum

01/02/2016

Video’s

Video’s