Mons ontwikkelt zakelijk toerisme met de Micx, het congrescentrum in de buurt van het nieuwe station

De stad Mons (Bergen) in Wallonië (België) heeft de Amerikaanse architect Daniel Libeskind uitgenodigd het nieuwe congrescentrum, de Micx (Mons International Congress Xperience) te bouwen. De Micx werd in januari 2015 geopend en draagt bij aan de sociaaleconomische vernieuwing van de stad. Het ligt in het hart van de wijk Grands Près tussen het nieuwe station en het grote expositiepark Lotto Mons Expo en bevordert de lokale economie door Mons als Waals centrum voor zakelijk toerisme op de kaart te zetten. Het heeft meerdere banen opgeleverd en gezorgd voor de oprichting van een viersterrenhotel in de buurt.

Extra tools

 
Micx  © Ville de Mons Micx © Ville de Mons

" Al meer dan tien jaar is de stad Mons bezig met een ambitieus beleid voor economische, culturele en stedelijke ontwikkeling. In dit opzicht vormt de oprichting van het congrescentrum een belangrijke economische hefboom. Het congrescentrum stimuleert de lokale economie, niet alleen door bedrijven, universiteiten en andere instellingen die congressen organiseren een modern en efficiënt instrument te bieden, maar ook door het zakelijk toerisme te bevorderen. "

Elio Di Rupo, burgemeester van Mons

De Micx (Mons International Congress Xperience) combineert de doelmatigheid van een modern congrescentrum met de energie-efficiëntie van een duurzaam gebouw gemaakt van glas, hout en metaal in een futuristisch ontwerp. De zalen zijn uitgerust met de nieuwste technologie, waardoor ze aan alle eisen van de zakelijke klant voldoen.

Gebouwd in het hart van de ontwikkelingspool Grands Près, achter het nieuwe station en vlak bij het centrum van de stad, draagt het bij aan de ontwikkeling van het zakelijk toerisme in de hoofdstad Henegouwen. Er werken ongeveer 4,5 personen voltijds en het zorgt voor economische synergieën.

Met zijn schuine glazen gevels, lintconstructie en de hoek van het gebouw dat er als een boeg van een schip doorheen steekt, symboliseert de Micx het nieuwe Mons. Geen wonder dat de stad koos voor de Amerikaanse architect Daniel Libeskind, die ook verantwoordelijk is voor de wederopbouw van het World Trade Center in New York City en bekend is van de bouw van het Joods Museum in Berlijn. Het in Mons gevestigde architectuurbureau H2A ondersteunde hem in zijn aanpak. 

De architectuur van de Micx integreert elementen die essentieel zijn voor de hedendaagse zakelijke klanten. Het congrescentrum beschikt over 3 zalen waarvan de stoelen, allemaal voorzien zijn van een eigen, speciaal ontworpen stopcontact. De Micx beschikt tevens over 14 zalen voorzien van de modernste technologie.

Uit milieuoverwegingen werd de locatie ontworpen voor een optimaal energieverbruik. Er is bijzondere aandacht besteed aan thermische isolatie en luchtdichtheid. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke verlichting.

Sinds de opening in januari 2015 draagt de Micx op verschillende niveaus bij aan de economische dynamiek van de stad. In termen van directe werkgelegenheid werken er 4,5 mensen voltijds. Het congrescentrum heeft de door de exploitant in 2015 vastgestelde doelstellingen voor de bezettingsgraad gehaald. 

De geïnterviewde klanten waren zeer tevreden over de inrichting van de zalen, de kwaliteit van de infrastructuur en de aangeboden diensten. Naast haar eigen activiteiten heeft de Micx invloed op de economie in de omgeving. Zo werd er vlak naast een viersterrenhotel gebouwd, het „Congrès Hôtel”, waar bijna dertig voltijdse medewerkers in dienst zijn. 

Bovendien bevindt de Micx zich op enkele honderden meters van Lotto Mons Expo, een ultramodern complex van 15 000 m2 dat plaats biedt aan grote evenementen zoals tentoonstellingen, exposities, handelsbeurzen, culturele of sportieve evenementen, enz. Deze nabijheid maakt een complementariteit mogelijk die maar zelden voorkomt in België. Met deze voorzieningen is Mons er trots op om grootschalige evenementen te kunnen organiseren.


Totale investering en EU-financiering 

De totale investering voor het project „Micx” bedraagt 32.869.320 EUR, waarvan 12 938 679 EUR is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „Wallonië (Henegouwen)” voor de programmeringsperiode 2007-2013.


Ontwerpdatum

11/12/2017