Mons heeft een oude kapel omgebouwd tot virtuele artotheek gewijd aan het erfgoed van de stad

Op instigatie van de stad Mons (Bergen) in Wallonië (België) hebben architecten een artotheek ontworpen in de kapel van het oude Ursulinnenklooster. In het gerestaureerde gebouw uit de achttiende eeuw kunnen bezoekers de 50 000 werken van het erfgoed van de stad ontdekken door zich in een echte en virtuele collectie te laten onderdompelen. De artotheek laat ook zien hoe kunstwerken bewaard worden en maakt het publiek bewust van conserveringstechnieken. De aantrekkelijkheid van de locatie komt ten goede aan winkels in de buurt en stimuleert mensen om andere culturele plekken in de stad te bezoeken.

 

Extra tools

 
In Mons is de kapel van het oude Ursulinnenklooster omgebouwd tot virtuele Artotheek waar 50 000 werken uit het erfgoed van Mons bij elkaar zijn gebracht. © Ville de Mons In Mons is de kapel van het oude Ursulinnenklooster omgebouwd tot virtuele Artotheek waar 50 000 werken uit het erfgoed van Mons bij elkaar zijn gebracht. © Ville de Mons

" Hier wordt onderzoek en ontwikkeling op het gebied van toegang tot cultuur verricht, die verder gaat dan de digitale fase. Hier worden nieuwe generaties tools ontwikkeld om bijvoorbeeld kunstwerken te kunnen raadplegen. Wij willen dat de mensen hier komen om hun eigen museum uit te vinden. De bezoeker wordt onderdeel van het museum, van wat we hem willen laten zien. "

Elio Di Rupo, burgemeester van Mons

Bij de verwezenlijking van de artotheek waren twee architecten betrokken: de ene voor de restauratie van de kapel en de andere voor het decor. De kapel werd in april 2015 in het kader van „Mons, Culturele Hoofdstad van Europa 2015” geopend en herbergt alle niet geëxposeerde collecties uit de andere musea van Mons. 

Van de 50 000 werken worden sommige tentoongesteld en zijn andere opgeslagen in de depots. Het merendeel is nu virtueel toegankelijk dankzij digitale hulpmiddelen. Het decor, dat de belangstelling van de bezoekers voor het totale erfgoed van België oproept, verhoogt de aantrekkelijkheid van de stad.

De kapel van het oude Ursulinnenklooster ligt tussen het toekomstige Calatrava-station, de voetgangersstraat Grand'Rue en de Grote Markt. Nadat de kapel na de Tweede Wereldoorlog ontsierd was door toevoeging van betonnen vloeren, wordt deze nu van buiten gerestaureerd (dakbedekking, lijsten, metselwerk, stenen enz.) en van binnen gerenoveerd. Langs het schip is er een verticale opening gecreëerd om het volume van de oorspronkelijke binnenruimte weer te geven. De platen zijn aangepast om ze geschikt te maken voor de collecties.

Sommige ruimtes zijn open voor het publiek, andere ruimtes zijn uitsluitend toegankelijk voor wetenschappelijk medewerkers. Een aanzienlijk deel is bestemd voor werken in depot. Vanaf de begane grond komen bezoekers oog in oog te staan met echte en virtuele werken. Ze kunnen kennis maken met conserveringstechnieken en de minder bekende beroepen in musea. In de zalen van de laterale schepen kunnen ze zich door digitale hulpmiddelen laten onderdompelen in gedigitaliseerde werken. Ook kunnen ze hun eigen virtuele tentoonstelling opzetten of de musea van Mons binnen het netwerk van de Artotheek verkennen. 

Tijdens deze reis krijgen ze inzicht in de vier missies van de Artotheek: conservatie van werken en de juiste omstandigheden op het gebied van licht, vocht, vervuiling enz.; restauratie van werken die dat nodig hebben; bestuderen van collecties vanuit wetenschappelijk oogpunt; informatie over het erfgoed van Mons communiceren, door middel van educatieve activiteiten, publicaties enz.

De opening van de Artotheek heeft een positieve invloed gehad op de stad. „De Artotheek wordt vaak genoemd als referentiepunt op het gebied van het bundelen van collecties en heeft een reputatie die tot ver buiten de grenzen reikt. Tientallen zowel Belgische als buitenlandse museumprofessionals zijn naar de Artotheek gekomen om inspiratie op te doen voor de ontwikkeling van hun eigen instituut. Het is een onmiskenbare meerwaarde voor het merkimago van de stad Mons. ”, verzekert Xavier Roland, verantwoordelijke voor het centrum voor musea en directeur van het BAM (Beaux-Arts Mons). De bezoekerscurve van de locatie groeit, vooral als het om schoolpubliek gaat. Kleine winkels in de wijk profiteren van de aantrekkingskracht van deze locatie. Bovendien stimuleert de exploitatie van het erfgoed van de stad bezoekers om meer van Mons te ontdekken en naar andere musea te gaan.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Mons Artothèque“ bedraagt 10 575 923 EUR, waarvan         4 230 369 EUR is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „Wallonië (Henegouwen)” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

 

Ontwerpdatum

11/12/2017