Megagrote voedingshal geeft duurzame ontwikkeling in de hele stadsregio een impuls

De wijk Kuregem in Brussel is befaamd vanwege zijn overdekte vlees- en verse voedingsmiddelenmarkt. Het marktterrein wordt momenteel ingrijpend gerenoveerd. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de stedelijke en sociale ontwikkeling van de buurt. Belangrijkste onderdeel hiervan is een enorme markthal voor voedingsmiddelen – waar weekendmarktkramers ook door de week een plek kunnen vinden – aangevuld met bijbehorende bedrijfsruimten, een baanbrekende stedelijke boerderij en woningbouw.

Extra tools

 
Nieuwe voedingshal en bijbehorende faciliteiten in de hoofdstad van Europa. © Abattoir SA Nieuwe voedingshal en bijbehorende faciliteiten in de hoofdstad van Europa. © Abattoir SA

" Tezamen met het proefproject van de stadsboerderij vormt de voedingshal een versterking van de bestaande werkrelaties tussen het mkb en onafhankelijke ondernemers in de voedingsmiddelensector. Deze relaties gaan nu deel uitmaken van een kringloop- en duurzame economie. "

Jo Huygh, architect

De 11 hectare grote bedrijfslocatie in de gemeente Anderlecht van Brussel is opgezet in de 19de eeuw en huisvest een stedelijk slachthuis, diverse uitsnijderijen en populaire voedingsmiddelenmarkten. Het doel van dit project, dat wordt beheerd door de plaatselijke onderneming Abattoir SA, is ruimte te kunnen blijven bieden aan deze vitale activiteiten en nieuwe bedrijfs- en vrijetijdsfaciliteiten te kunnen toevoegen. Door deze renovatie moet de buurt aantrekkelijker worden en moet er gemengder gebruik van worden gemaakt, met voordelen voor markthandelaren, hun klanten en bezoekers, en de plaatselijke bevolking.

Het hart van het project wordt gevormd door een nieuwe markthal voor voedingsmiddelen met een oppervlak van 9 200 m2, die direct aansluit op de openluchtmarkt op het grote stedelijke plein van de locatie. De hal wordt gebouwd zonder dat de huidige activiteiten van de locatie worden gestoord. De hal is 14 meter hoog met een modern en transparant ontwerp. In de hal komen winkel- en opslagruimtes, en werkplaatsen voor 17 vleesverkopers en ongeveer 25 fruit- en groenteverkopers.

De eerste dakboerderij van Europa

Uniek is de dakboerderij, een proefproject van 4 000 m2, dat ongeveer het halve dak van de hal beslaat. De boerderij omvat kassen en tuinen waar allerlei groenten en kruiden kunnen worden verbouwd. Vers geplukte producten van de boerderij worden ter plekke verkocht op de markten of verwerkt in smakelijke gerechten die worden geserveerd in het nieuwe restaurant op het dak van de hal.

Bovendien telt het project 600 m2 aan winkelruimte en aan 24 nieuwe appartementen verspreid over diverse etages boven deze winkels, allemaal plezierig dicht bij het metrostation. Deze accommodatie vormt een natuurlijke schakel tussen de nieuwe voedingshal en de bestaande gebouwen in de omliggende straten.

De nieuw opgerichte non-profitorganisatie Cultureghem werkt aan versterking van de omliggende buurt door middel van diverse culturele activiteiten en evenementen. Deze lopen uiteen van kook- en dansworkshops tot een zelfgebouwde ontmoetingsplaats voor de plaatselijke jeugd.

Het project moet in april 2015 klaar zijn. In dat jaar moeten ook alle faciliteiten op het terrein operationeel zijn.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Halle Alimentaire Abattoir” bedroeg 16 289 606 EUR. Daarvan werd een bedrag van 7 479 067 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit hoofde van het operationeel programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

Ontwerpdatum

10/12/2014