Elektriciens krijgen specialistische opleiding bij project Industriële automatisering

Het in Brussel gevestigde Centrum voor geavanceerde technologie (CGT) biedt een opleiding in industriële automatisering die bestaat uit een programma voor zowel leerling-elektriciens als werkzoekenden, en uit praktische en professionele permanente educatie die inspeelt op de vraag van bedrijven. Op deze manier ondersteunt het CGT de doelen van sociale inclusie, werkgelegenheid, onderwijs en opleiding in de regio Brussel en levert het geschoold personeel voor bedrijven die actief zijn in innovatie, onderzoek en technologische ontwikkeling.

Extra tools

 
Zicht op het centrum en zijn opleidingssecties © Stad Brussel Zicht op het centrum en zijn opleidingssecties © Stad Brussel

Binnen het kader van het project Industriële automatisering heeft het CGT nieuwe leslokalen ingericht met de allernieuwste hightech apparatuur. Het centrum is in december 2012 officieel geopend en bevat drie aparte leerruimten: een productieketenruimte; een werkbankgebied met diverse aansturings-, beveiligings- en leersystemen; en een ruimte voor ontwikkeling, simulatie en oefeningen voor gemengd leren.

Er worden twee verschillende opleidingen aangeboden: een opleiding in elektronische automatisering en een opleiding in robotica en programmering van digitaal aangestuurde machinesystemen.

Een innovatieve leeraanpak met multimedia en databases

Het project zelf is zeer innovatief doordat multimedia en databases worden ingezet als leermiddelen en doordat een modulair systeem is ontwikkeld waarmee elke individuele student zelfstandig een opleiding op maat kan volgen. Bovendien is de aanpak zeer praktijkgericht en kunnen de deelnemers dezelfde bewerkingen uitvoeren als op een echte werkplaats, met dezelfde onderdelen, gereedschappen en methoden.

De opleiding wordt gegeven in groepen van 8-12 studenten; naar schatting kunnen er jaarlijks 360 mensen worden opgeleid. 25 % van hen zouden werknemers of werkzoekenden moeten zijn.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Centrum van Geavanceerde Technologie – Industriële automatisering” bedraagt EUR 1 136 000. Daarvan was een bedrag van EUR 478 500 afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit hoofde van het operationeel programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

Ontwerpdatum

24/11/2015