Nieuw kinderdagverblijf effent de weg voor energiepassieve stadsdeelgebouwen

Een recentelijk in Schaerbeek geopend kinderdagverblijf biedt 48 plaatsen aan kinderen tot en met 3 jaar. Deze moderne openbare voorziening voorziet in een dringende lokale behoefte aan kinderopvang, maar is tevens als eerste in het stadsdeel gevestigd in een gebouw dat voldoet aan de normen voor passief energieverbruik.

Extra tools

 
Etoile du Nord, nieuw energiepassief kinderdagverblijf gebouwd in Schaerbeek, Brussel.  © T. Brisco Etoile du Nord, nieuw energiepassief kinderdagverblijf gebouwd in Schaerbeek, Brussel. © T. Brisco

" Etoile du Nord heeft als kinderdagverblijf een voorbeeldfunctie in ons stadsdeel Schaerbeek. Het is het eerste gemeentelijke gebouw dat geheel overeenkomstig energiepassieve standaarden is gebouwd. "

Gaetano Termine, kabinetschef voor wethouder (schepen) Michel De Herde, gemeente Schaerbeek, Brussel

Etoile du Nord werd geopend in december 2011 in de wijk Gaucheret, waar vooral een tekort was aan kinderdagopvangplaatsen. Omdat er indertijd in het stadsdeel Schaerbeek maar twaalf kinderdagverblijven waren, kon het nog niet eens voldoen aan 20% van de vraag naar kinderopvangplaatsen.

Het kinderdagverblijf heeft twee verdiepingen met een totale oppervlakte van 850 m2 en doet dienst als kinderdagverblijf (48 plaatsen) en centrum voor tijdelijke opvang (8 plaatsen). Centra voor tijdelijke opvang worden steeds populairder in Brussel. Op werkdagen tussen 7:00 en 17:00 kunnen ouders hier hun jonge kinderen naartoe brengen voor korte tijd of alleen wanneer het echt nodig is. Bijgevolg hebben ouders meer tijd om gebruik te maken van plaatselijke arbeids- of opleidingsmogelijkheden.

Een pionier op het gebied van passieve energie

De bouw van Etoile du Nord vond plaats onder toezicht van een architectenbureau, dat als winnaar uit de bus kwam na een aanbestedingsprocedure die werd gestart door Leefmilieu Brussel, de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het kinderdagverblijf voldoet dan ook volledig aan de normen van deze dienst voor energiepassief en ecologisch bouwen.

Dit was ook in overeenstemming met het eerste klimaatplan van het stadsdeel Schaerbeek, dat gericht was op een reductie van het energieverbruik van overheidsgebouwen met 30% tegen 2012 en daarnaast op vermindering van de lokale uitstoot van broeikasgassen. Etoile du Nord heeft duidelijk een voorbeeldfunctie in het stadsdeel: inmiddels zijn er in de omgeving nog twee energiepassieve kinderdagverblijven gebouwd.

Dankzij de uitvoering van dit project heeft Etoile du Nord geresulteerd in ongeveer tien nieuwe banen (op basis van voltijd).

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Crèche du quartier Gaucheret ‘Etoile du Nord’” bedroeg 2 674 093 EUR. Daarvan werd een bedrag van 1 337 046 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de EU uit hoofde van het operationele programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

Ontwerpdatum

02/02/2016