College Frans Fischer ontwikkelt scheikundeopleiding, voorzieningen en carrièrekansen

Het Centrum van Geavanceerde Technologie is in september 2012 geopend binnen het Gemeentelijk Technisch College Frans Fischer in Schaarbeek, Brussel, met het doel om een scheikundeopleiding aan te bieden met laboratoriummateriaal overeenkomstig de modernste technologie. Bovendien wil het Centrum dergelijk materiaal beschikbaar stellen voor scholen en bedrijven in de chemische sector om de opleiding van technici en onderzoekers in relevante laboratoriumtechnieken te verbeteren, en zo scholing en werkgelegenheid te stimuleren.

Extra tools

 
Opleidingslokaal en geavanceerde apparatuur in het Centrum van Geavanceerde Technologie voor scheikunde van het College Frans Fischer. © Gemeente Schaarbeek Opleidingslokaal en geavanceerde apparatuur in het Centrum van Geavanceerde Technologie voor scheikunde van het College Frans Fischer. © Gemeente Schaarbeek

" De vestiging van het Centrum van Geavanceerde Technologie van Frans Fischer is een belangrijke ontwikkeling voor scheikundeopleidingen in de regio Brussel. Het maakt de modernste technische apparatuur op grote schaal beschikbaar voor docenten en studenten en heeft talloze belanghebbenden bij elkaar gebracht om de toegang tot opleiding en carrièrekansen op het gebied van scheikunde te verbeteren. "

Martin Lagneaux, Departement strategische en duurzame ontwikkeling, Gemeente Schaarbeek

Een belangrijk onderdeel van het werk van het Centrum is de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en onderwijsinstellingen. Vanaf het begin probeerde het nauwe betrekkingen op te bouwen met particuliere investeerders en bedrijven, zowel voor de levering van apparatuur voor gebruik in het Centrum als voor stageplaatsen voor leerlingen van het Centrum bij particuliere bedrijven.

Een van de belangrijkste interessegebieden van het Centrum is de chemische analyse van water en bodem, en andere analyses met betrekking tot vervuiling. Het Centrum biedt cursussen aan over onderwerpen als de toepassing van harsen om gedemineraliseerd water te maken, zuiveringsinstallaties op basis van actief- slibbehandeling, bio-indicatoren, afvalverwerking en veiligheid in laboratoria.

Nieuwe opleidingsonderwerpen en steun voor milieuprojecten

Het Centrum wil zijn opleidingsaanbod verbreden met nieuwe cursussen om een grotere doelgroep te bereiken. Bovendien is het van plan deel te nemen aan een aantal milieuprojecten, bijvoorbeeld door geschikte apparatuur voor bodemverwerking te leveren.

Daarnaast werkt het Centrum aan de verbetering van het aanzien van wetenschap in de bredere gemeenschap. Dit heeft geleid tot evenementen als de „wetenschapsdag”, die bedoeld was om meer jongeren te interesseren voor de wetenschap.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Centrum van Geavanceerde Technologie – Frans Fischer” bedraagt 1 000 000 EUR. Daarvan was een bedrag van 500 000 EUR afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit hoofde van het operationeel programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

Ontwerpdatum

30/03/2015